Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συμβιβασμός με διαφωνίες για τα μέτρα του Eurogroup στον ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις που έρχονται και θα αφορούν στη συνολική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, στέλνει με την απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις εσωτερικές αντιδράσεις για το σκληρό πακέτο που φέρνει η τεχνική συμφωνία, μετά το προσχέδιο που διαμορφώθηκε από το Eurogroup της Μάλτας.

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν ρυθμιστεί το χρέος.

Στην απόφασή της η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή οι περικοπές συντάξεων και η μείωση αφορολόγητου θα ψηφιστούν υπό την προϋπόθεση ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Η απόφαση θεωρεί περίπου ως δεδομένη την εφαρμογή των αντιμέτρων, που είναι άλλωστε και το ισχυρό επιχείρημα για να ψηφίσουν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τη συμφωνία. « Ειδικά για τα θετικά μέτρα παραμένει προϋπόθεση για την εφαρμογή τους η επίτευξη των στόχων του προγράμματος το 2018 γεγονός όμως που θεωρείται δεδομένο με βάση την σημερινή δημοσιονομική εικόνα υπεραπόδοσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πάντως η απόφαση εκτιμά ότι «η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο του χρέους είναι πλέον ορατή γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Ωστόσο, 13 μέλη της Κεντρικής επιτροπής κατέθεσαν κείμενο – παρέμβαση, επισημαίνοντας τις ενστάσεις τους.

Οι «13», ανάμεσά τους οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πρέπει να ανατραπεί.

Τα 13 στελέχη που υπογράφουν είναι οι Χάρης Γολέμης, Θοδωρής Δρίτσας, Πέτρος Καλκανδής, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Κλαυδιανός, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Χριστόδορος Παπαδόπουλος, Νίκος Φϊλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μιχάλης Υδραίος.

Στο τριών σελίδων κείμενο σημειώνουν ότι έχουν προκύψει και κάποια θετικά αποτελέσματα από κινήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μέσω του παράλληλου προγράμματος.

Ταυτόχρονα οι «13» αναφέρουν ότι η αποδοχή της συμφωνίας δεν αφορά μόνο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι καθοριστικές για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα.

«Είμαστε στο παρά ένα. Το σχέδιό τους ή να υποκύψουμε ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε ναι σε όλα, έχει φανεί καθαρά» τονίζουν και προσθέτουν: «Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάθε λόγο να βγούμε από τα γραφεία μας με ανοιχτές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις σε πλατείες, αξιοποίηση των ΜΜΕ. Λέμε καθαρά τι προτείνουν οι δανειστές σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό νεοφιλελεύθερο μπλοκ και τι λέμε εμείς. Πολιτικοποιούμε την αντιπαράθεση, εξηγούμε τις σοβαρές συνέπειες που θα έχουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για την κοινωνία. Στην τελική ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για την ίδια τη ζωή του είναι ο ελληνικός λαός. Είναι ο τελικός κριτής», σημειώνεται.

Το συγκεκριμένο κείμενο των διαφωνούντων τελικά δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Το κείμενο της πολιτικής απόφασης αναφέρει:

«Η Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αφού ενημερώθηκε για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο EG της 7ης Απρίλη αποφασίζει τα εξής:

1. Μετά από μια περίοδο δύσκολων και επίπονων διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές ως προς τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε αποτελεί επιστροφή στο πλαίσιο που είχε οριστεί από το EG της 20ης Φεβρουαρίου.

2. Οι καθυστερήσεις που προέκυψαν στην διαπραγμάτευση οφείλονται αποκλειστικά και εξολοκλήρου στις παράλογες απαιτήσεις που προέβαλε το ΔΝΤ αλλά και στην επιχείρηση να ανατραπεί τελευταία στιγμή το πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη.

3. Η συμφωνία της 7ης Απριλίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης συμπεριλαμβανομένων α] του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και β] του καθορισμού του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Κεντρικός στόχος εδώ παραμένει να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής αλλά και για τον περιορισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων κυρίως των εργαζόμενων τάξεων.

4. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο του χρέους είναι πλέον ορατή γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο θα εμπεδωθεί οριστικά η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργηθούν οι όροι για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από την επιτροπεία.

Παράλληλα θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η γεωπολιτική της σημασία στην ευρύτερη περιοχή μας η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο επικίνδυνων πολεμικών συγκρούσεων και διακρατικών διενέξεων.

5. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση για αρνητικά και θετικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2019 και αντίστοιχου ποσού για το 2020. Ειδικά για τα θετικά μέτρα παραμένει προϋπόθεση για την εφαρμογή τους η επίτευξη των στόχων του προγράμματος το 2018 γεγονός όμως που θεωρείται δεδομένο με βάση την σημερινή δημοσιονομική εικόνα υπεραπόδοσης.

