Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν… Η ελπίδα έρχεται η παιδεία φεύγει

Το Ποτάμι: Γιατί γκρεμίζουν τα σχολεία;
Κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ασκεί το Ποτάμι, σε μια ανακοίνωσή του με τίτλο «Γιατί γκρεμίζουν τα σχολεία;». Όπως σημειώνει το κόμμα, η εκ βάθρων αλλαγή δομών και διαδικασιών στην Α’ Βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση έρχεται με την μορφή κατεπείγοντος νομοσχεδίου σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή. «Χωρίς να αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διαβούλευση (opengov), χωρίς διάλογο με τους φορείς, χωρίς ντροπή τελικά».

Σχετικά με το «κατεπείγον», το Ποτάμι σημειώνει πως «αφού ο υπουργός θέλησε, ανεπιτυχώς, να μεταρρυθμίσει την Παιδεία μέσω τροπολογιών στο επείγον σχέδιο νόμου για τη βία στα γήπεδα, τώρα το επιχειρεί με ένα κατεπείγον νομοσχέδιο. Με άλλα λόγια, επιθυμεί με μία συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και μία συνεδρίαση της Ολομέλειας, μεταξύ πολλών άλλων, να αλλάξει το σύστημα των Πανελληνίων, να ανατρέψει το σύστημα αξιολόγησης των διευθυντών και να υποβαθμίσει το θεσμό των πειραματικών και προτύπων σχολείων. Α, και να επανεγγράψει τους αιώνιους φοιτητές που είχαν διαγραφεί…».

«Πού έγκειται αλήθεια το κατεπείγον;», διερωτάται και συμπληρώνει: «Οι αλλαγές για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα εφαρμοστούν από το επόμενο σχολικό έτος, τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία δεν θα «καταστραφούν» εάν οι διαδικασίες υποβάθμισής τους αρχίσουν όχι από αυτή την εβδομάδα αλλά σε δύο εβδομάδες αφού αυτή είναι η «καθυστέρηση» που θα προκληθεί εάν ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία συζήτηση και ψήφισης του σχεδίου νόμου.

Τι μένει λοιπόν από το κατεπείγον; Μα είναι εξόφθαλμο: η αλλαγή του καθεστώτος επιλογής των διευθυντών των σχολείων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν δεσμεύσεις απέναντι στους συνδικαλιστές –αυτούς που επί δεκαετίες όμνυαν στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και τώρα ομνύουν στο όνομα της «πρώτη φορά αριστερά»- και θέλουν να κλείσουν τα όποια ρήγματα –δειλά μεν, ρήγματα δε- είχαν επέλθει τα τελευταία χρόνια στο καθεστώς της αναξιοκρατίας στην Παιδεία και της κυριαρχίας του συνδικαλισμού. Του συνδικαλισμού που όμως δεν αντιπροσωπεύει τον απλό δάσκαλο και καθηγητή που δίνει καθημερινά τη μάχη του μέσα στην τάξη για μια καλύτερη παιδεία, με τους μαθητές και τους γονείς ως συνεργάτες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «θα αναρωτηθεί κανείς: μα καλά δεν μπορούσαν να περιμένουν οι συνδικαλιστές δύο εβδομάδες για να συζητηθεί ομαλά το νομοσχέδιο;. Η απάντηση είναι όχι: σε αυτές τις δύο εβδομάδες θα έλθουν τα οικονομικά μαντάτα και αφού η κυβέρνηση δε θα έχει να μοιράσει άρτο, τουλάχιστον να δρομολογήσει το μοίρασμα οφφικίων στους αρεστούς. Με μέτρα που αποσαθρώνουν την παιδεία αλλά δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος –τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα γιατί κάποτε έρχεται η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός για κάθε ανόητο μέτρο στο χώρο της παιδείας- προσπαθεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ανοχή των συνδικαλιστών έναντι της οικονομικής λαίλαπας που έρχεται. Αφήστε δε που μπορεί να γίνουν και εκλογές οπότε καλό είναι να έχουμε να επιδείξουμε έργο στους ημέτερους για να καλύψουμε τα κενά στον οικονομικό τομέα».

«Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν κατάχρηση του θεσμού του κατεπείγοντος αλλά εκείνες, τουλάχιστον, είχαν τη δικαιολογία της πίεσης των δανειστών. Η παρούσα κυβέρνηση τι έχει; Την πίεση των συνδικαλιστών;

Το Ποτάμι δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Η Παιδεία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη συζητάμε με διαδικασίες εξπρές χωρίς μελέτη, χωρίς καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, χωρίς τη γνώμη αυτών που βιώνουν και διαμορφώνουν την Παιδεία. Επειδή σεβόμαστε την Παιδεία, επειδή σεβόμαστε το θεσμό του Κοινοβουλίου, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τη διαδικασία αυτή που μόνο τιμή δεν περιποιεί σε όσους την εμπνεύστηκαν και την υλοποιούν».

Σχετικά με την αξιολόγηση των «στελεχών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», το Ποτάμι σημειώνει:

  • Η βασική επιλογή του νομοθέτη είναι να καταργήσει τη διαδικασία της συνέντευξης και να εισάγει το κριτήριο –με βαρύτητα 33%- της ψήφου των εκπαιδευτικών (σύλλογος διδασκόντων) για την ανάδειξη των Διευθυντών.
  • Ο νομοθέτης απαξιώνει τη διαδικασία της συνέντευξης λέγοντας ότι οι ικανότητες των κρινόμενων δεν μπορούν να διαπιστωθούν «στη διάρκειας μιας ολιγόλεπτης συνέντευξης η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή «ημετέρων» της εκάστοτε εξουσίας».
  • Είναι κρίμα στον 21ο αιώνα να απαξιώνεται στη χώρα μας η βασικότερη διαδικασία επιλογής στελεχών –σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- που υπάρχει σε όλο τον κόσμο και μάλιστα στο χώρο της εκπαίδευσης. Όλοι γνωρίζουμε –και καλύτερα από όλους οι μαθητές μας- ότι ένας εκπαιδευτικός μπορεί να έχει μια σειρά από τυπικά προσόντα αλλά να στερείται το βασικότερο προσόν που πρέπει να έχει: την ικανότητα επικοινωνίας. Και εάν αυτή απαιτείται μια φορά για τον απλό καθηγητή είναι ακόμη πιο αναγκαία για ένα διευθυντή σχολείου που απευθύνεται σε όλη τη μαθητική κοινότητα, στο σύνολο των καθηγητών αλλά και των γονέων. Εάν ο κ. Υπουργός κρίνει ότι υπάρχουν περιθώρια υποκειμενισμού, μπορεί να προσθέσει δικλείδες ασφαλείας, αν και η σημερινή διαδικασία έχει ήδη αρκετές, όπως η μαγνητοφώνηση της συνέντευξης.
  • Δυστυχώς, ο Υπουργός καταργεί τη διαδικασία της συνέντευξης και φέρνει τη διαδικασία της εκλογής από το σύλλογο των διδασκόντων, προσδίδοντας μάλιστα στο κριτήριο αυτό την καθοριστική βαρύτητα του 33%. Με ένα τέτοιο ποσοστό, είναι βέβαιο ότι το καθοριστικό κριτήριο δε θα είναι τα τυπικά και ουσιαστικά εκπαιδευτικά και διοικητικά προσόντα των υποψηφίων αλλά το ποιος θα είναι πιο αρεστός στο σύλλογο των διδασκόντων. Μεταβάλλουμε δηλαδή τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ασκήσουν το λειτούργημα του διευθυντή ενός σχολείου σε κοινούς υποψηφίους που θα βγουν προς άγρα ψήφων για να εκλεγούν. Έχετε σκεφτεί αλήθεια ότι οι πιο σοβαροί άνθρωποι δεν θα θέσουν καν υποψηφιότητα; Πώς θα σταθεί στο σχολείο του ένας διευθυντής που θα έχει περισσότερα συνολικά μόρια αλλά όχι την πλειοψηφία του συλλόγου;
  • Θα μπορούσε να διατηρηθεί το σύστημα των συνεντεύξεων από πραγματικά ανεξάρτητες επιτροπές και να προστεθεί, αλλά με πολύ μικρότερη βαρύτητα το κριτήριο της ψήφου των διδασκόντων (π.χ. 10%). Με άλλα λόγια, να μετράει η ψήφος των διδασκόντων όταν οι υποψήφιοι είναι παρεμφερών προσόντων και τότε πράγματι δεν είναι παράλογο να μετρήσει και η γνώμη του συλλόγου.

