Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα εστίασης μέχρι τον Απρίλιο

image_print

Τα επόμενα βήματα για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβέρνησης, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με το «όπλο» των ατομικών τεστ που προστέθηκε στη φαρέτρα των αρχών και θα αποτελέσει βασικό άξονα για την επαναλειτουργία εκπαίδευσης και αγοράς.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος μίλησε και για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, πάντα σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

«Υποβοηθητικός παράγοντας είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ο επιπολασμός του ιού είναι πιο αργός όταν έχουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Προτρέπουμε τον κόσμο και απελευθερώνουμε δραστηριότητες που τον βοηθούν να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους, να πηγαίνει σε πάρκα και πλατείες. Θα ανοίξουμε κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο και την εξωτερική εστίαση για να μπορέσουμε να έχουμε πιο οργανωμένες συναθροίσεις από αυτές που έχουμε σήμερα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Mega. 

«Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να μιλήσουμε για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, είναι ένα μέτρο που θα το συζήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό», πρόσθεσε ακόμη ο ίδιος. 

«Ο στόχος είναι να έχουμε ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχές Απριλίου, της εκπαίδευσης φυσικά, ως προς τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που έχει μείνει αρκετά περισσότερο κλειστή από την πρωτοβάθμια, και είναι σημαντικό να λειτουργήσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια», σημείωσε επίσης. 

Ο σχεδιασμός για το λιανεμπόριο

Η κυβέρνηση επιθυμεί ανοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, έστω και με μία μεταβατική εβδομάδα μέχρι τις 12 Απριλίου, κατά την οποία οι αγορές θα γίνονται με τη μέθοδο του click in shop –δηλαδή εντός του καταστήματος, αλλά κατόπιν ραντεβου.

Με το ενδεχόμενο του ανοίγματος την προσεχή Δευτέρα 29 Μαρτίου να έχει εγκαταλειφθεί πλέον οριστικά, λόγω των δυσχερών επιδημιολογικών δεδομένων και της μεγάλης πίεσης που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ), η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την αγορά όσο το δυνατόν νωρίτερα, ει δυνατόν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, και όχι να παραταθεί η αναστολή δραστηριότητας του λιανεμπορίου έως τις 12 Απριλίου.

Ετσι λοιπόν, αν και κεντρικός στόχος παραμένει το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου και μάλιστα στις 5 Απριλίου, δηλαδή με τη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων και όχι με τη μέθοδο του click away και του click in shop, αυτό φαίνεται να προσκρούει –τουλάχιστον μέχρι στιγμής– στις απόψεις των εμπειρογνωμόνων. 

Το εναλλακτικό σχέδιο

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο τραπέζι έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ένα εναλλακτικό σενάριο: άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου με τη μέθοδο του click in shop για μία εβδομάδα και πλήρης λειτουργία στις 12 Απριλίου. Η εφαρμογή του μοντέλου click away στην παρούσα φάση θεωρείται μη βιώσιμη λύση, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, τονίζοντας ότι ήταν καλή για τότε που χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες του χριστουγεννιάτικου τζίρου. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι τη μέθοδο του click away δεν κατάφεραν να την εφαρμόσουν όχι μόνο μικρές επιχειρήσεις, αλλά ούτε κάποιες μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες. 

Αντίθετη, εξάλλου, είναι η κυβέρνηση στη θέση που διατυπώνεται από εκπροσώπους του εμπορίου για το άνοιγμα πρώτα μικρών επιχειρήσεων και κατόπιν των υπολοίπων, κάτι που έγινε τον Μάιο του 2020, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις στην αγορά. Αυτό επίσης που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση οι επιχειρήσεις είναι να εφαρμοστεί κάποιο μοντέλο τώρα, για παράδειγμα το click away, και μετά ξαφνικά να καταργηθεί. Και αυτό διότι, όταν συνέβη τόσο στο τέλος Δεκεμβρίου όσο και στις αρχές Φεβρουαρίου, προκάλεσε πολύ μεγάλο κόστος και αναστάτωση, καθώς ακυρώθηκαν χιλιάδες ραντεβού και οι παραγγελίες στη συνέχεια έπρεπε να αποσταλούν στους καταναλωτές. 
Πάντα με περιορισμούς

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είτε με το μεταβατικό στάδιο του click in shop, είτε χωρίς αυτό, θα συνοδεύεται από τους ακόλουθους περιορισμούς:

  • Συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που θα βρίσκεται ταυτόχρονα εντός του καταστήματος. Το ανώτατο όριο θα προκύπτει με βάση τον κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από πελάτες και προσωπικό.
  • Αποστολή μηνύματος στον αριθμό 13032.
  • Δυνατότητα μετακίνησης για ψώνια από κατάστημα του λιανεμπορίου (πλην καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων) μόνο μια φορά ημερησίως.
  • Χρονικός περιορισμός για την πραγματοποίηση των παραπάνω αγορών. Συζητείται το ενδεχόμενο να είναι τρεις ώρες.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Καβάλας

image_print

Με αισιοδοξία υποδέχεται η τοπική αγορά της Καβάλας την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες αρχίζουν την προσεχή Δευτέρα, δίνοντας το έναυσμα για μια περίοδο σημαντικών προσφορών και αγορών.

