Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Συναγερμός για δεύτερο κύμα κορωνοιού: «O ιός μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά»

Την ανησυχία του για τον εφησυχασμό που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην κοινωνία για τον κορωνοϊό, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα, έχουμε τον καλύτερο δείτκη Ρ0 σε όλη την Ευρώπη και υπάρχει στην κοινωνία ένας εφησυχασμός ότι «τελειώσαμε».

«Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα», τόνισε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής τόνισε ότι σε δυο εβδομάδες θα δούμε τις επιπτώσεις των συνωστισμών σε πλατείες και μπαρ και εξέφρασε την ελπίδα «να μην είναι άσχημες».

Προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα.

«Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λχ σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.

Την ίδια ώρα προειδοποίηση για τυχόν «άμεση δεύτερη κορύφωση» σε χώρες που η πανδημία υποχωρεί, εάν δεν υπάρξει σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και συνέχιση των πολιτικών για την προστασία της δημόσιας υγείας απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες όπου οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό μειώνονται ενδέχεται ακόμη να αντιμετωπίσουν μια «άμεση δεύτερη κορύφωση» αν άρουν πολύ νωρίς τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας.

Βρισκόμαστε «στη μέση του πρώτου κύματος»

Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται στη μέση του πρώτου κύματος ξεσπάσματος του κορωνοϊού, δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του Οργανισμού για καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, σε διαδικτυακή ενημέρωση, σημειώνοντας ότι ενώ τα κρούσματα μειώνονται σε πολλές χώρες, εξακολουθούν να αυξάνονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Νότια Ασία και την Αφρική.

Ο Ράιαν τόνισε ότι οι επιδημίες συχνά εμφανίζονται σε κύματα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να επανέλθουν αργότερα φέτος σε μέρη όπου το πρώτο κύμα έχει υποχωρήσει. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.

Το δεύτερο κύμα «μπορεί να είναι για πολλές χώρες και πολλούς μήνες»

«Όταν μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα, παραδοσιακά αυτό που συχνά εννοούμε είναι ότι θα υπάρξει ένα πρώτο κύμα της νόσου από μόνο του, και στη συνέχεια θα επαναληφθεί μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι η πραγματικότητα για πολλές χώρες για πολλούς μήνες», είπε ο Ράιαν.

«Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι η ασθένεια μπορεί να αναπηδήσει ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις ότι επειδή η ασθένεια βρίσκεται σε καθοδική πορεία τώρα θα συνεχίσει να υποχωρεί και θα έχουμε αρκετούς μήνες για να ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο κύμα. Μπορεί να έχουμε μια δεύτερη κορύφωση σε αυτό το κύμα».

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Νεκρό 4 μηνών βρέφος στο Διδυμότειχο – Το βρήκα με αφρούς στο στόμα, λέει η μητέρα

Νεκρό μεταφέρθηκε σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου ένα 4 μηνών βρέφος στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου από τους γονείς του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μητέρα του αγοριού ισχυρίζεται ότι το είχε ταΐσει τελευταία φορά στις 23:00 και σήμερα το πρωί το βρήκε νεκρό με αφρούς στο στόμα.

Κατά τις πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης η οικογένεια ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε εγκαίρως και διεξάγει την έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το βρέφος θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία – νεκροτομή ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου.

Στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει μαζευτεί πλήθος συγγενών της οικογένειας προς συμπαράστασή της.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στ. Κασσελάκης στο ENA Channel : Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη, είμαι αισιόδοξος για Ευρωεκλογές

Στην πόλη της Καβάλας περιόδευσε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο κ. Κασσελάκης περπάτησε στην αγορά της Καβάλας και συνομίλησε με πολίτες ενώ στην συνέχεια εγκαινίασε και το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κανάρη.

Σε συνέχεια σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις επικείμενες ευρωεκλογές λόγω της μεγάλης θετικής ανταπόκρισης από τον κόσμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρέδωσε 4 μηχανές στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας ο Alex Haditaghi

Στην παράδοση τεσσάρων μηχανών προς την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο επιχειρηματίας Alexander Haditaghi.

Ο κ. Haditaghi πρόκειται να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών στήριξης στην τοπική κοινωνία (αναμένεται αντίστοιχη ενέργεια από τον ίδιο και στον τομέα της υγείας) και η παράδοση των μηχανών στην Αστυνομική Διεύθυνση είναι η πρώτη από αυτές.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en