ΚΑΒΑΛΑ

Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας | Πάνω απο 40 ανακοινώσεις απο 24 έως 26 Νοεμβρίου στην Καβάλα (video)

Έπειτα από επτά έτη και έξι ιδιαίτερα πετυχημένα συνέδρια, το εγχείρημα της διοργάνωσης ενός ακόμα συνεδρίου με θέμα την τοπική ιστορία, θα συνεχιστεί τον Νοέμβριο του 2017 με τη στήριξη του Δήμου Καβάλας. Από τις 24 έως και τις 26 Νοεμβρίου 2017, στο ξενοδοχείο Lucy, θα γίνει η παρουσίαση περισσότερων από σαράντα εργασιών-ανακοινώσεων, εκ των οποίων οι δεκαπέντε είναι πρωτότυπες.

«Είναι επίτευγμα, για ένα τέτοιο συνέδριο, να υπάρχουν δεκαπέντε πρωτότυπες ανακοινώσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον», σχολίασε ο Κωνσταντίνος Χιόνης, πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας και γενικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο Καβάλας, στην οποία πραβρέθηκαν και άλλα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, καθώς και η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, που ανέφερε ότι το συνέδριο αποτελεί μία καλή ευκαιρία, για τους συμπολίτες που ασχολούνται με την ιστορική έρευνα, να παρουσιάσουν τις ενδιαφέρουσες εργασίες τους, αλλά και για το κοινό, να μάθει άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορίας, δεδομένου ότι οι πηγές είναι περιορισμένες.

Στόχος του συνεδρίου, είπε ακόμα η δήμαρχος, είναι, η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου, η ανάδειξη του επιστημονικού δυναμικού που την καταγράφει, η ανάδειξη της προσφοράς των συμπολιτών, που με την προσπάθεια τους συμβάλλουν στη διάσωση του ιστορικού παρελθόντος, η αξιοποίηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας και του πολύτιμου αρχειακού υλικού, όπως αυτό που δώρισε στον Δήμο Καβάλας ο εκλιπών Γεώργιος Αστεριάδης, ενώ σκοπός είναι, ο σημαντικός αυτός πλούτος, να γίνει κτήμα του κόσμου.

Ο Κ. Χιόνης έκανε μία σύντομη αναφορά στα προηγούμενα συνέδρια τοπικής ιστορίας, τα οποία άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 (σ.σ. το πρώτο έγινε το έτος 1977), συνεχίστηκαν στη δεκαετία του 1980 (1985 και 1989) και σταμάτησαν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Τα έτη 2001, 2004 και 2010, συγκεκριμένα, διεξήχθησαν τρία ακόμα συνέδρια, με διοργανωτή τον Νικόλαο Ρουδομέτωφ. Ο προσφάτως αποθανών ιδρυτής του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας (Ι.Λ.Α.Κ.)., θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του συνεδρίου.

Η πρόταση της οργανωτικής επιτροπής να τιμηθεί, σημείωσε ο Κ. Χιόνης, έγινε αμέσως δεκτή από τη δημοτική αρχή. Στη διάρκεια των εργασιών, λοιπόν, θα γίνει η σχετική βράβευση στον γιο του Ν. Ρουδομέτωφ, Βίκτωρ, ενώ αποφασίστηκε, ακόμα, τα πρακτικά του συνεδρίου να αφιερωθούν στη μνήμη των: Ν. Ρουδομέτωφ και Γ. Αστεριάδη, που άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη με το έργο τους στον τομέα της τοπικής ιστορίας.

«Ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ δεν ήταν ιστορικός. Όμως, η πολυετής τριβή του με το αντικείμενο, τον έκανε καλύτερο και από ιστορικό», είπε, χαρακτηριστικά, ο Κ. Χιόνης και μίλησε αρκετά για το έργο του εκλιπόντα. Και κυρίως, για το πόσο βοήθησε άλλους ερευνητές, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από τις εκδόσεις του Ι.Λ.Α.Κ. Επίσης, συγκέντρωσε ντοκουμέντα, παλιές φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, χάρτες και άλλο αρχειακό υλικό, ενώ εξέδωσε και δικές τους εργασίες, Κι αυτά, στηριζόμενος στις δικές του οικονομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν ήταν αρκετές, για να συνεχίσει τη διοργάνωση των συνεδρίων τοπικής ιστορίας.

Το έργο των δύο συμπολιτών, πρόσθεσε η Σταυρούλα Γκουλούση, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, είναι μία σημαντική βάση για τους επόμενους ερευνητές, όπως και τα συνέδρια, που βάζουν ένα λιθαράκι στην μεταλαμπάδευση της ιστορικής γνώσης.

Το συνέδριο τοπικής ιστορίας θα ασχοληθεί με την περίοδο από το 1835, δηλαδή το έτος που συστάθηκε το ελληνικό Προξενικό Πρακτορείο στην Καβάλας, έως και το 1918, το έτος που έληξε η δεύτερη βουλγαρική κατοχή της πόλης. Η τελετή έναρξης θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου 2017, ενώ θα ακολουθήσουν οι πρώτες ανακοινώσεις.

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version