Αναφορικά με τις διατάξεις για πρότυπα και πειραματικά σχολεία, επισημαίνει τα εξής:

  • Εάν είχε κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την εκδοχή της αριστεράς που είναι υπέρ του ισοπεδωτισμού, υπέρ της στασιμότητας και της συντήρησης των ισχυόντων, θα αρκούσαν οι διατάξεις για τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία για να το αντιληφθεί.
  • Η βασική αλλαγή του νομοθέτη είναι καταργήσει τις εξετάσεις και να επαναφέρει την κλήρωση ως κριτήριο για την εισαγωγή των μαθητών στα σχολεία αυτά. Για να δικαιολογήσει την ιδεολογική του αυτή επιλογή, που θυμίζει το βαθύ ΠΑΣΟΚ των αρχών της δεκαετίας του 1980 επικαλείται το γεγονός ότι μια τάξη που προέρχεται από εξετάσεις δεν είναι αντιπροσωπευτική της μέσης τάξης και κατά συνέπεια τα όποια «πειράματα» επιχειρηθεί να γίνουν στα εν λόγω σχολεία θα είναι μη ρεαλιστικά.
  • Και ποιος λέει ότι οι καινοτομίες πρέπει, κατά το στάδιο του σχεδιασμού, να γίνονται στις συνθήκες εκείνες που επιχειρούν να ανατρέψουν. Τα πειράματα και οι καινοτομίες γίνονται σε κατά το δυνατόν ιδανικές συνθήκες ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και στη συνέχεια να γίνει προσπάθεια μεταφοράς τους στις πραγματικές συνθήκες. Αυτή η αρχή ισχύει σε όλες τους κλάδους της επιστήμης και βέβαια και στην εκπαίδευση.
  • Με τη ρύθμιση αυτή, δίνεται πράγματι η ευκαιρία σε μερικές εκατοντάδες μαθητές που δεν θα μπορούσαν να εισαχθούν με εξετάσεις στα σχολεία αυτά να γίνουν κοινωνοί των παιδαγωγικών πολιτικών που ακολουθούνται σε αυτά. Δεν ακούγεται εκ πρώτης όψεως κακό αυτό. Ποιο είναι όμως το τίμημα: για να ωφεληθούν λίγοι μαθητές και να εισαχθούν με το τυχαίο κριτήριο της κλήρωσης θα μειωθεί το επίπεδο της παιδαγωγικής διαδικασίας στα σχολεία αυτά και κατά συνέπεια θα μειωθούν τα οφέλη για το σύνολο των μαθητών όλης της χώρας που κάποια στιγμή υποτίθεται θα επωφεληθούν από τα όσα γίνονται πειραματικά στα σχολεία αυτά.
  • Ποιος θα ωφεληθεί από την υποβάθμιση αυτή των σχολείων; Μα φυσικά τα ιδιωτικά σχολεία. Φαίνεται να διαφεύγει από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ίσως γιατί οι συνδικαλιστές που διοικούν το υπουργείο δεν μπήκαν στον κόπο να το πουν, ότι τα πειραματικά σχολεία δεν ανταγωνίζονται τα δημόσια αλλά τα ιδιωτικά. Πλήττοντας τα πειραματικά σχολεία, ενισχύετε –από άγνοια ελπίζω- τα ιδιωτικά σχολεία αυτά τα χρόνια, εν μέσω οικονομικής κρίσης, νιώθουν έντονα τον ανταγωνισμό των πειραματικών σχολείων.
  • Και κάτι ακόμη: η κατάργηση των εξετάσεων δεν είναι μέτρο κοινωνικής πρόνοιας. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι με τις εξετάσεις θα εισέλθουν τα παιδιά των πλουσίων ενώ με την κλήρωση τα παιδιά των φτωχών. Η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά των φτωχών καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια και φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα σε ανταγωνιστικές διαδικασίες γιατί ξέρουν –και αν δεν το ξέρουν, το ξέρουν οι γονείς τους- ότι στην Ελλάδα η Παιδεία είναι μοχλός κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξης.

«ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν… Η ελπίδα έρχεται, η παιδεία φεύγει…», καταλήγει η ανακοίνωση

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται συστράτευση

Έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των πυροσβεστών και για συστράτευση των πάντων ώστε «να προστατεύσουμε το χωριό μας, το σπίτι μας, το νησί μας ή την πόλη μας», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος» δήλωσε στο Mega, υπογραμμίζοντας όμως πως «η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει τις φωτιές, αλλά να προετοιμάζει την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις γι αυτήν την προσπάθεια». Για αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, από τον Δεκέμβριο του 2023 η Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατέθεσε ο ίδιος με αντικείμενο την πρόληψη, η οποία όπως τόνισε είναι «ανώτερη της αντιμετώπισης».

Σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για καθαρισμό που έληξε στις 30 Απριλίου και τον συνακόλουθο έλεγχο τους από τους δήμους, υπογράμμισε πως «βλέπω ότι αρκετοί συμπολίτες μας πειθαρχούν σε αυτό και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετοί δήμοι κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πειθαρχούν και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι, πράγματι ομολογώ, που κρύβονται πίσω από -αν θέλετε- κάποια technicalities, όπως γιατί δεν έχει βγει η ψηφιακή πλατφόρμα για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους και λοιπά».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, επισήμανε πως «εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ξεμπλοκάρω και να τρέξω με τάχιστες διαδικασίες το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας πως «θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση των Σκοπίων να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Προειδοποίηση προς το VMRO να σταματήσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί πληρως τη Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» απηύθυνε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά αρνητικά πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τόνισε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση, να σεβαστεί την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, ειδάλλως θα δημιουργήσει πρόβλημα όχι στις σχέσεις Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και Ευρώπης και Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις καταδικαστικές δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, υπήρξαν άμεσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης «μέσα σε λίγες ώρες, αυτά δεν έγιναν από μόνα τους. Έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα θα ασκηθεί πιστεύω, μια συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησ ηδεν θα φέρει προς κύρωση τα τρία μνημόνια. «Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια τα οποία απορρέουν από τη συμφωνία. Και τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δικιά μας στάση να καθυστερήσουμε αυτή την κύρωση», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία. Ακούγαμε αυτό το εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO, ξέραμε το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε κι εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν. Και θεωρώ αδιανόητο στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που μας φόρτωσε αυτή τη συμφωνία με τα προβλήματα και να ζητάει τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ. Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε είναι ότι θα ήδη το έχουμε κάνει. Θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτήν την πορεία, τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη, δεν μπορεί να συντελεστεί εάν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος», πρόσθεσε.

Για το ψηφιακό φροντιστήριο

Αναφερόμενος στο ψηφιακό φροντιστήριο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι την περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην τηλεκπαίδευση. Τώρα δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα και δίνουμε δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο σε μαθητές Γ’ Λυκείου από έμπειρους καθηγητές. «Είναι μία τεράστια πρωτοβουλία που μειώνει τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου», ανέφερε. Παράλληλα, το ψηφιακό φροντιστήριο θα βοηθήσει να μειωθούν και οι μεγάλες περιφερειακές ανισότητες.

