BUSINESS-STORIES

Σφάζονται υπερθεματιστές και υποψήφιοι καναλάρχες

Τρεις εβδομάδες από την ημέρα που ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, το τοπίο παραμένει θολό.

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι καμία άδεια δεν έχει κατακυρωθεί ακόμη σε υπερθεματιστή και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Προς το παρόν, παλιοί και νέοι επίδοξοι καναλάρχες έχουν “βγάλει μαχαίρια” και επιδίδονται σε ανηλεή πόλεμο μεταξύ τους, στοχεύοντας πρωτίστως στις “εντυπώσεις” και στην αποδυνάμωση των αντιπάλων.

Η μάχη εντυπώσεων επικεντρώνεται τώρα στα χρέη προς την εφορία και τις τράπεζες – ποιός χρωστάει περισσότερα και κατά πόσο οι επιχειρήσεις του είναι υγιείς.

Εκτός αυτού, το τοπίο παραμένει ρευστό μετά τον βομβαρδισμό καταγγελιών και αντιδράσεων για το «Καλογρίτσας Gate», που μπορεί να στοιχίσει  στον συγκεκριμένο επιχειρηματία την άδεια που κέρδισε στη διαγωνιστική διαδικασία.

Οι παλιοί καναλάρχες που δεν πηραν άδεια, ελπίζουν σ’αυτή την ανατροπή και επενδύουν επιοκοινωνιακά. Εναποθέτουν πολλές ελπίδες και στη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία αξιοποιεί την υπόθεση Καλογρίτσα για να μπλοκάρει τις διαδικασίες και να ακυρώσει τον διαγωνισμό.

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως κανένας από τους τέσσερις υπερθεματιστές δεν είναι ακόμη αδειούχος. Οποιοσδήποτε μπορεί να φύγει, και την τηλεοπτική άδεια να πάρει ο επόμενος πλειοδότης. Σημειώνεται πως μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να καταβληθεί από τους επιχειρηματίες η πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση Καλογρίτσα. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ηταν η αφορμή για να δεχτεί απανωτές επιθέσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση και να προκληθεί «τρικυμία» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, την ώρα που στη Βουλή φθάνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

Η κυβέρνηση δεν είναι αντιμέτωπη μόνο με την αντιπολίτευση και τους εσωτερικούς τριγμούς, αλλά και με τα κανάλια που εξαπολύουν πυρά για το «Καλογρίτσας Gate». Την ίδια ώρα, παλιοί και νέοι καναλάρχες “σφάζονται”, εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις και χρησιμοποιώντας ακόμη και βαρείς χαρακτηρισμούς.  

Αλαφούζος vs Μαρινάκης
 
Ο Γιάννης Αλαφούζος που εξασφάλισε τηλεοπτική άδεια με τελικό τίμημα 43,6 εκατ. ευρώ, έχει ανοιχτή διαμάχη με τον μελλοντικό καναλάρχη Βαγγέλη Μαρινάκη που εξασφάλισε μια θέση στο τηλεοπτικό τοπίο έναντι 73,9 εκατ. ευρώ.
Στη διαμάχη τους περιπλέοκονται αθλητικά-ποδοσφαιρικά, τελεοπτικά και επιχειρημαστικά θέματα. Φαίνεται ότι θα φθάσουν τελικά στις δικαστικές αίθουσες, μετά από μηνύσεις και αγωγές που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ.
Η αρχή έγινε με τις διαμαρτυρίες του Παναθηναϊκού για τη διαιτησία στο ματς Ηρακλή – Ολυμπιακού. Ακολούθησαν απαντήσεις και ανταπαντήσεις, ώσπου η πλευρά Μαρινάκη χαρακτήρισε  τον Γιάννη Αλαφούζο «φοροφυγά».
Η επίμαχη ανακοίνωσε έλεγε μεταξύ άλλων:
 
«Μόνο θυμηδία προκαλεί η αμήχανη απάντηση του επιφανή Έλληνα φοροφυγά Γιάννη Αλαφούζου. Κατανοούμε και τον πανικό και τον εκνευρισμό του. Ωστόσο μέχρις ότου ξεμπερδέψει με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που του έχουν δεσμεύσει τους προσωπικούς λογαριασμούς και το σύνολο των περουσιακών του στοιχείων, καλό θα ήταν να μη μιλάει για νομιμότητα.
Η εποχή που ο Αλαφούζος εμφανιζόταν ως ιεροκήρυκας της εξυγίανσης έχει καταπλακωθεί στον όγκο των δεκάδων εκατομμυρίων της φοροδιαφυγής για την οποία είναι υπόλογος.
Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από επενδυτές και όχι από σαλτιμπάγκους με «δανεικό» και χαλκευμένο πόθεν έσχες»
 
