Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο ιταλικό περιοδικό «Espansione» και στον δημοσιογράφο Costantino Moretti

image_print

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, παραχώρησε συνέντευξη στο μηνιαίο ιταλικό περιοδικό Espansione και στον δημοσιογράφο Costantino Moretti. Η συνέντευξη δημοσιεύεται με τον τίτλο «Κοινή Άμυνα για όλη την ΕΕ» και υπότιτλο «Σύμφωνα με τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα μία κοινή πολιτική στο θέμα των εξοπλισμών θα μπορούσε να έχει σημαντικές ωφέλειες για όλο το βιομηχανικό τομέα». Η συνέντευξη προαναγγέλλεται στο εξώφυλλο του περιοδικού με τον τίτλο «Από την Ελλάδα άνοιγμα σε κοινές πολιτικές».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος (σε μετάφραση στα ελληνικά):

Εισαγωγή: «Ιταλία και Ελλάδα είναι δύο κράτη με πολλά κοινά χαρακτηριστικά: ιστορικά, και οι δύο αποτέλεσαν το λίκνο πολιτισμών επί των οποίων βασίζεται ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός, γεωγραφικά και οι δύο βρέχονται από τρεις πλευρές από τη Μεσόγειο Θάλασσα, και, επιπλέον, είναι μέλη των ίδιων διεθνών οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στις τρέχουσες διεθνείς συγκυρίες οι δύο χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, είτε ανθρωπιστικού χαρακτήρα είτε εσωτερικής ασφάλειας, που προκύπτουν από την αστάθεια που συνταράσσει τις χώρες στην άλλη όχθη της Μεσογείου, οι οποίες, προοπτικά, θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις και σε μελλοντικά γεωπολιτικά στοιχεία. Για τα θέματα αυτά, και όχι μόνο, το περιοδικό Espansione συνομίλησε με τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Δ. Βίτσα».

 ΕΡ.: Σχετικά με το θέμα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας γίνεται λόγος ολοένα και συχνότερα για τη σκοπιμότητα να δρομολογηθούν μείζονες συνέργειες μεταξύ των χωρών, για τη δημιουργία ενός ενιαίου γενικού στρατηγείου σε επίπεδο ΕΕ για τον προγραμματισμό των στρατιωτικών και πολιτικών αποστολών στο εξωτερικό, καθώς επίσης για την ανάγκη να γίνουν κινήσεις για μια κοινή πολιτική εξοπλισμών. Ποια είναι στο εν λόγω θέμα η θέση της Ελλάδας;

 ΑΠ.: Η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα περιλαμβάνεται, εκ των πραγμάτων, στις  διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνεπώς ακολουθεί την πορεία ανάπτυξης του όλου οικοδομήματος. Παράλληλα, δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού αμυντικού σχεδιασμού, οι υπάρχουσες δομές άμυνας και ασφάλειας, οι οποίες λειτουργούν εντός του ευρωατλαντικού συστήματος ασφάλειας και άμυνας. Επιπλέον, στο βαθμό που τα στρατιωτικά μέσα, η στρατιωτική ισχύς, είναι η συνέχεια των διπλωματικών μέσων και της διπλωματικής ισχύος, οι όποιοι σχεδιασμοί για συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, θα πρέπει να είναι σε αυτό το πλαίσιο. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ, ένα ενιαίο γενικό στρατηγείο σε επίπεδο ΕΕ με αντίστοιχη στελέχωση για στρατιωτικές και πολιτικές αποστολές στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να εδράζεται σε μια κοινή αντίληψη και μια κοινή πολιτική πάνω στα ζητήματα που ενδεχομένως θα διαχειριστεί αυτό το κοινό στρατηγείο. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε, ότι ήδη λειτουργεί η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ο χώρος εντός του οποίου μπορούμε να ενεργοποιήσουμε συνεργασίες που θα μας οδηγήσουν ένα βήμα παραπέρα. Ένας πολύ σημαντικός τομέας, ο οποίος με τη δυναμική του μπορεί να βάλει σε μια τροχιά ανάπτυξης και διεύρυνσης την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, είναι οι συνεργασίες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Μια κοινή πολιτική στους εξοπλισμούς θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία στη βάση ενός καταμερισμού ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, θα συμβάλει στη διάχυση μιας αμοιβαία επωφελούς ανάπτυξης.