Η εξέλιξη αυτή αναγνωρίζεται ως θετική σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας με δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2% επί του ΑΕΠ. Αντίθετα με την σημερινή της μορφή η συμφωνία δεν περιλαμβάνει επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή αλλά αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος.

Η εν λόγω αλλαγή δεν είναι αυτή που θα επιλέγαμε αλλά δεδομένων των περιορισμών του προγράμματος δημιουργεί ταυτόχρονα δυνατότητες για την επέκταση του κοινωνικού κράτους και τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας. Τονίζουμε εξάλλου ότι τα αρνητικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν μόνο υπό την προϋπόθεση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

6. Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει παρά τις αρχικές απαιτήσεις ιδιαίτερα του ΔΝΤ την επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας από τον 09.2018 ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνει την μη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ανταπεργία καθώς και τη μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων γεγονός που αποτελεί επιτυχία δεδομένου του βάρους που έχει για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας.

7. Η κεντρική επιτροπή χαιρετίζει την μεγάλη μάχη που δόθηκε τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρώπη για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της Ελλάδας να μην εξαιρείται από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Σε αυτό τον αγώνα που έχει συμβολική αλλά και πρακτική σημασία για το σύνολο της ΕΕ κινητοποιήσαμε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συμπαρατάχθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση κάνοντας πράξη την στρατηγική επιλογή για δημιουργία πανευρωπαικών αντινεοφιλελεύθερων μετώπων. Η μάχη αυτή πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί με αξιοποίηση των επαφών και των δικτύων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

8. Με δεδομένο ότι η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί θα ξεκινήσει από το 2019 μας παρέχεται ο χρόνος για να επιχειρήσουμε μεγάλες θεσμικές τομές και να ξεδιπλώσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα στους εξής άξονες:

i) παραγωγική ανασυγκρότηση και αύξηση των επενδύσεων ώστε να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και αντίστοιχη μείωση της ανεργίας με ταυτόχρονη όμως ενίσχυση της εργασιακής προστασίας και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Διαρκής στόχος η αντιστροφή της φοράς που δημιουργήθηκε την περίοδο 2012 -2014 και ανέτρεψε την ισορροπία υπέρ των θέσεων μερικής απασχόλησης. Δική μας προτεραιότητα παραμένει η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης και η αύξηση των πραγματικών μισθών.

ii) ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους (υγεία, πρόνοια, παιδεία, καταπολέμηση ανεργίας)

iii) επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεγάλων θεσμικών τομών (συνταγματική αναθέωρηση, καλλικράτης, τριτοβάθμια εκπαίδευση)

iv) ισχυρό δημοκρατικό αποτύπωμα και εμβάθυνση του αγώνα κατά της διαπλοκής, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής με ταυτόχρονη ανάδειξη των ευθυνών του παλιού πολιτικού συστήματος αλλά και του πολιτικού προσωπικού του

v) ενίσχυση των προσπαθειών στο προσφυγικό για την διαρκή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών και την αποτελεσματική προτστασία των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται τόσο από το ελληνικό σύνταγμα όσο και από τις διεθνείς συνθήκες.

Επιμένουμε ότι όλα τα ζητήματα του κυβερνητικού προγράμματος καθώς και οι εκάστοτε προτεραιότητες θα πρέπει να συζητούνται διεξοδικά στα αρμόδια όργανα του κόμματος και της κο ώστε να εμπλέκεται το σύνολο του κομματικού δυναμικού μας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Η επιτυχία στους στόχους αυτούς θα εμπεδώσει τις κοινωνικές μας συμμαχίες και θα δημιουργήσει τους όρους για μια πολιτική αντεπίθεση.

9. Η αντεπίθεση αυτή δεν μπορεί παρά να αναδεικνύει και την διαρκή προσπάθεια υπονόμευσης των διαπραγματεύσεων αλλά και του κυβερνητικού έργου εκ μέρους τόσο της ΝΔ όσο και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεριμένα: Η ΝΔ είναι δεδομένο ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων επιχείρησε για τρίτη φορά να ενεργοποιήσει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Με μια επικίνδυνη στρατηγική ζητούσε στο εσωτερικό την λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και χρέωνε τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση ενώ την ίδια στιγμή στο εξωτερικό προσπάθησε ανεπιτυχώς να ασκήσει πιέσεις για να δημιουργηθούν περαιτέρω εμπόδια και καθυστερήσεις από τους δανειστές.

Επισημαίνουμε ότι ευρωβουλευτές της έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν δημόσια ακόμη και την Ευρωπαική επιτροπή που με σαφήνεια τόνισε ότι για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση αλλά οι παράλογες απαιτήσεις κάποιων από τους δανειστές.

