Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Καβάλας στο “ERASMUS+”

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας υποδέχεται από τις 02 έως τις 08 Οκτωβρίου τους εταίρους από πέντε ευρωπαϊκές χώρες: την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Mémoire(s)».

Κύρια θεματική του, είναι η μνήμη (ατομική, συλλογική, εθνική και ευρωπαϊκή). Προτείνεται, έτσι, ένα ταξίδι από το χθες στο σήμερα μέσω επισκέψεων-ομιλιών, τόσο από την Δρ. Δήμητρα Μαλαμίδου σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Θάσος-Φίλιπποι), όσο και από τον Νίκο Καραγιαννακίδη, ιστορικό-καθηγητή, για την Καβάλα των νεότερων χρόνων.

Με βάση τα παραπάνω, θα πραγματοποιηθεί από το γκρουπ των μαθητών/τριών Erasmus+, η ψηφιακή χαρτογράφηση των μετακινήσεων των πληθυσμών στην περιοχή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια, ακολουθεί το εργαστήριο της καθηγήτριας κοινωνικής ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κας. Ρίκης Βαν Μπούσχοτεν, με θέμα «Οι τόποι μνήμης στην πόλη». Με αναμνήσεις από τη γερμανική κατοχή συνδέεται και η ταινία του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά» η οποία θα προβληθεί στους φιλοξενούμενους κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο Σχολείο μας.

Επιπλέον, οι μαθητές του προγράμματος Erasmus+, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας θεατρολογίας Βαρβάρας Βουγιουκλή, θα παρουσιάσουν στο εργαστήριο «Τέχνη και Μνήμη» αποσπάσματα από τις «Τρωάδες», τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, και αποσπάσματα από τις αφηγήσεις προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν πρόσφατα στην Ελλάδα, από το βιβλίο «Από τα τρία σημεία του ορίζοντα», της Αιμιλίας Σαλβάνου. Στόχος επίσης του προγράμματος είναι η βελτίωση της χρήσης της γαλλικής γλώσσας, η οποία είναι και η γλώσσα εργασίας, καθώς και η γνωριμία με τις μητρικές γλώσσες των συμμετεχόντων.

Για τον σκοπό αυτό, θα παρουσιάσει την εργασία της η Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου, ειδικός σε θέματα της Διδακτικής της Πολυγλωσσίας και υπεύθυνη των «Γιορτών της πολυγλωσσίας» σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στο πνεύμα αυτό, στο κλείσιμο του προγράμματος, όλοι οι μαθητές της ομάδας Erasmus+ θα παρουσιάσουν τραγούδια αντιπροσωπευτικά της χώρας του καθενός, καθώς κατά το διάστημα της παραμονής τους στην Kαβάλα θα έχουν κατάλληλα προετοιμαστεί από τους καθηγητές μουσικής Χρυσούλα Μίσχου και Luis Lechuga Inglesias.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Ολοκληρώνετε ενα από τα σημαντικότερα έργα για την αξιοποίηση του Λιμανιού Φίλιππος Β’

Ενα από τα σημαντικότερα βήματα για την αξιοποίηση του Εμπορικού Λιμανιού, ουσιώδης προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης της Καβάλας και ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώνεται αισίως.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Στις αρχές του 2026 η ολοκλήρωση του άξονα Καβάλας – Δράμας

Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας επιθεώρησε στο εργοτάξιο του έργου του οδικού άξονα Δράμας – Καβάλας χαρακτηριζοντας πως αποτελεί ένα καλό παράδειγμα επιτάχυνσης οδικών έργων.

Η επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα ξεκίνησε από το συγκεκριμένο έργο νωρίς το πρωί της Παρασκευής 10 Μαϊου 2024, τονίζοντας, πως, πρόκειται για μια καινούργια χάραξη, μήκους 8,3 χιλιομέτρων, που θα κάνει ταχύτερη και πιο ασφαλή την μετάβαση προς τη Δράμα και αντίστροφα.

Ο υπουργός μεταφορών αναφέρθηκε παράλληλα στο ζήτημα των αποζημιώσεων το οποίο και αντιμετωπίστηκε, ενώ εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Υποδομών, επιπλέον χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ για έκτακτα προβλήματα που προκύπτουν. Ο υπουργός εκτίμησε πως το έργο θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χρυσούπολη | Σύσκεψη για τις ζημιές στα ακτινίδια από το χαλάζι

Την Πέμπτη 09/05/2024 στην Χρυσούπολη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Συνεταιρισμών, των Ομάδων Παραγωγών και των Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με την καλλιέργεια και την εμπορία του ακτινιδίου καθώς και γεωτεχνικών, ώστε να διατυπωθούν και να καταγραφούν τα προβλήματα στην φετινή καλλιεργητική χρονιά.

Δυστυχώς η φετινή χρονιά ξεκίνησε με μεγάλο ποσοστό ακαρπίας το οποίο ξεπερνάει το 40% μεσοσταθμικά σε επίπεδο νομού και οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν αρνητικά τις λειτουργίες των δέντρων. Πρωτοφανής είναι επίσης ο μεγάλος αριθμός μη εμπορεύσιμων καρπών σε σχήμα “πεταλούδας”, οι οποίοι αφαιρούνται από τα δέντρα κατά το αραίωμα και πιστεύουμε ότι και αυτό οφείλεται στην κλιματική κρίση. Στα ήδη μειωμένα κατά το ήμισυ τονάζ ανά στρέμμα, τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται τεράστιες ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους που πλήττουν καθολικά τη περιοχή μας, σπάζοντας μεγάλο ποσοστό βλαστών από τα δέντρα. 

Οι ζημίες στα κιλά υπολογίζονται από 40% – 80% και αυτό συνεπάγεται με μια τεράστια απώλεια εισοδήματος για τους ακτινιδιοπαραγωγούς του Δήμου Νέστου. Η ζημία θα μετακυλήσει και στην επόμενη χρονιά διότι το ακτινίδιο καρπίζει σε κλαδιά της προηγούμενης χρονιάς.   

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Επιχειρήσεις του νομού Καβάλας θα ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τεκμηριώνοντας θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για την αντιστάθμιση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.     

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en