Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σύγχρονος Δήμος | Ας σεβαστούμε τους κατοίκους του Περιγιαλίου

image_print

«Επιτέλους ας κάνουμε το αυτονόητο, να σχεδιάσουμε, να αξιοποιήσουμε τα χρήματα των πολιτών»

«Περιγιάλι 1990, ξεκινά η Οδύσσεια έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής. Μετά από πολλές γραφειοκρατικές δικαστικές, πολύ δουλειά και συνεχείς επισκέψεις στο ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος), ολοκληρώνεται το 2014 (Σε ποια χώρα που σέβεται τους πολίτες της και θέλει ανάπτυξη θα διαρκούσε 24 χρόνια η ολοκλήρωση του ρυμοτομικού μιας περιοχής;).

Με την πράξη εφαρμογής προέκυψαν 1.945 τελικά οικόπεδα, με 2.186 δικαιώματα επί των ιδιοκτησιών. Από τον κάθε ιδιοκτήτη αφαιρέθηκε ένα μέρος γης, ώστε να δημιουργηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι (εισφορά σε γη) και οφείλει να πληρώσει ένα ποσό ανάλογα με τα τετραγωνικά του οικοπέδου του, για την κατασκευή των έργων υποδομής (εισφορά σε χρήμα).

Το 2015 εγγράφονται στο κτηματολόγιο και θεωρητικά ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία του (να χτίσει, να πουλήσει, να μεταβιβάσει στα παιδιά του κτλ.). Όμως εδώ αρχίζει η ταλαιπωρία τους, αφού η κρίση έχει περιορίσει κατά πολύ την ανοικοδόμηση και η δυνατότητα πληρωμής της εισφοράς για πολλούς είναι δύσκολη. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα να πληρωθούν σε 108 δόσεις ή να δώσουν επιπλέον γη.

Ο Δήμος που έχει υπευθυνότητα θα έπρεπε να ενημερώσει τους δημότες του για το τι μέλλει γενέσθαι και να τους εξηγήσει τον τρόπο που υπολογίσθηκε η εισφορά σε χρήμα, στη συνέχεια να σταλούν ειδοποιήσεις ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες να ρυθμίσουν τον τρόπο πληρωμής. Αντ’ αυτού εδώ και δυο χρόνια, σημειώνεται καθυστέρηση με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα και τον κίνδυνο δημιουργίας χρεών.

Εδώ και τρία χρόνια δεν έχει αρχίσει η διαδικασία αποζημίωσης εκ μέρους του Δήμου των νόμιμων υπερκείμενων κατασκευών, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες να τη συμψηφίσουν με την εισφορά σε χρήμα. Η υλοποίηση του σχεδίου (χάραξη δρόμων, νέων οικοπέδων, κοινόχρηστοι χώροι κτλ.) δεν έχει αρχίσει ακόμη. Ένας νέος οικισμός απαιτεί μελέτες υποδομών, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμό (LED), δίκτυα τηλεπικοινωνίας, φυσικό αέριο, οδοποιία κτλ.

Οι μελέτες αυτές είναι απαραίτητες ώστε να γίνει σωστή αξιοποίηση των χρημάτων των πολιτών. Επίσης είναι απαραίτητες και στην εύρεση προγραμμάτων εκ μέρους του Δήμου, διότι οι υποδομές απαιτούν ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ευτυχώς που κάποιοι άλλοι φρόντισαν παλαιότερα να εκπονηθούν οι μελέτες ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες όμως πρέπει να επικαιροποιηθούν.

Κάποιες από τις μελέτες δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, όμως είναι αυτός που πρέπει να συντονίσει όλους τους άλλους. Επιτέλους ας κάνουμε το αυτονόητο, να σχεδιάσουμε, να αξιοποιήσουμε τα χρήματα των πολιτών και να αναζητήσουμε προγράμματα. Οι κάτοικοι του Περιγιαλίου έχουν ταλαιπωρηθεί 25 χρόνια και τους οφείλουμε μεγαλύτερο σεβασμό, ενημερώνοντάς τους σωστά και υπεύθυνα».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Χωρίς αλλαγές το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

image_print

Σε ήρεμο κλίμα και χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα. Κατά τη διάρκειά της ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εκλογή του προεδρείου του σώματος, καθώς και των μελών της Δημοτικής Επιτροπής.

Το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου παραμένει αμετάβλητο, καθώς πρόεδρος επανεξελέγη ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, λαμβάνοντας 22 ψήφους. Στη θέση του αντιπροέδρου συνεχίζει ο Ξενοφώντας Κροκίδης, ενώ γραμματέας του σώματος παραμένει ο Ηλίας Καλανταρίδης.

Αμέσως μετά την εκλογή του προεδρείου ακολούθησε η διαδικασία ανάδειξης της νέας Δημοτικής Επιτροπής. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πρώτη σε αριθμό ψήφων αναδείχθηκε η Αναστασία Ιωσηφίδου, συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη στήριξη μεταξύ των υποψηφίων της παράταξής της.

Με την ολοκλήρωση της ειδικής συνεδρίασης συγκροτήθηκαν τα βασικά όργανα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής, τα οποία αναλαμβάνουν το έργο τους για τη νέα δημοτική περίοδο.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Η Αντιτρομοκρατική εστιάζει σε DNA, βίντεο και δίκυκλο για τη φονική εμπρηστική επίθεση

Αστυνομικές δυνάμεις και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποιούν έρευνες σε σημείο εμπρηστικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη.
image_print

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη φονική εμπρηστική επίθεση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τις τρεις εμπρηστικές επιθέσεις με αυτοσχέδιους μηχανισμούς στη Θεσσαλονίκη, μία από τις οποίες είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων ανθρώπων.

