Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

“Σφαγή” για τους παιδικούς σταθμούς στον Έβρο

309 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ σε όλο το νομό. Συνάντηση ΚΕΔΕ με τους αρμόδιους υπουργούς για εξεύρεση λύσεων – Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη από το Σύλλογο Γυναικών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης στον αριθμό των παιδιών που έγιναν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, αμέσως μετά τη Φλώρινα, σημειώνεται στον Έβρο. Η μεγάλη «σφαγή» που επιτελέσθηκε έχει αφήσει μουδιασμένους τους γονείς, πολλοί από τους οποίους, ενώ πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης έμειναν εκτός, λόγω έλλειψης κονδυλίων του προγράμματος. Συνολικά, σε όλο τον Έβρο, 309 παιδιά λιγότερα από πέρυσι, θα φοιτήσουν φέτος μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς.

Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, για τη σχολική χρονιά 2016-2017 κατατέθηκαν 121.569 έγκυρες αιτήσεις τέκνων, περίπου 15.000 περισσότερες από πέρυσι. Το πολυπόθητο voucher της επιδότησης έλαβαν μόνο 84.000 παιδιά. Τα υπόλοιπα περίπου 40.000 παιδιά που δεν πήραν το voucher για να επιδοτηθούν μένουν εκτός, με τους γονείς τους να αντικρίζουν το μήνυμα στο ειδικό σύστημα της ΕΕΤΑΑ «ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ VOUCHER ΛΟΓΩ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ».

Πάντως, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας, σε πανελλαδικό επίπεδο έλαβαν «voucher» 84.800 παιδιά, έναντι 81.270 και 80.326 κατά τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, ενώ ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 193 εκατ. ευρώ, έναντι 176,5 και 186 για τις σχολικές περιόδους 2015-2016 και 2014-2015. Σημειώνεται ακόμη ότι φέτος έλαβαν «voucher» όλα τα παιδιά ΑΜΕΑ (2.903) και όλα τα παιδιά από οικογένειες κάτω από το όριο φτώχειας (52.797). Ωστόσο, ειδικά για τον Έβρο, η πραγματικότητα των αριθμών είναι εντελώς διαφορετική.
Έβρος και ΑΜΘ

Στον Έβρο, υποβλήθηκαν 1.695 αιτήσεις τέκνων, ενώ την περασμένη χρονιά είχαν υποβληθεί 1.678. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των παιδιών που τοποθετήθηκαν πέρσι στους παιδικούς σταθμούς του Έβρου μέσω ΕΣΠΑ, ανέρχονταν στις 1.158. Φέτος, θα μπουν μόλις 849, μία μείωση της τάξης του 26,7%, η οποία είναι και η μεγαλύτερη στην περιφέρεια ΑΜΘ και η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά το αρνητικά εντυπωσιακό -50,2% που σημειώθηκε στο νομό Φλωρίνης. Σε επίπεδο ΑΜΘ, μετά τον Έβρο ακολουθεί η Καβάλα με -14,6% και η Ροδόπη με -9,7%. Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών που θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς, σε σύγκριση πάντα με την περσινή χρονιά, για το νομό Δράμας, όπου σημειώνεται αύξηση στον αριθμό των παιδιών κατά 26,1%, ενώ πολύ μικρότερη αύξηση της τάξης του 3% για το νομό της Ξάνθης.
Συνάντηση ΚΕΔΕ με υπουργούς

Με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου θα είχε χθες συνάντηση η ηγεσία της ΚΕΔΕ, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στο θέμα για τα παιδιά που έμειναν, τελικά, εκτός των δημοτικών και βρεφονηπιακών σταθμών για τη σχολική χρονιά 2016 – 2017. Σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, τονίζει, ότι «παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην πάγια θέση της πως δεν πρέπει κανένα παιδί να μείνει εκτός των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών».
Διαμαρτυρία στην Αλεξανδρούπολη

Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ) σε ανακοίνωσή του για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από το ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, επισημαίνει τα εξής:

«Ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλουν το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά και φέτος αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής» (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ.

Φέτος οι αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προϋποθέτει η ένταξη στο πρόγραμμα ή είναι δημόσιοι υπάλληλοι, που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να συμμετέχουν.

Ωστόσο, τα παιδιά που τελικά θα πάρουν το πολυπόθητο «κουπόνι» (voucher) είναι μόλις 84.800!!!

Δηλαδή, αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά!!! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα. Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δε φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!!
Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης από τις 350 περίπου αιτήσεις που κατατέθηκαν και πληρούν όλα τα κριτήρια, έγιναν δεκτές μόνο οι 140 περίπου, δηλαδή κάτι παραπάνω από το 1/3!!!

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις «υποσχέσεις» και τις «δεσμεύσεις» της κυβέρνησης πως δε θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα «όρια της φτώχειας». Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα.

Ευθύνες έχει και η δημοτική αρχή, η οποία όλα αυτά τα χρόνια κινείται στη λογική της διαχείρισης, πίνοντας νερό στο όνομα της ΕΕ και όχι της αγωνιστικής διεκδίκησης από το κράτος για αύξηση των κονδυλίων για τους παιδικούς σταθμούς και όλες τις κοινωνικές δομές, την πληρωμή τους αποκλειστικά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, καλύπτοντας όλες τις νέες ανάγκες που προκύπτουν.

Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από το οποίο εξαρτώνται, εκτός από τους γονείς και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις και όλη η λειτουργία των σταθμών, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση, δεδομένου ότι σήμερα υπάρχει και αύριο όχι. Ήδη πέρσι μειώθηκε το κονδύλι, φέτος κι άλλο, του χρόνου και τα επόμενα χρόνια τι θα γίνει; Θα υπολειτουργούν ή θα κλείσουν οι μισοί σταθμοί δίνοντας τους βορά στους επιχειρηματίες του χώρου. Γι’ αυτούς δουλεύει άλλωστε και η «αριστερή» κυβέρνηση που από φέτος επιδοτεί τους γονείς και όχι τις δομές, στρέφοντάς τους έτσι προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΑΪΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ!

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ.

Διεκδικούμε Δημόσιους και Δωρεάν, Σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αποκλειστική διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημόσιων δομών.
Άμεσα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, σταθερή και μόνιμη δουλειά, με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.

Κατάργηση των τροφείων και κάθε είδους οικονομικής επιβάρυνσης για τους γονείς.

 
Πηγή: gnomionline.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου με εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Συνάντηση εργασίας είχε, σήμερα (17/05), η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Επικοινωνιών και Καλών Πρακτικών κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Γενικούς Διευθυντές Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειών της χώρας (διά ζώσης και διαδικτυακά) για τους στρατηγικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Μεταφορών.

Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, το 2024 έχει ανακηρυχθεί σε έτος «Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και το γεγονός αυτό όρισε εν πολλοίς το πλαίσιο της συζήτησης, καθώς λόγω αυτής της ανακήρυξης προγραμματίζεται μία σειρά πολλών δράσεων σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ με στόχο την προώθηση της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας των Μεταφορών εν γένει. Παράλληλα, συζητήθηκε και η δημιουργία άτυπου Δικτύου Περιφερειών Ελλάδας σε θέματα Επικοινωνιών και Μεταφορών με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η  Υφυπουργός αναφέρθηκε στις μεταφορές και τους στρατηγικούς στόχους του εθνικού σχεδίου Μεταφορών που αφορούν στην:

  • Οικονομική ανάπτυξη, αποδοτικότητα και λειτουργία του συστήματος μεταφορών, σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.
  • Ενίσχυση της συνδεσιμότητας των μεταφορών, η οποία περιλαμβάνει τη συνδεσιμότητα με τα νησιά και μεταξύ συμπληρωματικών μέσων μεταφοράς, τη συνεργασία των συστημάτων, την εδαφική συνοχή και τη διασυνοριακή σύνδεση με χώρες εντός/εκτός ΕΕ.
  • Εξασφάλιση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου τομέα μεταφορών.
  • Παροχή προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης σε σχέση με την απασχόληση, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες για τον πληθυσμό

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στην αδήριτη ανάγκη μείωσης των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα, που αποτελεί στόχο του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά ταυτόχρονα επί αυτού του σκοπού εργάζεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ως επιστέγασμα της συνάντησης συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς αναφορικά με την προώθηση, βελτίωση και αναβάθμιση της ασφάλειας των μεταφορών και της κινητικότητας.

1715933842829

 

1715933842870

 

b511d3f4 f082 4b7a 8bb8 c6b0a2b542c6

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Νεκρό 4 μηνών βρέφος στο Διδυμότειχο – Το βρήκα με αφρούς στο στόμα, λέει η μητέρα

Νεκρό μεταφέρθηκε σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου ένα 4 μηνών βρέφος στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου από τους γονείς του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μητέρα του αγοριού ισχυρίζεται ότι το είχε ταΐσει τελευταία φορά στις 23:00 και σήμερα το πρωί το βρήκε νεκρό με αφρούς στο στόμα.

Κατά τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης η οικογένεια ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε εγκαίρως και διεξάγει την έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το βρέφος θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία – νεκροτομή ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου.

Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει μαζευτεί πλήθος συγγενών της οικογένειας προς συμπαράστασή της.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Επίσημη αναγνώριση της Αιματολογικής κλινικής του Δ.Π.Θ | Κέντρο Αριστείας στα Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας κοινοποιήσει πως η Αιματολογική κλινική της Αλεξανδρούπολης, αναγνωρίστηκε επίσημα ως κέντρο Αριστείας στα Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (MDS Center of Excellence), από τον πλέον έγκυρο παγκόσμιο φορέα το MDS Foundation.

Η διάκριση αυτή έρχεται ως επιστέγαση των πολυετών, υψηλού επιπέδου, ερευνητικών δραστηριοτήτων της κλινικής, παράλληλα με το βαρύ κλινικό της έργο και τις καθημερινές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες όλης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πάσχουν από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα.

Επιπρόσθετα, η αναγνώριση αυτή αποτελεί και τον εγκυρότερο δείκτη ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών στον τομέα των Μυελοδυσπλαστικών συνδρόμων, καθώς για να αναγνωρισθεί μια κλινική ως διεθνές κέντρο αναφοράς ασθενών με ΜΔΣ, απαιτείται η τεκμηριωμένη κλινική εμπειρία και η δυνατότητα συλλογής όλων των πλέον σύγχρονων μοριακών δεδομένων για κάθε ασθενή.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου συγχαίρει την Αιματολογική Κλινική του ΔΠΘ για την μεγάλη αυτή διάκριση, όπως και κάθε άλλο μέλος του, με ανάλογες διεθνείς διακρίσεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en