Στην ίδια όμως καταστροφολογική γραμμή κινείται και το ΠΑΣΟΚ το οποίο σε μετωπική σύμπλευση με την ΝΔ φαίνεται να μην παρακολουθεί τις υπαρκτές μετατοπίσεις τμημάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Μετά και τις κοινές δηλώσεις της Κ. Γεννηματά με τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να απομακρυνθεί από την στρατηγική επιλογή της συμπόρευσης με τη ΝΔ.

10. Είναι εξάλλου στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής συμπόρευσης του παλιού πολιτικού συστήματος που εντάσσεται και η ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση την οποία δέχεται τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από διαπλεκόμενα συγκροτήματα τύπου αλλά και από παράγοντες που υπηρέτησαν και εξακολουθούν να υπηρετούν το παλιό πολιτικό σύστημα.

Πρόκειται εδώ για τη γνωστή συμμαχία που από την πρώτη στιγμή πολέμησε το κυβερνητικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς γνωρίζει ότι ακριβώς αυτό το εγχείρημα θέτει την αναπαραγωγή του εσωτερικού συστήματος πολιτικής και οικονομικής εξουσίας σε κίνδυνο. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα η επίθεση αυτή όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί καθώς με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της β΄αξιολόγησης το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης αποτυγχάνει για άλλη μια φορά.

11. Η κεντρική επιτροπή δηλώνει ότι στηρίζει την μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου του EG της 7ης Απριλίου αλλά και ότι θα δώσει την μάχη ώστε όλες οι δυνάμεις του κόμματος να κινητοποιηθούν για την υλοποίηση των μεγάλων στόχων του κυβερνητικού προγράμματος.

Ταυτόχρονα όμως και η κυβέρνηση οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες της για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της στην άσκηση του κυβερνητικού έργου. Την ίδια στιγμή η κεντρική επιτροπή οφείλει από τη μεριά της να εντείνει τις προσπάθειες της για την τόνωση της παρουσίας του κόμματος σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, τα κοινωνικά κινήματα αλλά και στους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και των συνδικάτων.»

Το σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε η ηγεσία του κόμματος, υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Χωρίς αλλαγές το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

image_print

Σε ήρεμο κλίμα και χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα. Κατά τη διάρκειά της ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εκλογή του προεδρείου του σώματος, καθώς και των μελών της Δημοτικής Επιτροπής.

Το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου παραμένει αμετάβλητο, καθώς πρόεδρος επανεξελέγη ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, λαμβάνοντας 22 ψήφους. Στη θέση του αντιπροέδρου συνεχίζει ο Ξενοφώντας Κροκίδης, ενώ γραμματέας του σώματος παραμένει ο Ηλίας Καλανταρίδης.

Αμέσως μετά την εκλογή του προεδρείου ακολούθησε η διαδικασία ανάδειξης της νέας Δημοτικής Επιτροπής. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πρώτη σε αριθμό ψήφων αναδείχθηκε η Αναστασία Ιωσηφίδου, συγκεντρώνοντας τη μεγαλύτερη στήριξη μεταξύ των υποψηφίων της παράταξής της.

Με την ολοκλήρωση της ειδικής συνεδρίασης συγκροτήθηκαν τα βασικά όργανα λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής, τα οποία αναλαμβάνουν το έργο τους για τη νέα δημοτική περίοδο.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Η Αντιτρομοκρατική εστιάζει σε DNA, βίντεο και δίκυκλο για τη φονική εμπρηστική επίθεση

Αστυνομικές δυνάμεις και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποιούν έρευνες σε σημείο εμπρηστικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη.
image_print

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη φονική εμπρηστική επίθεση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τις τρεις εμπρηστικές επιθέσεις με αυτοσχέδιους μηχανισμούς στη Θεσσαλονίκη, μία από τις οποίες είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα και τον τραυματισμό ακόμη τεσσάρων ανθρώπων.

Οι Αρχές εξετάζουν νέα ευρήματα και αναλύουν πρόσθετο βιντεοληπτικό υλικό, με στόχο την ταυτοποίηση των δραστών και όσων ενδεχομένως συμμετείχαν στην οργάνωση της επίθεσης.

Στο επίκεντρο μονωτική ταινία και δίκυκλο

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε υπολείμματα μονωτικής ταινίας που εντοπίστηκαν σε έναν από τους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν πάνω στο υλικό δακτυλικά αποτυπώματα ή γενετικό υλικό (DNA), το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταυτοποίηση των εμπλεκομένων.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί ερευνούν ένα δίκυκλο μικρού κυβισμού, το οποίο θεωρείται πιθανό μέσο μετακίνησης των δραστών πριν και μετά τις επιθέσεις.

