Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στο νόμο – λαιμητόμο

«Πάρτε πίσω το νόμο – λαιμητόμο» ήταν το σύνθημα που βροντοφώναξαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, γυναίκες, νέοι και νέες, οι οποίοι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, ύστερα από το κάλεσμα της Τοπικής Γραμματείας Έβρου του ΠΑΜΕ…

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «Μέσα στης Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία έχει μόνο φτώχεια, πολέμους και ανεργία», «Μια επιλογή έχει ο λαός, ταξικός αγώνας, όχι συμβιβασμός», «Είμαστε σε πόλεμο μην παραδοθείς, έφτασε η ώρα να ξεσηκωθείς», «Πολέμα ταξικά, σημάδεψε σωστά γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά».

Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι λογιστικό, αλλά πολιτικό, ταξικό, τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Χιώνης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία που ευθύνονται για την κρίση, την καταλήστευση των ταμείων. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, στο δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, σημείωσε ο Γ. Χιώνης.

Η ομιλία του Γιάννη Χιώνη

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Ο νόμος – λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό βρίσκεται ήδη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Είναι πλέον ολοφάνερο το βάθος των αντιδραστικών ανατροπών που επιφέρει.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να το καταθέσει στη βουλή μέσα στις γιορτές του Πάσχα, όπως δεν είναι τυχαία και η μετάθεση της πρωτομαγιάς ως αργίας την Τρίτη του Πάσχα. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να βάλουν εμπόδια στις κινητοποιήσεις και στην έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης και οργής. Είναι και αυτή η στάση μια ακόμη απόδειξη ότι όχι απλά είναι παραμύθια όλα αυτά τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης, αλλά ότι και αυτή η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες, είναι ταγμένη στο πλευρό της αστικής τάξης, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων, των τραπεζιτών. Για τα συμφέροντα τους κόπτεται, για τα συμφέροντα τους διαπραγματεύεται, για αυτούς είναι ικανή να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα αν χρειαστεί.

Σ’ αυτούς στέλνουμε κι εμείς το μήνυμα και από την σημερινή μας κινητοποίηση, ότι δεν θα έχουν εύκολο δρόμο, ούτε καλά ξεμπερδέματα με το ταξικό κίνημα. Τα βήματα που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, η πείρα που καθημερινά αποκτούμε, οι νέες δυνάμεις που μπαίνουν στην δράση, η ολοένα και μεγαλύτερη ικανότητα που αποκτούμε, η αποφασιστικότητα μας που πηγάζει από το δίκιο, που είναι με το μέρος μας, είναι οι πιο ισχυρές βάσεις για να μην μείνει απλά ένα σύνθημα το κάλεσμα μας για γενικευμένο λαϊκό ξεσηκωμό.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Ο νέος νόμος, στην ουσία δημιουργεί ένα νέο ασφαλιστικό μοντέλο, την περιβόητη κατά Κατρούγκαλο «νέα αρχιτεκτονική». Η οποία δεν προσθέτει απλά κάποιες νέες περικοπές στις συντάξεις, δεν επιφέρει μόνο ορισμένες νέες χειρότερες αλλαγές σε πλευρές της Ασφάλισης. Το βασικό με το νέο νόμο είναι ότι αυτός σε βάθος χρόνου διαμορφώνει τις βάσεις ενός νέου αντιασφαλιστικού τοπίου.

Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποια σημεία. Ξεκινώντας από το«σπάσιμο» της παλιάς ενιαίας σύνταξης σε δύο τμήματα, στη λεγόμενη «εθνική» και «ανταποδοτική», τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε δραστικά μικρότερες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους, μέχρι το νέο καθεστώς των επικουρικών που τις ωθούν προς εξαφάνιση, την κατάργηση των κατώτερων ορίων, αλλά και του ΕΚΑΣ, την κατάργηση της 15ετίας, τις νέες προϋποθέσεις για τις συντάξεις χηρείας, τις ανατροπές στις αναπηρικές, τις νέες αυξημένες εισφορές για μεγάλα τμήματα ασφαλισμένων, τη δημιουργία ενός μοναδικού φορέα ασφάλισης για δημόσιο και ιδιωτικό, μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Αφορά, επίσης, το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, που και αυτό μειώνεται δραστικά με προοπτική να κοπεί τελείως στο μέλλον. Αν προσθέσουμε και πλήθος άλλων διατάξεων που συμπεριλαμβάνονται, τότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι διαμορφώνεται ένα νέο αντιασφαλιστικό πλαίσιο – βόμβα στα ασφαλιστικά δικαιώματα για τους σημερινούς ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους αλλά κυρίως για τις νέες γενιές σήμερα κι αυτές που ακολουθούν. Σε συνδυασμό μάλιστα με την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων ενάντια σε εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα διαμορφώνουν συνολικά το τοπίο κλιμάκωσης της επίθεσης στην εργατική τάξη.

Πέραν όλων αυτών όμως έχουμε και το ό,τι κόπηκε, κόπηκε… Όσον αφορά στις συντάξεις που σήμερα αποδίδονται, η επιδείνωση δεν αφορά μόνο στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο προσθέτει μια νέα μείωση (τη 12η) πάνω στις παλιές, κόβοντας επιπλέον τις επικουρικές, όταν αυτές, αθροιζόμενες με τις κύριες, ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό. Το χειρότερο είναι ότι μέσα από τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων που δίνονται μέχρι τώρα, με βάση το νέο μοντέλο οι μειώσεις που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια νομιμοποιούνται και «κλειδώνουν».