«Πήγαμε στα Ριζώματα, ένα πανέμορφο χωριό στην ορεινή Ημαθία, στα Πιέρια Όρη. Εκεί τα παιδιά για να πάνε φροντιστήριο πρέπει να πάνε στη Βέροια, 45 λεπτά, ένα λεωφορείο την ημέρα, κακές καιρικές συνθήκες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και για τα πιο απομονωμένα μέρη της πατρίδας μας, τα νησιά μας, τα μικρά νησιά, τα ορεινά χωριά, είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα το οποίο παρέχεται δωρεάν στους μαθητές, σημείωσε.

Για τα φαινόμενα βίας

Ερωτηθείς για τη βία στα σχολεία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έξαρση φαινομένων βίας και εγκληματικότητας μετά την πανδημία εντός και εκτός σχολείου. «Δεν παρατηρούμε απλά το φαινόμενο, έχουμε αντιδράσει», τόνισε, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που ελήφθησαν μετά από σύσταση επιτροπής με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους. «Αλλά φυσικά χρειάζεται ευαισθητοποίηση από τις οικογένειες, το σχολείο και τα παιδιά, που πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να είναι απλοί παρατηρητές σε τέτοια φαινόμενα». Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία panic button για εφήβους, εφόσον θεωρεί ότι δέχεται απειλή bullying ή βίας εκτός σχολείου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην έμφυλη βία, σημείωσε ότι το Panic Button έχει χάσει εκατοντάδες ζωές και ζήτησε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Το πιο δύσκολο, ανέφερε, είναι να πάρει κάποιος την απόφαση όχι να καταγγείλει, αλλά να φύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον. Όσο δεν φεύγει από το σπίτι, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος. Εκεί χρειάζεται ψυχολογική στήριξη και νομική στήριξη. Πάντως ο αριθμός των καταγγελιών λέει ότι η γειτονιά, οι γυναίκες, μιλούν πιο εύκολα και εμπιστεύονται το κράτος, αν και στην περίπτωση των Αγίων Αναργύρων όλα έγιναν λάθος. «Η περίπτωση της Kυριακής ήταν μία τραγωδία η οποία κατέδειξε πως ότι και να κάνουμε πρέπει πάντα να κάνουμε περισσότερα. Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά όμως υπάρχουν χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που τα πράγματα λειτουργούν σωστά, είπε.

Για τη βία στα γήπεδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο παρελθόν η κυβέρνηση πήρε μέτρα. Η εικόνα στα γήπεδα σήμερα είναι τελείως διαφορετική. Είναι εικόνα που μοιάζει με τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Κι αυτό έγινε επειδή μπήκε το πλαίσιο, αλλά και επειδή προβλέφθηκαν αυτοματοποιημένες ποινές. Και μετά την τραγική δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, υπήρξε συστηματική δουλειά από την αστυνομία για μια ουσιαστικά οργανωμένη συμμορία που ασκούσε βία συστηματικά. «Θα αποδοθούν ευθύνες και θα καταδικαστούν άνθρωποι, πιστεύω, είπε.

Όσον αφορά τον τελικό κυπέλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν είχε καμία ανάμειξη η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα της ΕΠΟ και των ομάδων. Εμείς θα διασφαλίζαμε την ασφαλή τέλεση του τελικού και με φιλάθλους, όπως το κάνουμε και για τον τελικό του Conference. Είναι μια επιχείρηση που έχει τις προκλήσεις της, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για λαϊκισμό, με αφορμή την ανάρτησή του για το νοσοκομείο αναφοράς που πρέπει να υπάρχει στον τελικό. «Ορίστηκε βάση του πρωτοκόλλου της UEFA, ένα νοσοκομείο, ο «Ευαγγελισμός», ως το νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που οι επίσημοι, που θα έρθουν για τον αγώνα, χρειαστούν περίθαλψη και πάνω σε αυτό έσπευσαν κάποιοι να κάνουν κριτική, ότι δήθεν έχουμε νοσοκομεία δύο ταχυτήτω