Βιντεοληπτικό υλικό και πιθανός αριθμός δραστών

Από την ανάλυση των καταγραφών από κάμερες ασφαλείας προκύπτει ότι στην επιχείρηση ενδέχεται να συμμετείχαν τρεις ή ακόμη και τέσσερις δράστες, οι οποίοι φέρονται να κινήθηκαν με δύο μοτοσικλέτες και μέσα σε περίπου δέκα λεπτά τοποθέτησαν τους μηχανισμούς στα τρία σημεία-στόχους.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις:

  • δύο ύποπτοι φαίνεται να φορούσαν κράνη,
  • τρίτο άτομο εμφανίζεται με κουκούλα και εκτιμάται ότι είχε υποστηρικτικό ρόλο,
  • εξετάζεται η πιθανότητα ύπαρξης και τέταρτου συνεργού.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό οι φυσικοί αυτουργοί να είναι ηλικίας περίπου 25 έως 30 ετών, ενώ δεν αποκλείεται να στρατολογήθηκαν από πρόσωπα που είχαν οργανωτικό ή καθοδηγητικό ρόλο.

Η υπόθεση διερευνάται πλέον ως ανθρωποκτονία

Η μετατροπή της υπόθεσης σε έρευνα για ανθρωποκτονία δίνει πλέον στις διωκτικές Αρχές πρόσθετες ανακριτικές δυνατότητες, όπως η άρση τηλεφωνικού απορρήτου και η διεύρυνση των ερευνών για πιθανή ομάδα υποστήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για τον συντονισμό των ερευνών.

Η κατάσταση των τραυματιών

Ο σύζυγος της Βάγιας Νέστορα αναμένεται να λάβει εξιτήριο, ενώ ακόμη ένας τραυματίας αναμένεται επίσης να αποχωρήσει από το νοσοκομείο.

Μία ένοικος παραμένει νοσηλευόμενη για προληπτική παρακολούθηση μετά από καρδιολογικό επεισόδιο που υπέστη λόγω του σοκ της έκρηξης.

Η Αφροδίτη Νέστορα εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εγκαυμάτων του Νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου υποβάλλεται σε εξειδικευμένη θεραπεία για εγκαύματα στο πρόσωπο και στα άκρα.

Σύμφωνα με την οικογένεια, η κηδεία της Βάγιας Νέστορα θα πραγματοποιηθεί όταν η κόρη της μπορέσει να πάρει εξιτήριο και να παραστεί στο τελευταίο αντίο.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΝΔ κατηγορεί την Αριστερά για τα φονικά γκαζάκια: «Ανεχόταν καταλήψεις και τη βία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
image_print

Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους μετά τη φονική επίθεση

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινείται η πολιτική αντιπαράθεση μετά τη φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, με τη Νέα Δημοκρατία να αποδίδει πολιτικές και ηθικές ευθύνες στην Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι επί χρόνια επέδειξε ανοχή απέναντι σε φαινόμενα βίας, καταλήψεων και ακραίων ομάδων.

Παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την επίθεση, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αρκούν χωρίς σαφή αποκήρυξη όσων χαρακτηρίζουν ως πολιτική ανοχής στη βία.

Μαρινάκης: «Να πέσουν οι μάσκες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι για χρόνια υπήρξε ανοχή σε καταλήψεις πανεπιστημίων και δημόσιων χώρων, οι οποίες –όπως ανέφερε– μετατρέπονταν σε ορμητήρια εγκληματικών ενεργειών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες όσων χαρακτήριζαν επιθέσεις σε σπίτια ή γραφεία ως «παρεμβάσεις» ή «ακτιβισμό», τονίζοντας ότι «όσο σημαντικό είναι να βγαίνουν οι κουκούλες, τόση αξία έχει να πέφτουν και οι μάσκες».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν συνδέει νομικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη δολοφονική επίθεση, αλλά έκανε λόγο για διαχρονική πολιτική ανοχής στη βία, προσθέτοντας πως «είναι πολύ αργά για δάκρυα για κάποιους».

Στο στόχαστρο και ο Αλέξης Τσίπρας

Αντίστοιχη γραμμή ακολούθησαν ο γραμματέας της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, οι οποίοι άσκησαν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κυρανάκης υποστήριξε ότι υπήρξε διαχρονική αντίθεση της Αριστεράς σε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, ενώ έκανε λόγο για «κουλτούρα ανοχής απέναντι στην πολιτική βία».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι απαιτείται ουσιαστική πολιτική απομόνωση κάθε μορφής βίας, ανεξάρτητα από την ιδεολογική της προέλευση, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά απέναντι στην ακροδεξιά και την ακροαριστερή βία.

Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο την καταδίκη της συγκεκριμένης επίθεσης, αλλά και τη συνολική στάση απέναντι σε φαινόμενα πολιτικής βίας των τελευταίων ετών.

Με αυτό το πλαίσιο, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχιστεί με επίκεντρο τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και τη ρητορική γύρω από τα ακραία φαινόμενα βίας.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en