ΕΡ.: Κατά την άποψή σας, ποιες είναι σε επίπεδο ΚΕΠΑΑ οι χρηματοδοτικές και επιχειρησιακές επιπτώσεις από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

 ΑΠ.: Το ζήτημα της αποχώρησης από την ΕΕ του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, που θ’ απασχολήσει για μακρό χρόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της. Σε κάθε περίπτωση ενδεχόμενες επιπτώσεις δεν θα αφορούν κατά κύριο λόγο την ΚΕΠΑΑ, καθώς αυτή είναι ακόμα σε διαδικασία ανάπτυξης και συνεπώς είναι πιο ευέλικτη σε προσαρμογές. Πιστεύω πως σοβαρότερες θα είναι οι έμμεσες επιπτώσεις στην ΚΕΠΑΑ, αυτές που θα προέρχονται από την αλλαγή συσχετισμών και κέντρου βάρους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και όχι τόσο οι άμεσες χρηματοδοτικές και επιχειρησιακές επιπτώσεις. Ο κίνδυνος αποσύνθεσης της ΕΕ προέρχεται από την λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία εξαπλώνεται στους λαούς της ΕΕ και η οποία πηγάζει από τις πολιτικές λιτότητας και διεύρυνσης των ανισοτήτων, πολιτικές που έχουν ταυτιστεί στα μάτια των λαών με την ίδια την ΕΕ και έχουν εκτοπίσει το κοινό ευρωπαϊκό όραμα. Οι πολιτικές αυτές έχουν στρώσει το έδαφος σε ακροδεξιές αντιλήψεις και σε κάθε είδους ρατσισμούς, που οδηγούν όλη την Ευρώπη στην οπισθοδρόμηση. Αυτό είναι που με φοβίζει περισσότερο παρά οι όποιες επιπτώσεις από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.

 ΕΡ.: Τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα εκείνα του νότιου τμήματός της, δοκιμάζονται από τη μεταναστευτική κρίση. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν εν προκειμένω ότι η μετανάστευση, εάν δεν γίνει αντικείμενο διαχείρισης, πέραν του να επιφέρει συνέπειες στο ανθρώπινο επίπεδο, μπορεί να αποβεί και σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών. Πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα το μεταναστευτικό ρεύμα; Θεωρείτε ότι μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της χώρας και της ΕΕ γενικότερα; Ποια είναι η συμμετοχή  των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα;

 ΑΠ.: Η Ελλάδα και η Ιταλία, λόγω γεωγραφικής θέσης, είναι στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Πρόκειται για ένα ζήτημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Δυστυχώς κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας κάνουν ότι δεν το βλέπουν και το χαρακτηρίζουν, είτε ως ελληνικό, είτε ως ιταλικό πρόβλημα. Δεν είναι η Ελλάδα και η Ιταλία που αποτελούν τον κύριο προορισμό προσφύγων και μεταναστών αλλά η Ευρώπη σαν σύνολο. Επίσης, κάποιοι από τους Ευρωπαίους γείτονες μας, που δεν γνωρίζουν τα θαλάσσια θέματα, μας ασκούν κριτική για δήθεν μη επαρκείς ελέγχους. Αυτοί θα ήθελαν να «σηκώσουμε τείχη» στα θαλάσσια σύνορά μας, όπως αυτοί κλείνουν τα χερσαία τους σύνορα και σηκώνουν συρματοπλέγματα.  Αυτό για το οποίο στην ουσία μας κατηγορούν είναι γιατί δεν αφήνουμε να πνιγούν στη θάλασσα ανήμποροι και απελπισμένοι άνθρωποι. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: οι προσφυγικές και οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν ευρωπαϊκό ζήτημα και η διαχείριση τους είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς ενεργούμε με βάση τον ανθρωπισμό και την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, που προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα για την προστασία των προσφύγων και τους μετανάστες. Δεν θεωρούμε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η πραγματική απειλή προέρχεται από την αποσταθεροποίηση στον περίγυρό μας, από όπου προσπαθούν να ξεφύγουν οι πρόσφυγες, και από την φτώχεια σε περιοχές της Αφρικής που γεννάει τη μετανάστευση.

