ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέντευξη Τύπου του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριά στην Ξάνθη για την Υγεία | Τί είπε για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στο χώρο της Υγείας ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μέλου τους αντίστοιχου τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Κ. Ζαχαριάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ξάνθη.

Ως γενική εικόνα για την Υγεία στη χώρα σκιαγράφησε τον κλάδο ως ένα κομμάτι του κοινωνικού κράτους που οι δυνάμεις των μνημονίων θέλουν να οδηγήσουν στον ιδιωτικό τομένα, καταδικάζοντας το ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας που φτωχοποιείται.

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ είχε σειρά επαφών και επισκέψεων στην περιοχή της Ξάνθης ενώ το βράδυ παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο στόχαστρό του βρέθηκε ο πρωτοβάθμιος τομέας περίθαλψης με την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης έχει αποτύχει πλήρως και καμία δομή δεν λειτουργεί, 40 μέρες μετά το κλείσιμο του ΕΟΠΥ, με τους μισούς γιατρούς να μην βρίσκονται πλέον στον ΠΕΔΥ, τους εργαζόμενους απαξιωμένους.

Έκανε λόγο για βίαιη δημοσιονομική κατάρρευση των πόρων για την υγεία που οδηγεί σε κατάρρευση και των δομών, όπως διαπίστωσε και κατά τις επισκέψεις του σε Ξάνθη και Ροδόπη ενώ επεσήμανε ότι το 1/3 του πληθυσμού παραμένει ανασφάλιστο, συνιστώντας ένα τεράστιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα. Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ η καθολική προσβαση των πολιτών στην υγεία, είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης της Αριστεράς . Το πρωτοβάθμιο και το Δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους τους ασφαλισμένους, ανέφερε.

Είσοδος ιδιωτών στην Υγεία και τα Νοσοκομεία

Ειδικότερα για τις αλλαγες που σχεδιάζει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, παρά τη διαρκή συζήτηση για είσοδο ιδιωτών και αξιολόγηση δεν υπάρχει ξεκαθαρο πλάνο για τα σχέδια της κυβέρνησης αλλά ούτε και ρεαλιστική βάση συζήτησης με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Ειδικότερα για τους ιδιώτες σημείωσε ότι ήδη μέχρι σήμερα έχουν δωθεί σε ιδιώττες η σίτιση, η καθαριότητα και η φύλαξη ενώ σχεδιάζεται η διαθεσιμότητα των οδηγών για την είσοδο ιδιωτών όπως και στο χώρο των λογιστηρίων. Έκανε λόγο για ένα θεραπευτικό σοκ που χρειάζεται η χώρα για την ανάταξη του χώρου της υγείας, ένα διαφορετικό σχέδιο μακριά από την καταστροφική πολιτική που ασκείται σήμερα, σύμφωνα με τον Κ. Ζαχαριά και μια πολιτική χωρίς σπατάλες, όπως αυτή της φαρμακευτικής αγοράς, όπου έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά υπάρχει ένα πολύ διαφορετικό σχέδιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανύπαρκτη η Ξάνθη στην Πρωτοβάθμια Υγεία

Η Ξανθη είναι ανύπαρκτη πλέον στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας καθώς το ΠΕΔΥ παραμένει κλειστό. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους προς το Νοσοκομείο και ο Διοικητής εκδήλωσε την πρόθεση να αποσπαστούν κάποιοι εργαζόμενοι κρίσιμων ειδικοτήτων αλλά ο Κ. Ζαχαριάς κρίνει ότι αυτό δεν μπορεί να έχει αξιόπιστη λειτουργία και κυρίως εξυπηρέτηση. Σε ότι αφορά στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, όσο και της Κομοτηνής, ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαρροής εργαζομένων στη σύνταξη που δεν αναπληρώνονται, καθώς και περιστατικά κατά τα οποία, ανέφερε, πως κλείνουν για κάποιες μέρες του μήνα τμήματα, κάτι που δεν συνιστά αξιοπρεπεή λειτουργία και δεν καλύπτει τις βασικές θεραπευτικές και διαγωνιστικές ανάγκες στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Εξάλλου, σημείωσε, ότι ο ιδιαίτερα μικρός αριθμός νοσηλευτών στις επιμέρυς κλινικές και σε συνθήκες εργασιακής καταπόνησης (burn out) καθιστά επικίνδυνη τη λειτουργία τους.

Το βράδυ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το μέλος του Τομέα Υγείας στην Ξάνθη Δημήτρη Αδαμίδη μίλησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Δημοκριτος

πηγη xanthipress.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version