Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου μετά τους δύο νεκρούς στην Αργολίδα

image_print

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τους δύο θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Μια γυναίκα 84 ετών από τον Νομό Αργολίδας είναι το δεύτερο θύμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου το οποίο δηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σύμφωνα με ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η άτυχη γυναίκα εμφάνισε τη λοίμωξη με βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το πρώτο θύμα στην Ελλάδα για φέτος ήταν μια γυναίκα 90 ετών από την ίδια περιοχή.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζουν ότι το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο που προκαλεί η λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου, είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

Τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου αναφέρουν πως άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, από τους οποίους ο ένας με εγκεφαλίτιδα, σε ΜΕΘ.

Συνολικά, φέτος 12 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Από αυτούς 8 με εκδήλωσαν βαριά συμπτώματα, από το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση) και 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο που προκαλεί η λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αυτή την περίοδο, τόνισαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Κέντρο.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης καθώς και τα πρόσφατα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τονίστηκε ότι στην εποχή της παγκόσμιας μετακίνησης τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Τι είναι και πως μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αν και τα έτη 2015-2016 δεν καταγράφηκαν κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους στην Ελλάδα, λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη από τους επιστήμονες, η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα μας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά πως οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, αναφέρει.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κλπ, καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια των ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα

image_print

Στην κορυφή της Βόρειας Ελλάδας ως προς την άνοδο των τιμών των κατοικιών βρίσκεται η Καβάλα, με την αγορά ακινήτων της περιοχής να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos Insights για το πρώτο τρίμηνο του 2026, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έχουν αυξηθεί κατά 68,1% μέσα σε μία πενταετία, ποσοστό που την τοποθετεί στην πρώτη θέση στη Μακεδονία.

Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στην Π.Ε. Καβάλας φτάνει πλέον τα 2.194 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στην πόλη της Καβάλας διαμορφώνεται κοντά στα 1.993 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Η τουριστική ανάπτυξη, η περιορισμένη προσφορά διαθέσιμων κατοικιών, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά. Την ίδια στιγμή, η συνεχής άνοδος δημιουργεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στους μόνιμους κατοίκους και ιδιαίτερα στους νέους που αναζητούν κατοικία για αγορά ή ενοικίαση.

Η Καβάλα εδραιώνει έτσι τη θέση της στον επενδυτικό χάρτη των ακινήτων, με την άλλη όψη της ανάπτυξης να είναι το ολοένα υψηλότερο κόστος στέγασης για τα τοπικά νοικοκυριά.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Επιμένουν τα προβλήματα στον οδοφωτισμό – «Γεφύρι της Άρτας» το συντριβάνι της Καπνεργάτη

image_print

Συνεχίζονται τα προβλήματα με τον οδοφωτισμό σε σημεία της Καβάλας, με νέο περιστατικό να καταγράφεται κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Αγίου Παντελεήμονα στην πόλη.

Για κάποιο χρονικό διάστημα, ο φωτισμός στην περιοχή όπου πραγματοποιούνταν ο εορτασμός δεν ήταν επαρκής, δημιουργώντας προβληματισμό, ιδιαίτερα λόγω της αυξημένης παρουσίας πιστών. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ζητήματα που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί με τον δημοτικό φωτισμό σε διάφορα σημεία της πόλης.

Την ίδια ώρα, σε «γεφύρι της Άρτας» φαίνεται πως έχει εξελιχθεί και η λειτουργία του συντριβανιού στην πλατεία Καπνεργάτη. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, εξακολουθούν να παρουσιάζονται προβλήματα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας να προχωρούν σε εργασίες και επισκευές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βλάβες και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του.

Τα δύο ζητήματα επαναφέρουν στο προσκήνιο την κατάσταση και τη συντήρηση βασικών υποδομών της πόλης, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν η κίνηση κατοίκων και επισκεπτών είναι αυξημένη.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Νοσοκομείο Καβάλας: Ένας μήνας με τα νέα ΤΕΠ – Η υποστελέχωση παραμένει το μεγάλο «αγκάθι»

image_print

Περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από τη λειτουργία των νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, με τις νέες εγκαταστάσεις να έχουν βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές και τις συνθήκες υποδοχής των ασθενών.

Ωστόσο, παρά την αναβάθμιση των χώρων, τα βασικά προβλήματα παραμένουν. Η κίνηση στα επείγοντα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, την ώρα που το διαθέσιμο προσωπικό καλείται να ανταποκριθεί σε μεγάλο αριθμό περιστατικών, συχνά κάτω από έντονη πίεση.

Η εικόνα αναδεικνύει ότι οι νέες υποδομές αποτελούν μόνο τη μία πλευρά της αναβάθμισης των ΤΕΠ. Περισσότερο από έναν μήνα μετά, το στοίχημα παραμένει η επαρκής στελέχωση, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο και οι πολίτες να εξυπηρετούνται χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en