ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συμφωνία για απόλυση 6.500 – 7.000 δημοσίων υπαλλήλων – Από που θα απομακρυνθούν

Την υπογραφή της κυβέρνησης σε 6.500-7.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, θέλει να αποσπάσει η τρόικα στις συναντήσεις της με τους αρμόδιους υπουργούς. Πρόκειται για τις απολύσεις που απομένουν από το 2014 και οι οποίοι πρέπει να τελειώσουν σε 5 μήνες από τώρα, δηλαδή θα πρέπει να φεύγουν από το δημόσιο τομέα 1.200 με 1.400 υπάλληλοι το μήνα.

Σε αντιστάθμισμα οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν επιμένουν σε νέο πρόγραμμα απολύσεων το 2015. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους». Αρχικά η τρόικα είχε ζητήσει για τη διετία 2015-2016 άλλες 6.000 – 8.000 απολύσεις.

 

Αναλυτικά, οι απολύσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα θα προέλθουν από τις εξής πηγές:

· Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Υπάρχει εντατικοποίηση των εργασιών των πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.

· Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται βάσει πλαστών πιστοποιητικών.

· Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου (σ.σ. διάταγμα Παυλόπουλου κι όχι μόνο).

· Από όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.

· Από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

 

 

“Άρωμα” ιδιωτών στην Αυτοδιοίκηση: Ποιες υπηρεσίες κατευθύνονται προς ιδιωτικοποίηση

Το έδαφος για την πρόσβαση των ιδιωτών σε υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και την τελική τους απόκτηση, λειαίνεται από πτυχές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018, σύμφωνα με γνώστες της τοπικής διοίκησης.

Όροι όπως «αναδιάρθρωση» και «αξιολόγηση», έννοιες οι οποίες υπό τη δεδομένη συγκυρία παραπέμπουν σε «συρρίκνωση» ή «κατάργηση», εφόσον αυτές αναφέρονται σε φορείς ή υπηρεσίες, χαρακτηρίζουν τις εν λόγω δράσεις.

Συγκεκριμένα οι δράσεις που καλείται να υλοποιήσει το ΥΠΕΣ, βάσει του Μεσοπροθέσμου, είναι οι εξής:

Αναδιάρθρωση θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ.

– Αξιολόγηση εποπτευόμενων φορέων υπουργείου Εσωτερικών.

– Προώθηση των ΣΔΙΤ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

– Προώθηση Οδικού Χάρτη μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

– Ολοκλήρωση προγράμματος ενδυνάμωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γερμανική κυβέρνηση.

– Υποστήριξη των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) και της διαχείρισης απορριμμάτων.

Στο «στόχαστρο», επομένως, μπαίνουν οι υπηρεσίες Ύδρευσης (βλέπε περίπτωση ΕΥΑΘ) και διαχείρισης απορριμμάτων.

Εκπρόσωποι εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως πως όποια εκχώρηση υπηρεσίας στους ιδιώτες, θα συνοδευθεί από ανάλογου μεγέθους απολύσεις προσωπικού.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version