Quantcast
Connect with us

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Συνταγή για ακαταμάχητο λαχματζούν | Τύφλα να έχει η πίτσα, πικάντικο και θεϊκό

Αυτή η συνταγή θα κάνει το σπίτι να μυρίσει πολίτικη κουζίνα. Για τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων και όσους αναζητούν παραδοσιακές ανατολίτικες συνταγές.

Δεν θα ήταν υπερβολή να δηλώσει κανείς πως το λαχματζούν είναι για την ανατολή ό,τι η πίτσα για τη δύση. Κιμάς πάνω σε λεπτή ζύμη με απολαυστικά μπαχαρικά και όλα τα καρυκεύματα που έχουμε συνηθίσει από τις πολίτικες γεύσεις.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Στη συνταγή παρακάτω θα δείτε πώς να φτιάχνετε και τη ζύμη για τα λαχματζούν. Ωστόσο, μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμη ζύμη για πίτσα, να την ανοίξετε όσο πιο λεπτή μπορείτε και να ετοιμάσετε τη συνταγή.

Η ανάμειξη μοσχαρίσιου με αρνίσιο κιμά συμβάλλει σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα του λαχματζούν. Και εδώ βέβαια μπορείτε να παραλείψετε το αρνίσιο κρέας, καθώς σε πολλούς εκεί έξω δεν τους αρέσει η μυρωδιά του.

Υλικά
Για τη ζύμη:

Ενα φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ.)
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
Μία πρέζα ζάχαρη
Μία πρέζα αλάτι
40 ml λάδι
Για τον κιμά: 400 γρ. κιμάς (μισός-μισός μοσχαρίσιος με αρνίσιο)
Ενα μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300 γρ. ντοματάκια πομοντόρο κονσέρβα, ψιλοκομμένα
Μία κουταλιά πελτέ ντομάτας
Μία πρέζα καπνιστή πάπρικα
Μία πρέζα κύμινο σε σκόνη
Κανέλα στη μύτη του κουταλιού
Μία κουταλιά καυτερό μπούκοβο
Μία σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ωμό
Μία μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη, ωμή, για το σερβίρισμα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι και τη ζάχαρη με το αλεύρι και τη μαγιά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με το χέρι, συμπληρώνοντας το ελαιόλαδο, ώσπου να πάρουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μισή ώρα. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 6-7 μέρη, πλάθουμε σε μπαλάκια και αφήνουμε και πάλι σκεπασμένα να φουσκώσουν άλλη μια φορά.

Στο μεταξύ, βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα.

Καίμε τον πελτέ στον πάτο του σκεύους και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Πασπαλίζουμε με το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, το μπούκοβο και την κανέλα.

Προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη και αφήνουμε τα υγρά της να εξατμιστούν για 10-15 λεπτά.

Παίρνουμε ένα-ένα τα ζυμαράκια και τα ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια σε όσο πιο λεπτό φύλλο γίνεται. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τηγανάκι και περνάμε για μισό λεπτό τα ζυμαράκια από κάθε πλευρά να σταθούν.

Στρώνουμε τον κιμά πάνω στη ζύμη και σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά στο δυνατό του γκριλ.

Σερβίρουμε με κρεμμύδι, ντομάτα και φρέσκο μαϊντανό.

Click to comment

Απάντηση

ΓΥΝΑΙΚΑ

Εύκολη γαλλική κρεμμυδόσουπα

Εξαιρετική γεύση, απλότητα στην προετοιμασία…

Υλικά

  • 1/2 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 4 φλ. τσαγιού κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 5 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού κρέατος
  • 2 κ. σ. ξηρό σέρι
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 4 φέτες ψωμί γαλλικής μπαγκέτας
  • 4 φέτες τυρί προβολόνε
  • 2 φέτες ελβετικό τυρί, σε κύβους
  • τσαγιού

Εκτέλεση

Βήμα 1
Λιώστε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια στο βούτυρο και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Βήμα 2
Προσθέστε το ζωμό βοδινού κρέατος, το σέρι και το θυμάρι. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
Βήμα 3
Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το γκριλ του φούρνου.
Βήμα 4
Μεταφέρετε τη σούπα σε μπολ σερβιρίσματος που είναι κατάλληλα για φούρνο και τοποθετήστε από μία φέτα ψωμί πάνω στο καθένα (το ψωμί μπορεί να σπάσει σε κομμάτια αν προτιμάτε).
Βήμα 5
Στρώστε σε κάθε φέτα ψωμιού μια φέτα προβολόνε, 1/2 φέτα ελβετικό τυρί σε κύβους και 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα.
Βήμα 6
Τοποθετήστε τα μπολ σε ένα ταψί και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι το τυρί να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρώς, 2 έως 3 λεπτά.
Βήμα 7
Σερβίρετε ζεστή και απολαύστε!

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Εύκολο κέικ πορτοκαλιού της μαμάς

Αρωματικό και λαχταριστό…

Υλικά

  • 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 1/2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού λάδι
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από 3- 4 πορτοκάλια
  • 1 κ. γλ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε μία φόρμα για κέικ.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 3
Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομοιγενοποιηθούν, περίπου 5 λεπτά. Σε χαμηλή ταχύτητα και με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε σιγά σιγά το λάδι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε να χτυπάτε αργά. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μην αναμειγνύετε υπερβολικά.
Βήμα 4
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 50- 60 λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα που εισάγετε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
Βήμα 5
Εάν η κορυφή ροδίσει γρήγορα κατά το ψήσιμο, καλύψτε το κέικ με αλουμινόχαρτο.
Βήμα 6
Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα και απολαύστε.

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Κοτόπουλο με γλάσο μελιού

Ελαφρύ γεύμα που όλοι θα απολαύσουν..

Υλικά

  • 2 μισά στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα, κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς
  • 1/4 φλ. τσαγιού μέλι
  • 2 κ. σ. σάλτσα σόγιας
  • 1/8 κ. γλ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
  • 1 1/2 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ανακατέψτε το μέλι, τη σάλτσα σόγιας και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 2
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε και μαγειρέψτε το κοτόπουλο στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 5 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίξτε το μείγμα μελιού στο τηγάνι. Συνεχίστε να μαγειρεύετε και να ανακατεύετε μέχρι το κοτόπουλο να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο και η σάλτσα να πήξει, περίπου 5 λεπτά ακόμα.

Βήμα 4

Σερβίρετε ζεστό και απολαύστε!

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en