Οι Αρχές εξετάζουν νέα ευρήματα και αναλύουν πρόσθετο βιντεοληπτικό υλικό, με στόχο την ταυτοποίηση των δραστών και όσων ενδεχομένως συμμετείχαν στην οργάνωση της επίθεσης.

Στο επίκεντρο μονωτική ταινία και δίκυκλο

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε υπολείμματα μονωτικής ταινίας που εντοπίστηκαν σε έναν από τους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν πάνω στο υλικό δακτυλικά αποτυπώματα ή γενετικό υλικό (DNA), το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταυτοποίηση των εμπλεκομένων.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί ερευνούν ένα δίκυκλο μικρού κυβισμού, το οποίο θεωρείται πιθανό μέσο μετακίνησης των δραστών πριν και μετά τις επιθέσεις.

Βιντεοληπτικό υλικό και πιθανός αριθμός δραστών

Από την ανάλυση των καταγραφών από κάμερες ασφαλείας προκύπτει ότι στην επιχείρηση ενδέχεται να συμμετείχαν τρεις ή ακόμη και τέσσερις δράστες, οι οποίοι φέρονται να κινήθηκαν με δύο μοτοσικλέτες και μέσα σε περίπου δέκα λεπτά τοποθέτησαν τους μηχανισμούς στα τρία σημεία-στόχους.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις:

  • δύο ύποπτοι φαίνεται να φορούσαν κράνη,
  • τρίτο άτομο εμφανίζεται με κουκούλα και εκτιμάται ότι είχε υποστηρικτικό ρόλο,
  • εξετάζεται η πιθανότητα ύπαρξης και τέταρτου συνεργού.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό οι φυσικοί αυτουργοί να είναι ηλικίας περίπου 25 έως 30 ετών, ενώ δεν αποκλείεται να στρατολογήθηκαν από πρόσωπα που είχαν οργανωτικό ή καθοδηγητικό ρόλο.

Η υπόθεση διερευνάται πλέον ως ανθρωποκτονία

Η μετατροπή της υπόθεσης σε έρευνα για ανθρωποκτονία δίνει πλέον στις διωκτικές Αρχές πρόσθετες ανακριτικές δυνατότητες, όπως η άρση τηλεφωνικού απορρήτου και η διεύρυνση των ερευνών για πιθανή ομάδα υποστήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για τον συντονισμό των ερευνών.

Η κατάσταση των τραυματιών

Ο σύζυγος της Βάγιας Νέστορα αναμένεται να λάβει εξιτήριο, ενώ ακόμη ένας τραυματίας αναμένεται επίσης να αποχωρήσει από το νοσοκομείο.

Μία ένοικος παραμένει νοσηλευόμενη για προληπτική παρακολούθηση μετά από καρδιολογικό επεισόδιο που υπέστη λόγω του σοκ της έκρηξης.

Η Αφροδίτη Νέστορα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου υποβάλλεται σε εξειδικευμένη θεραπεία για εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άκρα.

Σύμφωνα με την οικογένεια, η κηδεία της Βάγιας Νέστορα θα πραγματοποιηθεί όταν η κόρη της μπορέσει να πάρει εξιτήριο και να παραστεί στο τελευταίο αντίο.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΝΔ κατηγορεί την Αριστερά για τα φονικά γκαζάκια: «Ανεχόταν καταλήψεις και τη βία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
image_print

Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους μετά τη φονική επίθεση

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινείται η πολιτική αντιπαράθεση μετά τη φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, με τη Νέα Δημοκρατία να αποδίδει πολιτικές και ηθικές ευθύνες στην Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι επί χρόνια επέδειξε ανοχή απέναντι σε φαινόμενα βίας, καταλήψεων και ακραίων ομάδων.

Παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την επίθεση, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αρκούν χωρίς σαφή αποκήρυξη όσων χαρακτηρίζουν ως πολιτική ανοχής στη βία.

Μαρινάκης: «Να πέσουν οι μάσκες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι για χρόνια υπήρξε ανοχή σε καταλήψεις πανεπιστημίων και δημόσιων χώρων, οι οποίες –όπως ανέφερε– μετατρέπονταν σε ορμητήρια εγκληματικών ενεργειών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες όσων χαρακτήριζαν επιθέσεις σε σπίτια ή γραφεία ως «παρεμβάσεις» ή «ακτιβισμό», τονίζοντας ότι «όσο σημαντικό είναι να βγαίνουν οι κουκούλες, τόση αξία έχει να πέφτουν και οι μάσκες».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν συνδέει νομικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη δολοφονική επίθεση, αλλά έκανε λόγο για διαχρονική πολιτική ανοχής στη βία, προσθέτοντας πως «είναι πολύ αργά για δάκρυα για κάποιους».

Στο στόχαστρο και ο Αλέξης Τσίπρας

Αντίστοιχη γραμμή ακολούθησαν ο γραμματέας της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, οι οποίοι άσκησαν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κυρανάκης υποστήριξε ότι υπήρξε διαχρονική αντίθεση της Αριστεράς σε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, ενώ έκανε λόγο για «κουλτούρα ανοχής απέναντι στην πολιτική βία».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι απαιτείται ουσιαστική πολιτική απομόνωση κάθε μορφής βίας, ανεξάρτητα από την ιδεολογική της προέλευση, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά απέναντι στην ακροδεξιά και την ακροαριστερή βία.

Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο την καταδίκη της συγκεκριμένης επίθεσης, αλλά και τη συνολική στάση απέναντι σε φαινόμενα πολιτικής βίας των τελευταίων ετών.

Με αυτό το πλαίσιο, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχιστεί με επίκεντρο τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και τη ρητορική γύρω από τα ακραία φαινόμενα βίας.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en