ΠΟΛΕΜΟΣ

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της νύχτας καλά κρατούν, προκαλώντας ανησυχία για μια επανάληψη του πολέμου του 2020, καθώς απέτυχε μέσα σε λίγα λεπτά μια προσπάθεια για κατάπαυση πυρός.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν, υπήρξε μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός στις 9 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα). Ωστόσο, η εκεχειρία παραβιάσθηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο αρμενικό κοινοβούλιο ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και ήδη 49 Αρμένιοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μεταδίδει ότι οι υπουργοί Άμυνας της Αρμενίας και της Ρωσίας ήρθαν σε επικοινωνία και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης» ανάμεσα στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ προσφορά διαμεσολάβησης έκανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνομιλία του με τον κ. Πασινιάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνομίλησε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και ζήτησε από την Αρμενία να «πάψει τις προκλήσεις της». Επίσης ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν Ζακίρ Χασάνοφ συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ την κατάσταση στα σύνορα με την Αρμενία.

Νυχτερινές συγκρούσεις και αλληλοκατηγορίες

Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα συγκρούσεις ξέσπασαν στα σύνορα των δύο χωρών, με τα δύο στρατόπεδα να επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη. Υπάρχουν αναφορές για θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν.

Το Γερεβάν κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις του Μπακού, υποστηριζόμενες από πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, προσπάθησαν να «προωθηθούν» μέσα στο αρμενικό έδαφος και προχώρησαν σε «εντατικό βομβαρδισμό» των θέσεών της λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς την κατεύθυνση πόλεων όπως οι Γκόρις, Σοτκ και Τζερμούκ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version