Για το ΕΣΥ

Για το ΕΣΥ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, που προέκυψαν από τη δεκαετή οικονομική κρίση, αλλά και την πανδημία, που πολλά πράγματα πήγαν πίσω. «Έχουμε προτάξει την αναμόρφωση του ΕΣΥ ως κεντρικό στόχο τετραετίας», ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι προληπτικές εξετάσεις είναι μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη Δημόσια Υγεία. Όπως οι εξετάσεις για καρκίνο για τις γυναίκες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στις γυναίκες που δέχονται μήνυμα να μην το αγνοήσουν, ενώ ζήτησε να γίνει το εμβόλιο κατά του HPV από αγόρια και κορίτσια, για να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου. Στη συνέχεια τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων θα συνεχιστούν. «Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στα νοσοκομεία, αλλά δημόσια υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία», είπε.

Για τις ευρωεκλογές, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ζητούν από τους πολίτες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Αντίθετα, ο ίδιος βάζει ευρωπαϊκό πρόταγμα, και ζητά η ΝΔ να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, γιατί μπορεί να ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες. «θα έχουμε επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Και αν ναι, ποιος θα το διαπραγματευτεί; Θα έχουμε κοινό αμυντικό ταμείο; Έχω καταθέσω την πρόταση και θα την εξιδεικεύσω ότι ένα κοινό ταμείο θα πρέπει να ξεκινήσει για να υπάρξει μία κοινή αεράμυνα, ένα ευρωπαϊκό Iron Dome», είπε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε εσωτερικό επίπεδο, η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή, με το 41%, χωρίς αλαζονεία. Όμως μία εθνική κάλπη παραμένει εθνική κάλπη. Και δεν θέλω να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση, που θέλει να μετατρέψει τις εκλογές σε κάλπη κατά της κυβέρνησης. «Οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν αυτές τις εκλογές ως εθνικές εκλογές, αλλά θα πρέπει να ξέρουν τι ψηφίζουν», ανέφερε, υπενθυμίζοντας και την επιστολική ψήφο, την οποία χαρακτήρισε τομή για τη δημοκρατία. «Μόνο η ΝΔ ψήφισε την επιστολική ψήφο», ανέφερε, προαναγγέλλοντας ότι μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει πρωτοβουλία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Για τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στις εθνικές εκλογές υπήρξαν 3 κόμματα. Το ένα δεν υφίσταται, στην περίπτωση της Νίκης αποδείχθηκε η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης. «Για την Ελληνική Λύση, δεν έχω να πω πολλά. Οι εθνικιστικές κορώνες συγκρούονται με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση έχει υπεύθυνο πατριωτισμό», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ εξακολουθούν να τη στηρίζουν. «Το κλίμα που εισπράττω είναι πολύ καλό. Βλέπω μία συσπείρωση των ψηφοφόρων και είμαι αισιόδοξος για τις εθνικές εκλογές».

Ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις πρακτικές των πολυεθνικών στην Ελλάδα

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. «Το καταλαβαίνουμε, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, εκεί έχουμε στρέψει την προσοχή μας», ανέφερε. Η κυβέρνηση, ανέφερε, έχει φρενάρει τις αυξήσεις, όμως στα τρόφιμα η βάση των τιμών είναι υψηλότερη απ’ ότι πριν τρία χρόνια. Ωστόσο, είπε, πολλές εταιρείες αλλάζουν συσκευασίες. «Θα παρέμβουμε. Αλλάζει η συσκευασία; Θα μου το λες με μεγάλη ένδειξη», είπε, κάνοντας λόγο για διαρκή μάχη. Όμως πραγματική απάντηση είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων.

«Οι φόροι έχουν μειωθεί και οι μισθοί έχουν αυξηθεί. Το σημαντικό είναι όχι μόνο να αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά ο μέσος μισθός», επισήμανε, κάνοντας αναφορά και στη μείωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. «οι αυξήσεις των μισθών δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις. Αλλά δεν μιλάμε για την ηλεκτρική ενέργεια, γιατί το λύσαμε το θέμα», είπε. Παράλληλα,σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις πρακτικές των πολυεθνικών στην Ελλάδα και τη διαφορετική τιμολόγηση των προϊόντων.