Επίσης, εμπεριέχει κινδύνους η απειλή χρήσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ως όπλο κατά της Ευρώπης από γείτονες χώρες. Μια τέτοια απειλή εάν υλοποιηθεί θα αποτελέσει εχθρική ενέργεια για την Ευρώπη. Εδώ ακριβώς προκύπτει και η ανάγκη η Ευρώπη, οι χώρες της ΕΕ, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Υπάρχει θέμα, με το κατά πόσο έχουν τηρηθεί αυτές οι δεσμεύσεις. Δηλαδή εάν έχουν αποστείλει το προσωπικό για να εξετάζει τα αιτήματα ασύλου, καθώς επίσης και με τις μετεγκαστάσεις προσφύγων, που δικαιούνται προστασίας, σε χώρες της ΕΕ. Και στα δύο αυτά ζητήματα η ανταπόκριση, μετά από 8 μήνες εφαρμογής της συμφωνίας, είναι κάτω του 10%. Η Ελλάδα, ως κυβέρνηση, ως κρατικοί θεσμοί και ως κοινωνία, ανταποκρινόμαστε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Διαχειριστήκαμε καταστάσεις στις όποιες άλλες μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικονομικά χώρες, δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν. Πέρασαν από τα ελληνικά νησιά και στη συνέχεια από την ηπειρωτική Ελλάδα, έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών διασώθηκαν στη θάλασσα από τις ελληνικές δυνάμεις.  Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που έχει ο ελληνικός λαός, έτυχαν αξιοπρεπούς μεταχείρισης στην διάρκεια της διέλευσής τους από τη χώρα μας. Μετά το κλείσιμο της «βαλκανικής οδού» και την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, γύρω στους 62.000 ανθρώπους εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα. Από αυτούς γύρω στις 11.000 είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας των καθυστερήσεων εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, από την πλευρά κυρίως των Ευρωπαίων εταίρων μας. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της εξασφάλισης των χώρων φιλοξενίας και της σίτισης των προσφύγων, ενώ πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. 

 ΕΡ.: Πώς κρίνετε την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και ποιές μελλοντικές εξελίξεις θεωρείτε δυνατές;

 ΑΠ.: Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ιδιαίτερες. Στηρίζονται στα βάθρα ενός κοινού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στις πατρίδες μας, ο οποίος αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του σύγχρονου δυτικού, και όχι μόνο, πολιτισμού. Η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι σταθεροί εταίροι και σύμμαχοι, με στενούς οικονομικούς αλλά και πολιτικούς δεσμούς, που δυναμώνουν στις σημερινές συνθήκες, με την συμπόρευση των χωρών μας στην προσπάθεια εξόδου της ευρωζώνης από την κρίση  με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Αντιμετωπίζουμε, παράλληλα, κοινές προκλήσεις: από τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, καθώς οι δύο χώρες μας είναι στην πρώτη γραμμή της κρίσης, ως την προσπάθεια, που καταβάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για βάθεμα της  κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και της κοινής δράσης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή που μας περιβάλλει. Που αποτελεί την γενεσιουργό αιτία, για τις προσφυγικές ροές αλλά και για τα φαινόμενα τρομοκρατίας. 

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλίδης: Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών για τα Τενάγη Φιλίππων

Ο Γιάννης Πασχαλίδης στη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών για τα Τενάγη Φιλίππων
image_print

Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστο Δήμα, είχε ο βουλευτής Καβάλας και Θάσου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή των Τεναγών Φιλίππων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημήτριος Αναγνώπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Χαράλαμπος Μυγδάλης.

