ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδια για αύξηση ΦΠΑ στο 23% και αφορολόγητο 15.000 ευρώ

Γράφει – σβήνει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ολοκληρώσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει τους εταίρους, με τα τελευταία σενάρια να κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση του αφορολογήτου και αύξηση συντελεστών ΦΠΑ σε «μη βασικά» είδη διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φέρουν το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 15.000 ευρώ, γεγονός που θα απαλλάξει πολλούς φορολογούμενους που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Ειδικότερα, η εξέλιξη αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα να μη πληρώνουν φόρο εισοδήματος οι μισθωτοί μέχρι και τα 1.000 -1.200 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με το protothema υπολογίζεται ότι δεν πληρώνουν έτσι φόρο εισοδήματος τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι -ή σχεδόν 2 στα 3 νοικοκυριά. Πρόκειται για μία φοροελάφρυνση που υπολογίζεται να κοστίσει στο δημόσιο περίπου 250-300 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, εξετάζεται η νέα φορολογική κλίμακα, με αύξηση των συντελεστών φόρων για τα υψηλά (ή και κάποια από τα μεσαία) εισοδήματα. Με συντελεστές φόρου έως και 45% ή 50% εκτιμάται ότι θα καλυφθεί μέρος της «τρύπας» που θα προκαλέσει η αύξηση του αφορολογήτου ορίου.

Επίσης, εξετάζεται και η μετάταξη ορισμένων ειδών, μη βασικών (όχι δηλαδή στο ψωμί ή στο γάλα αλλά ούτε και στα ξενοδοχεία) και υπηρεσιών από τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (δηλαδή από το 13% στο 23%). Η επιλογή δεν είναι όμως εύκολη, και για πολιτικούς λόγους (πχ επιδιώκεται να μη θιγούν βασικά είδη όπως το ψωμί και το γάλα, αλλά ούτε και να αυξηθεί για ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία όπως προέβλεπε το email Χαρδούβελη) αλλά και για οικονομικούς (πώς δηλαδή ο αυξήσεις αυτές θα αποδώσουν περί τα 300-500 εκατ. ευρώ το χρόνο επιπλέον έσοδα).

Τα μόνα προϊόντα που γνωρίζουν μεγάλη κατανάλωση αλλά δεν θεωρούνται «πρώτης ανάγκης» για να φορολογηθούν με 23% θα ήταν ίσως ο καφές και τα καυσόξυλα. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του ΦΠΑ θα συνδυαστεί και με σαρωτικό κύμα ελέγχων στην αγορά, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόδοσή του από τους επιχειρηματίες που θα το εισπράττουν.

Έτοιμο στο «συρτάρι» βρίσκεται όμως και το σχέδιο για επιβολή νέων έκτακτων φόρων στα ποτά (και μάλλον όχι στα τσιγάρα)  ενώ παραμένουν και οι εισηγήσεις για αυξήσεις ΦΠΑ, τουλάχιστον  στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version