Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ | Το διαζύγιο που έρχεται και το φλερτ με την κεντροαριστερά

image_print

«Με τον Τσίπρα θα πάμε μαζί μέχρι το τέλος», έχει πει πολλές φορές ο Πάνος Καμμένος. Ποιο είναι αυτό το «τέλος» και πότε… τελειώνει,  κανένας απ΄τους δύο δεν το έχει διευκρινίσει.

Φαίνεται πάντως ότι δεν είναι πολύ μακριά. Αυτό προκύπτει από τα συμφραζόμενα στελεχών των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, από τις συχνές διαφοροποιήσεις  βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ –  τελευταίο παράδειγμα ο Δημ. Καμμένος – και από  τις (επι)κριτικές απόψεις που διατυπώνονται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ γι αυτή τη συνεργασία.

Το σκοπιανό-μακεδονικό ήταν η αφορμή για να έλθει πιο ακόμη κοντά αυτό το προδιαγεγραμμένο «τέλος», που θα σηματοδοτήσει μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Οι διεργασίες για την «μετά-ΑΝ.ΕΛ» εποχή έχουν ξεκινήσει και θα οδηγήσουν σε αναδιάταξη του πολιτικού-κομματικού χάρτη και των υφιστάμενων ισορροπιών, ανοίγοντας το δρόμο για νέα κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας. Οι εξελίξεις σε βάθος χρόνου θα συντείνουν στον επανακαθορισμό των πολιτικών χώρων, με επαναφορά της παλιάς σαφούς διάκρισης «αριστεράς»-«δεξιάς» και «προοδευτικών»-«συντηρητικών» πολιτικών δυνάμεων.

 Με τη σοσιαλδημοκρατία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι επιτελείς του στο Μαξίμου και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ  καταστρώνουν τους σχεδιασμούς τους μ’ αυτή την προοπτική. Στόχος τους είναι η διαμόρφωση συνθηκών που θα επιτρέπουν μελλοντικά τη συνεργασία των «προοδευτικών» δυνάμεων και τη συγκρότηση συμμαχικών κυβερνήσεων με αριστερό πρόσημο.

Προϋπόθεση γι αυτό είναι να  ξεκαθαρίσει το τοπίο στην κεντροαριστερά, ο νέος φορέας («Κίνημα Αλλαγής») να αποκτήσει σαφές αντιδεξιό προφίλ με χαρακτηριστικά ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και να απαλλαγεί από δουλείες και πρόσωπα με βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν.

Θέλουν λοιπόν να επιταχύνουν τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση – και οι ευκαιρίες υπάρχουν: Σκοπιανό-μακεδονικό, ελληνοτουρκικά, ζητήματα παιδείας και Εκκλησίας – εκεί που «πονάνε» οι ΑΝΕΛ και η κυβερνητική συνεργασία γίνεται δύσκολη.

Οι ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι συζητήσεις και ο προβληματισμός πάνω σε αυτά τα θέματα ήταν πάντα στην ημερήσια διάταξη από τότε που ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. Για προφανείς λόγους δεν πήραν βέβαια ποτέ χαρακτήρα ανοιχτού διαλόγου, ούτε προσέλαβαν μεγάλη δημοσιότητα, παρά μόνον με τις δημόσιες τοποθετήσεις της Κίνησης των «53» και με θεωρητικές αναλύσεις σε αριστερά έντυπα.

Οι εσωτερικές ζυμώσεις συνεχίζονται τώρα σε προσφορότερο έδαφος, καθώς τον προβληματισμό που υπήρχε στους κόλπους του κόμματος  για τη στρατηγική συμμαχιών, συμμερίζονται τώρα η κομματική ηγεσία και οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ ήταν μια σωστή πολιτική επιλογή , που επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει κάνοντας τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς με το παλιό πολιτικό κατεστημένο και να «στριμώξει» τις  δυνάμεις της κεντροαριστεράς σε μια διαδικασία αναγκαστικής ανασύνθεσης του χώρου τους.

Τέλος εποχής

Όμως, μετά από μια τριετία διακυβέρνησης και  καθώς η χώρα βρίσκεται στην έξοδο  από το τούνελ της κρίσης, οι συνθήκες που καθιστούσαν επιβεβλημένη αυτή τη συνεργασία έχουν αλλάξει και τα νέα δεδομένα υπαγορεύουν διαφορετική στρατηγική.

Οι απόψεις των επιτελών του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών δεν απέχουν πολύ από αυτό που είπε προχθές στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου: «Η ιστορική περίοδος που επέβαλε αυτή τη συμφωνία έχει τελειώσει – τελειώνει με το τέλος των μνημονίων».

Ο ιστορικός κύκλος κλείνει λοιπόν τον ερχόμενο Αύγουστο-Σεπτέμβριο, με την έξοδο από τα μνημόνια – «καθαρή», χωρίς προληπτική γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης και πρόσθετες δεσμεύσεις, ώστε η κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να  ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην κοινωνική πολιτική και να χαλαρώσει τη λιτότητα.