Κοντομηνάς vs Σαββίδης
 
Ενα ακόμη μέτωπο έχει ανοίξει μεταξύ επιχειρηματικών που έμειναν εκτός νυμφώνος στη διαγωνιστική διαδικασία, μη κατορθώνοντας να  εξασφαλίσουν θέση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.
Ο πόλεμος ξεκίνησε από την πλευρά του Alpha και του Δημήτρη Κοντομηνά και αναμένεται επίσης να καταλήξει επίσης στις δικαστικές αίθουσες. Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha υπέβαλε μήνυση σε βάρος του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ως εκπροσώπου της εταιρίας Dimera Investment  σχετικά με τη συμπεριφορά του επιχειρηματία κατά τη διάρκεια της δημοπρατικής διαδικασίας για τους τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τη μήνυση, ο κ. Σαββίδης προσπάθησε σκόπιμα να ανεβάσει το τίμημα εις βάρος των άλλων συμμετεχόντων και, μάλιστα, έδωσε δυο μηδενικές προσφορές. 
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σαββίδης, υπέβαλε στην εισαγγελία Πρωτοδικών μήνυση κατά των εκπροσώπων της εταιρείας του Alpha για ψευδή καταμήνυσης.
 
Η δήλωση του δικηγόρου του Ιβάν Σαββίδη, Αλέξανδρου Λυκουρέζου έχει ως εξής:
 
«Μετά το πέρας της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η εταιρεία “ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ”, έχοντας πια αποκλεισθεί, είχε την ατυχή έμπνευση να υποβάλει σε βάρος του κ. Σαββίδη μία – ουσιαστικά αβάσιμη και νομικά αθεμελίωτη – μηνυτήρια αναφορά για τέλεση δήθεν κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα τορπίλιζε τη σχετική διαδικασία και θα ακύρωνε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Ο κ. Σαββίδης κατανοεί την απελπισία των εκπροσώπων της εταιρείας “ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ”, δεν είναι όμως διατεθειμένος να μην επιτρέψει τέτοιες αήθεις επιθέσεις στο πρόσωπό του. Γι’ αυτό και κατέφυγε στην προστασία της ελληνικής δικαιοσύνης».
 
Επίθεση Alpha – STAR σε Καλογρίτσα 
 
Μετά την υπόθεση για τα “βοσκοτόπια”, οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha και Star εξαπολύουν με συντονισμένα ρεπορτάζ επιθέσεις  κατά του Χρήστου Καλογρίτσα για τα δάνεια που έχει λάβει από την Attica Bank. Επικαλούμενοι πληροφορίες από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, ο Χρ. Καλογρίτσας έχει λάβει από την Attica Bank συνολικά δάνεια ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2015.
 
Όπως αναφέρουν από το 2011 έως το 2014, ο Χρ. Καλογρίτσας και οι εταιρείες συμφερόντων του δανειοδοτήθηκαν συνολικά με περίπου 50 εκατ. ευρώ. Εντός του 2015 ο Χρ. Καλογρίτσας πήρε δάνεια ακόμη 55 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 έλαβε ακόμη 22 εκατομμύρια ευρώ.
 
Τα στοιχεία αυτά εμπεριέχονται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο πόρισμα, σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, σε κόμματα, ΜΜΕ και επιχειρηματίες, το οποίο αναμενόταν να σταλεί απόψε στην Εισαγγελία. Ωστόσο σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας θα καθυστερήσει ορισμένες ημέρες καθώς θα πρέπει να μεταφραστεί.
 
Ξορκίζουν τις συμμαχίες
 
Μέχρι στιγμής οι νυν καναλάρχες που δεν πήραν άδεια και οι υπερθεματιστές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για συμμαχίες. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης φέρεται να  απέκτησε τα πρώτα στούντιο του MEGA, τις εγκαταστάσεις της TVE του Νίνο Ελματζόγλου. Ο εφοπλιστής έχει αρχίσει τις επαφές με σημαντικούς ανθρώπους της τηλεόρασης και είναι κοντά και σε άλλες συμφωνίες. Πάντως, οι πληροφορίες που ήθελαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη να συνεργάζεται με τον Νίκο Χατζηνικολάου για ένα νέο μιντιακό όμιλο διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον δημοσιογράφο μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. 
 

Ακολουθήστε

Nikos Chatzinikolaou @NChatzinikolaou

Οι διαδιδόμενες “πληροφορίες” περί δήθεν συγχώνευσης του Realgroup με άλλους ομίλους ΜΜΕ είναι απολύτως ψευδείς και παντελώς ανυπόστατες.

 
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς αρνείται να συνεργαστεί με άλλους ομίλους, επιχειρηματίες και επενδυτές. Ο πρόεδρος του Alpha, ωστόσο, βρίσκεται σε συζητήσεις με ομίλους του εξωτερικού. 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version