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός για την περιοχή, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο παραγωγικές αγροτικές ζώνες της χώρας, αλλά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αποστραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, ο βουλευτής κατέθεσε φωτογραφικό υλικό και ζήτησε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει:

  • εκβάθυνση και διαπλάτυνση της Κεντρικής Τάφρου
  • αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των θυροφραγμάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού
  • καθαρισμό του συνόλου των στραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών
  • αποκατάσταση της πλωτής γέφυρας
  • εκπόνηση και χρηματοδότηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τον επανασχεδιασμό της αποστράγγισης και άρδευσης των Τεναγών Φιλίππων
  • διερεύνηση της δημιουργίας ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων για την περιοχή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του βουλευτή, ο υπουργός πρότεινε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να εξεταστούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η δήλωση του Γιάννη Πασχαλίδη

«Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό που άκουσε με ενδιαφέρον το μεγάλο ζήτημα των Τεναγών Φιλίππων. Πιστεύω ότι μετά τη νέα συνάντηση θα υπάρξουν εξελίξεις.»

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σύμβαση παραχώρησης για τη Βασιλίτσα: Οι θέσεις του Γιάννη Πασχαλίδη

image_print

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους ορεινούς προορισμούς της χώρας.

Αναφερόμενος στους όρους της σύμβασης, σημείωσε ότι η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται στα 30 έτη, με δυνατότητα παράτασης έως και 10 επιπλέον χρόνια, προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμη η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων εκσυγχρονισμού.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ακόμη ότι η παραχώρηση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας περιουσίας, καθώς η κυριότητα παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο και παραχωρείται αποκλειστικά το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, υπό αυστηρούς συμβατικούς όρους.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την έκδοση και διατήρηση όλων των απαιτούμενων αδειών λειτουργίας και πιστοποιητικών, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς να μεταφέρεται σχετική ευθύνη στο Δημόσιο.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι η σύμβαση προβλέπει συγκεκριμένο μηχανισμό οικονομικής απόδοσης προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, ο παραχωρησιούχος θα καταβάλλει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συμφωνημένου ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος ή ποσοστού επί των πραγματικών ετήσιων εσόδων του Χιονοδρομικού Κέντρου, με τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 5.296.350 ευρώ σε βάθος 40 ετών.

Ο βουλευτής στάθηκε επίσης στην αναπτυξιακή διάσταση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι η Βασιλίτσα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν προορισμό τεσσάρων εποχών, με δυνατότητες ανάπτυξης του ορειβατικού τουρισμού, των ποδηλατικών διαδρομών, της πεζοπορίας και της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Πασχαλίδης ανέφερε ότι η επιλογή της παραχώρησης εντάσσεται στη συνολική κυβερνητική στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω επενδύσεων, με στόχο τη μετατροπή της Βασιλίτσας από ένα εποχικό χιονοδρομικό κέντρο σε έναν ολοκληρωμένο ορεινό τουριστικό προορισμό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έντονη αντιπαράθεση Χατζηβασιλείου – Νταβούτογλου για το Κυπριακό στο συνέδριο του Economist

image_print

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου και του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια του 30ού ετήσιου Government Roundtable του Economist, με επίκεντρο το Κυπριακό.

Η συζήτηση ξεκίνησε με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο γρήγορα εξελίχθηκε σε σκληρή αντιπαράθεση, όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά, επικαλούμενος την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την επίλυση του ζητήματος.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου απάντησε σε έντονο ύφος, τονίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι πως από το 1974 η Κύπρος τελεί υπό παράνομη τουρκική κατοχή. «Πρόκειται για εισβολή από το 1974. Η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η κατοχή του ενός τρίτου του κυπριακού εδάφους αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε επίσης την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την απολύτως ορθή επιλογή, ενώ επανέλαβε ότι η πάγια ελληνική θέση παραμένει η επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν ο Νταβούτογλου επέμεινε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι «δίκαιη», με τον κ. Χατζηβασιλείου να τον διακόπτει, επαναλαμβάνοντας ότι στην Κύπρο έχει πραγματοποιηθεί παράνομη εισβολή και κατοχή. Το επεισόδιο ανέδειξε για ακόμη μία φορά τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en