Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Συνεχίζεται ο διπλωματικός αγώνας της Ελλάδας κατά της Τουρκίας – Η Αθήνα ζητεί συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων από την ΕΕ

Νέα μηνύματα προς την Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε χθες εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της 17ης και 18ης Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη

Η Ευρώπη οφείλει πλέον να καταρτίσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, μίας χώρας που αποτελεί ταραχοποιό και απειλή για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στρέφονται συνολικά κατά της Ευρώπης. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Τουρκία είναι τυπικά ένα κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ.

Διάσταση όχι απλά ευρωτουρκική, αλλά διεθνή έδωσε ο κ.Μητσοτάκης και στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία επιλέγει να κόψει δεσμούς με το δυτικό κόσμο και προτιμά την εσωστρέφεια.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η Αθήνα θέλει να κρατά ανοιχτούς διαύλους και στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα τριμερής Ελλάδας- Γερμανίας- Τουρκίας σε υπηρεσιακό επίπεδο στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς, η οποία αναλαμβάνει και την προεδρία της ΕΕ. Στην προγραμματισμένη συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με το Γερμανό ομόλογο της Γιαν Χέκερ στο Βερολίνο λίγο πριν το συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, εκλήθη με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν. Τη συνάντηση αποκάλυψε ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου και επιβεβαιώθηκε από την Αθήνα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στέκονται στο ότι στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έγιναν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις από το Βερολίνο και τους λοιπούς εταίρους.

Όμως ο διπλωματικός αγώνας της Ελλάδας, με κύριους συμμάχους εκτός από την Κύπρο και τη Γαλλία, συνεχίζεται εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην οποία θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα του καταλόγου κυρώσεων και κυρίως της αποφασιστικότητας της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και με άλλους ηγέτες, ενώ ήδη ξεκίνησε γύρο τηλεφωνημάτων για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Η απροθυμία της διεθνούς κοινότητας και των Ευρωπαίων εταίρων όμως να πάρουν μία πιο ενεργή θέση απέναντι στην Τουρκία τόσο για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας όσο και για τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο προβληματίζει. Η Γερμανία λυπάται για την Αγία Σοφία, αλλά δεν εμπλέκει πολιτικά το ζήτημα για παράδειγμα.

Πάντως στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, οι εταίροι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση στην πρόταση της Ελλάδας να εκπονηθεί κατάλογος κατάλληλων μέτρων, που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της. Συμφωνήθηκε να διερευνήσει ο Εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Borrell τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, που να κινούνται αυστηρά στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, ύστερα από αίτημα της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση. Ενημερώθηκαν, επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία, μέχρι το άτυπο Συμβούλιο, κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αυτές είναι οι γαλάζιες σημαίες στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Π.Ε. ΕΒΡΟY [1]

Δήμος Αλεξανδρούπολης

Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης

Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ [4]

Δήμος Κομοτηνής

Αρωγή

Μέση

Φανάρι/Camping

Φανάρι/Ιουλία

Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ [4]

Δήμος Αβδήρων

Άβδηρα/Πόρτο Μόλο

Λεύκιππος

Μάνδρα

Μυρωδάτο

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ [10]

Δήμος Νέστου

Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Ammos beach

Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Paralia Beach

Δήμος Καβάλας

Μπάτης

Περιγιάλι

Τόσκα/Tosca Beach

Δήμος Παγγαίου

Αμμόλοφοι

Νέα Ηρακλείτσα

Νέα Πέραμος

Σαρακήνα

Οφρύνιο/Τούζλα

Π.Ε. ΘΑΣΟΥ [5]

Δήμος Θάσου

Θάσος Πόλη/Λιμανάκι

Μακρύαμμος

Πευκάρι 2/Alexandra Beach

Πρίνος Δασύλιο 2/Ilio Mare Beach

Χρυσή Αμμουδιά/Golden Beach Camping

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΠΑΣΟΚ Καβάλας : «Δύο ολόκληρα χρόνια μετά, δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα για τις αποζημιώσεις»

Στις 17/07/2022 κατέπεσε στο αγρόκτημα Αντιφιλίππων του Δήμου Παγγαίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ένα (1) αεροπλάνο τύπου ADONOV, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί από τον ελληνικό στρατό μία περιοχή περίπου 500 στρεμμάτων.

Στη συγκεκριμένη περιοχή καταστράφηκε ολοσχερώς το δίκτυο άρδευσης του αγροκτήματος, ενώ λόγω της φύλαξής του από τον ελληνικό στρατό και την ελληνική αστυνομία δεν κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ζημίας.

Η παραπάνω περιοχή λόγω της μη άρδευσης υπέστη απώλεια παραγωγής της τάξεως του 70%. Σε ένα μέρος της περιοχής αυτής (33 στρέμματα) προκλήθηκε ολική καταστροφή και στο σημείο εκείνο απαγορεύτηκε η συγκομιδή της παραγωγής.

Παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις των Βουλευτών της ΝΔ και των λοιπών κομματικών κυβερνητικών παραγόντων προς τους αγρότες της περιοχής και παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ζημιών σε άλλες περιοχές της χώρας παρατηρείται σχετικά άμεση καταβολή αποζημιώσεων, στην περίπτωση του αγροκτήματος Αντιφιλίππων δεν υπάρχει το παραμικρό αποτέλεσμα, μολονότι μεσολάβησαν δύο (2) ολόκληρα χρόνια.

Οι αγρότες του αγροκτήματος Αντιφιλίππων ζητούν όλο αυτό το διάστημα, όπως δικαιούνται, να αποζημιωθούν σε τιμές πώλησης του έτους 2022 και βάσει της μέσης παραγωγής. Οι αγρότες ζητούν στήριξη και αξιοπρέπεια και εισπράττουν κοροϊδία και εμπαιγμό. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προσπάθειά τους και θα φέρει άμεσα το θέμα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Δελτίο τύπου

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

7ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Γαβριήλ Αραμπατζής από την Ελευθερούπολη με νέο πανελλήνιο ρεκόρ

Πολύ καλή παρουσία του Γαβριήλ Αραμπατζή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, στην κατηγορία Τ20, όπου τελικά τερμάτισε στην 7η θέση με νέο πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο είναι παράλληλα και ατομικό.

Όπως δήλωσε στο ENA Channel ο Γαβριήλ Αραμπατζής ο ίδιος είναι πολύ ικανοποιημένος από την απόδοση του και προχωρά πλέον για την επόμενη διοργάνωση.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en