Σχολιάζοντας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις φόρων, υπενθύμιζε ότι θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο, που θα τις κοστολογήσει. «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα. Το να τάζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν, είναι ο ορισμός του λαϊκισμού», είπε. Μάλιστα, απάντησε και στην κριτική για τα επιδόματα, διερωτώμενος αν η αντιπολίτευση θέλει να κοπούν επιδόματα όπως το επίδομα γέννας, τέκνων ή των σχολικών γευμάτων.  Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε ότι στο θέμα των δημόσιων οικονομικών φαίνεται ότι δεν έχει ιδέα τι προτείνει ή αν έχει ιδέα, δεν είναι υπεύθυνος.

«Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μία τετραετία μεγάλων αλμάτων»

«Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μια τετραετία μεγάλων αλμάτων. Δεν συμβιβάζομαι με τη νίκη, να απολαύσω τα καλά της εξουσίας. Είναι εντολή ευθύνης για μένα. Αλλά θέλω να βάλω ένα πλαίσιο στην υλοποίηση αποφάσεων. Δεν πατάμε ένα κουμπί και να αλλάξει η Ελλάδα. Γι’ αυτό μιλάω πάντα για ορίζοντα τετραετίας. Τρέχουμε πολλά πράγματα και η κυβέρνηση είναι συντονισμένη, χωρίς να λογαριάζει το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι νιώθει ότι σήμερα είναι πιο αποτελεσματικός πριν από 5 χρόνια. Δεν αρκεί κάτι απλώς να ψηφίζεται, αλλά να εφαρμόζεται, χρειάζεται μεγαλύτερη λογοδοσία των υπουργών. Ερωτηθείς για τα λάθη, ανέφερε ότι έχει κάνει και έχει ζητήσει συγγνώμη για λάθη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία και η ΝΔ θα επιδιώξει και τρίτη. «Είμαι πρωθυπουργός εν ενεργεία, είμαι πρόεδρος της ΝΔ. Έχει να κάνει με το πόσο χρήσιμος και δημιουργικός αισθάνομαι. Είναι η πιο τιμητική θέση που μπορούσα να φανταστώ. Γι’ αυτό απέρριψα κάθε σενάριο για ευρωπαϊκή θέση. Το 2027 είναι ακόμη μακριά και η προσοχή μου είναι πώς θα υλοποιήσουμε το έργο μας.

«Με βάζετε να προβάλλω στο μέλλον τις δυσκολίες του παρόντος. Έχω στόχους να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα, να πρωταγωνιστούμε εκεί που μπορούμε να πρωταγωνιστούμε, να μην υπάρχει ποτέ το φάσμα της χρεοκοπίας. Να έχουμε μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και να δίνουμε πραγματικές ευκαιρίες στους ασθενέστερους να μπορούν να διακριθούν. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τους στόχους», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έγινε η δεύτερη φτωχότερη χώρα επειδή χάσαμε το 25% του πλούτου μας, όχι επί των ημερών της ΝΔ και λόγω του λαϊκισμού που επικράτησε αργότερα. Κάνοντας λόγο για πατριωτική γιαλαντζί αντιπολίτευση εκ δεξιών και λαϊκισμό εξ αριστερών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο τοξικός και ακοστολόγητος λαϊκισμός δεν θα πρέπει να σηκώσει ξανά κεφάλι στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για τον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε ότι θα τον κρίνει ο ελληνικός λαός και οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη του εκλογική μάχη.

Ερωτηθείς για το εάν θα παραστεί στον τελικό του Final Four, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε καταφατικά με μία προϋπόθεση, ότι θα προκριθούν και θα διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό τρόπαιο και οι δύο ελληνικές ομάδες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en