Οι επαγγελματίες της πόλης ευελπιστούν ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές, θα ενισχύσουν την εμπορική δραστηριότητα και θα δώσουν νέα ώθηση στα καταστήματα.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, ειδών σπιτιού και πολλών ακόμη κατηγοριών, επωφελούμενοι από σημαντικές εκπτώσεις.

Οι έμποροι καλούν το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει την τοπική αγορά, επισημαίνοντας ότι η επιλογή των καταστημάτων της Καβάλας συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να δίνουν προσοχή στην αναγραφή τόσο της αρχικής όσο και της τελικής εκπτωτικής τιμής των προϊόντων.Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εμπορικές ευκαιρίες του καλοκαιριού, με την αγορά της Καβάλας να προσδοκά αυξημένη επισκεψιότητα και έντονη αγοραστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Θεσσαλονίκη - Πτήση τρόμου με σπασμένο παράθυρο - 2026
image_print

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Στιγμές πανικού έζησαν επιβάτες πτήσης που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με προορισμό τη Γερμανία, όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έσπασε παράθυρο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 60χρονος επιβάτης από τη Σερβία.

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί, περίπου μία ώρα μετά την απογείωση, ενώ το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση προς το Μόναχο.

Δυνατός κρότος και πανικός στην καμπίνα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επιβάτες άκουσαν έναν δυνατό κρότο και αμέσως επικράτησε αναστάτωση μέσα στην καμπίνα.

Το παράθυρο δίπλα στο οποίο καθόταν ο 60χρονος έσπασε, ενώ ο επιβάτης τραυματίστηκε στον αυχένα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κάκωση που υπέστη δεν θεωρείται σοβαρή.

Επέστρεψε με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη

Ο πιλότος αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε την επιστροφή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια, ενώ οι επιβάτες μεταφέρθηκαν αργότερα στον προορισμό τους με άλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας.

Μαρτυρίες επιβατών

Επιβάτες της πτήσης περιέγραψαν στιγμές έντονου φόβου, με τις μάσκες οξυγόνου να πέφτουν και τους ταξιδιώτες να προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτιδας, όσοι κάθονταν κοντά στον τραυματισμένο άνδρα προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν, ενώ μέσα στην καμπίνα επικράτησαν φωνές και πανικός.

Ερευνώνται τα αίτια

Οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να εξετάσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, εξετάζεται το ενδεχόμενο θραύσμα από τμήμα του αεροσκάφους να προκάλεσε τη ζημιά στο παράθυρο.

Η υπόθεση διερευνάται, ενώ η ασφαλής επιστροφή του αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται στην άμεση αντίδραση του πληρώματος.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Τιμήθηκαν οι λαμπαδηδρόμοι των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026

Δράμα-παράδοση διπλωμάτων σε λαμπαδηδρόμους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026
image_print

Εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης για τους Δραμινούς που συμμετείχαν στη λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026 πραγματοποίησε ο Δήμος Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παραδόθηκαν τα επίσημα διπλώματα συμμετοχής, τα οποία απεστάλησαν από την Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Γήπεδο Κραχτίδη, όπου τα διπλώματα παρέδωσε ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, παρουσία του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Παντελή Κρανά.

Οι αθλητές που τιμήθηκαν είναι οι Αθανάσιος Βαλαβάνης, Κωνσταντίνος Δουβαλίδης, Θεοδώρα Κιρμανίδη, Λάζαρος Μαρίγκος και Παναγιώτα Τσακίρη, η οποία δεν κατέστη εφικτό να παραστεί.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε ότι η συμμετοχή των Δραμινών στη λαμπαδηδρομία αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για την πόλη και έμπρακτη συμβολή στις διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού, όπως η ειρήνη, η ευγενής άμιλλα, ο σεβασμός και η διεθνής συνεργασία.

Ο Δήμος Δράμας συγχαίρει τους αθλητές και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που προάγουν τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τις πανανθρώπινες αξίες που συμβολίζει η Ολυμπιακή Φλόγα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en