Οι διεργασίες στο Κίνημα Αλλαγής

Η ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα – με αφορμή αποφάσεις για το σκοπιανό τον Ιούνιο – ή  τον Σεπτέμβριο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις μέσα στο «νέο ΠΑΣΟΚ», το «Κίνημα Αλλαγής» που δεν έχει βρεί ακόμη πολιτική ταυτότητα  και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν βρίσκεται πράγματι στα αριστερά της νέας διαχωριστικής γραμμής που  διαμορφώνεται στον πολιτικό χάρτη.

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι μέσα στον νεοπαγή φορέα αναπτύσσονται κεντρόφυγες τάσεις και υπάρχουν ήδη σαφείς διαφοροποιήσεις. Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης έφερε στην επιφάνεια  διαφορές απόψεων, αλλά και διαφορετικές στοχεύσεις και επιλογές.

Ερωτηματικό αποτελούν οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί του πρώην  προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να «υποταχθεί» στην Φώφη Γεννηματά, ή να ακολουθήσει τη γραμμή μιάς συλλογικής ηγεσίας – ιδιαίτερα αν αυτή αποφασίσει να «στρίψει αριστερά το τιμόνι» του Κινήματος Αλλαγής.

Η συγκρότηση των  συλλογικών οργάνων του Κινήματος – Κεντρικής Επιτροπής, Πολιτικού Συμβουλίου κλπ –   είναι ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει  εσωτερικές τριβές και να ενισχύσει τις κεντρόφυγες τάσεις.
Ένα πιθανό σενάριο που συζητείται για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι η αποχώρηση-αποστασιοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Ανδρέα Λοβέρδου και κάποιων άλλων στελεχών, που υπεραμύνονται της γραμμής ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προσφορότερο έδαφος για να καρποφορήσουν μελλοντικά  οι προσπάθειες προσέγγισης και κυβερνητικής συνεργασίας Αριστεράς-Κεντροαριστεράς.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξάνθη: Ερώτηση Ζεϊμπέκ στη Βουλή για την αναστολή λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής παρέμβασης.
image_print

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, σχετικά με την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-2027.

Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Ο βουλευτής ζητά να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια της απόφασης, τι προβλέπεται για τη μεταφορά και τη φοίτηση των μαθητών, καθώς και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Παράλληλα, θέτει ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων και τον συνολικό αριθμό των σχολικών μονάδων που έχουν τεθεί σε αναστολή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το 2019.

Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση:

Προς την Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Θέμα: «Σοβαρά ερωτήματα για την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-27»

Έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης έχει προκαλέσει η είδηση της απόφασης να ανασταλεί η λειτουργία συνολικά 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ξάνθης, κατά το σχολικό έτος 2026-2027. Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Η παραπάνω είδηση έρχεται σε συνέχεια κυβερνητικών αποφάσεων που καταδικάζουν τη δημόσια εκπαίδευση και στην Π.Ε. Ξάνθης – όπως και συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα – στην υποβάθμιση, την απαξίωση  και εν τέλει στα λουκέτα σχολικών μονάδων (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συγχωνεύσεις τμημάτων, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις, «βιομηχανία» πειθαρχικών από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε βάρος των εκπαιδευτικών κλπ). 

Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους τους πολίτες πως οι πολιτικές που εφαρμόζει συνολικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ( απαξίωση Εθνικού Συστήματος Υγείας, υποβάθμιση δημόσιας εκπαίδευσης, λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ, απουσία οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια της χώρας, καταστροφή πρωτογενούς τομέα κλπ) σε συνδυασμό με τον ορυμαγδό των γαλάζιων σκανδάλων, τα καρτέλ και την ακρίβεια που έχουν τσακίσει την οικονομία και την τσέπη των πολιτών, έχουν ως βασικό θύμα την Περιφέρεια της χώρας, τη Θράκη, την Ξάνθη. Με μία από τις βασικές συνέπειες να είναι και η δημογραφική κατάρρευση της περιοχής της Θράκης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε Ξάνθης κατά το έτος 2026-27; (προσκόμιση όλων των στοιχείων)
  2. Η αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων γίνεται, από μεριάς αρμόδιου Υπουργείου, στο πλαίσιο μιας λογικής «εξοικονόμησης» πόρων και εκπαιδευτικών, δηλαδή στην ίδια γνωστή κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και οδηγεί στη συγχώνευση σχολικών μονάδων και τμημάτων;
  3. Έχει το Υπουργείο διασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά και φοίτηση όλων των μαθητών που πρόκειται να βιώσουν αυτόν τον ιδιότυπο αποκλεισμό, εξαιτίας αυτών των 12 λουκέτων;
  4. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση επαναλειτουργία των συγκεκριμένων 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε. Ξάνθης;
  5. Πόσες σχολικές μονάδες στην Π.Ε Ξάνθης – αλλά και συνολικά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο και αναστολή λειτουργίας από το 2019 και έπειτα, έτος κατά το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;
  6. Τι προβλέπεται για το εκπαιδευτικό προσωπικό που δίδασκε στα συγκεκριμένα σχολεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρένα Δούρου: Νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχοντας μείνει η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και αναζήτησης της επόμενης πολιτικής του πορείας.

Μετά την ανάδειξή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του παρουσίας και τη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en