Ο περίφημος επανυπολογισμός γίνεται ο μηχανισμός για να βρει νομιμοποίηση ο ισχυρισμός ότι οι μειώσεις αυτές ήταν «δίκαιες» και ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι κακώς λάμβαναν τα ποσά που είχαν εκδώσει τα Ταμεία τους σύμφωνα με τις παλιές προϋποθέσεις. Κατά συνέπεια, το νέο μοντέλο γίνεται η «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για να ξεπλυθούν όλες οι προηγούμενες περικοπές.

Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς πλέον και η περικοπή αυτή νομιμοποιείται με το νέο νόμο, παρά το γεγονός ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα συνεχίζουν να καταβάλλουν 14 μηνιαίες εισφορές το χρόνο. Έτσι, από την προεκλογική υπόσχεση για επιστροφή της 13ης σύνταξης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομοθετεί αμετάκλητα την απόδοση 12 συντάξεων το χρόνο.

Με το νέο νόμο καταργούνται τα κατώτερα όρια κύριων και επικουρικών συντάξεων. Όμως, τα κατώτερα όρια (486 ευρώ στο ΙΚΑ με 15ετία) πρόσφεραν μια ελάχιστη προστασία σε όσους ασφαλισμένους δεν είχαν την τύχη στον εργάσιμο βίο τους να έχουν συνεχή απασχόληση ή ήταν θύματα της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας που επέβαλλαν οι εργοδότες καπιταλιστές, των χαμηλών μισθών. Ήταν ταυτόχρονα ένας μηχανισμός όπου αποτυπωνόταν η εσωτερική αλληλεγγύη του συστήματος, η οποία πλέον καταργείται οριστικά.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αποδεικνύοντας ότι ο νόμος όχι μόνο δεν προστατεύει τους «αδύνατους», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά χτυπά ειδικά αυτούς.

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, παραδέχτηκε ότι το νέο μοντέλο στην πλήρη εφαρμογή του θα επιφέρει μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης από το 17% του ΑΕΠ σήμερα στο 7% – 8% τις επόμενες δεκαετίες! Κατά συνέπεια, η «δικαιοσύνη» και η «ισονομία», όπως και η «βιωσιμότητα» του συστήματος, είναι προπαγανδιστικά φούμαρα.

Στην ίδια λογική, δεν αναγνωρίζονται ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα και για τους δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων, αφού και αυτοί θα λαμβάνουν ολόκληρη την «εθνική» μόνο στην περίπτωση αναπηρίας άνω του 80%. Αντίθετα, δικαιούχοι αναπηρικής σύνταξης με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας θα λαμβάνουν μόλις το 50% ή το 75% της «εθνικής».

Και ενώ γίνονται αυτά τα αίσχη σε βάρος των αναπήρων ασφαλισμένων και των δικαιούχων τους, η κυβέρνηση τολμά να μιλά για μοντέλο «ισονομίας» και «δικαιοσύνης», ή ότι στόχος είναι να πληρώσουν οι μεγαλογιατροί…

Την ίδια ώρα παλιός και καινούργιος εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο οποίος παλεύει ασθμαίνοντας και γκρινιάζοντας ενίοτε να κρατήσει τα σκήπτρα του, δια στόματος προέδρου ΓΣΕΕ παραπονιέται προς την κυβέρνηση γιατί προχωράει στην διάλυση του ασφαλιστικού χωρίς να τους καλέσει σε έναν έστω προσχηματικό διάλογο…. Στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη για ακόμη μια φορά στην υλοποίηση των αντεργατικών σχεδίων της αστικής τάξης, αρκεί να γίνει με έναν τρόπο που θα είναι από τα πριν γνωστός. Να ξέρουμε βρε παιδί μου ότι όταν έχει ανάπτυξη θα μας πετάνε κάνα ψίχουλο κι όταν υπάρχει ύφεση θα μας πετσοκόβουν αλλά τουλάχιστον θα το ξέρουμε από τα πριν. Δεν θα υπάρχει αιφνιδιασμός… Είναι επικίνδυνοι και πρέπει να απομονωθούν… Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο… Είναι προϋπόθεση για την αντεπίθεση του κινήματος. Τελεία και παύλα….

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Να μη συμβιβαστούμε. Καμία υποχώρηση. Εμείς πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς κουμαντάρουμε τα γρανάζια της παραγωγής. Έχουμε την δύναμη. Ο γίγαντας Εργατική Τάξη δεν έχει ακόμη μιλήσει.

Πρέπει το μήνυμα να πάει παντού, όπως είπε με μια του φράση ο Κώστας Βάρναλης «Κι αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς».

Δεν χωράνε αυταπάτες πια. Η λογική του μικρότερου κακού οδηγεί όλο και σε χειρότερες καταστάσεις. Αν δεν τους σταματήσουμε εμείς με τον αγώνα μας, ο κατήφορος δεν θα χει τελειωμό, και η ζωή μας θα είναι ένα ατελείωτο μαρτύριο. Πλούτος παράγεται τεράστιος και τον παράγουμε εμείς. Ποτέ στη ιστορία της ανθρωπότητας, δεν υπήρξε όσο σήμερα, πραγματικά η δυνατότητα όλοι οι άνθρωποι να ζήσουν μια αληθινά όμορφη ειρηνική ζωή, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σ’ αυτή την δυνατότητα μπαίνουν εμπόδιο μια χούφτα παράσιτα πλουτοκράτες και η υπεράσπιση του αμύθητου πλούτου τους.

Την Κυριακή συμπληρώνονται 130 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Να δώσουμε μαζικό, μαχητικό παρών στην απεργία και στις απεργιακές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 8 Μάη και στην Αλεξ/πολη στις 10:30 μπροστά στο Δημαρχείο.

Η 1η του Μάη δεν είναι τυπικά μόνο η μέρα που η εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της και χαράζει πορεία. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι μέρα απεργίας. Η φετινή όμως πρωτομαγιά, μας βρίσκει αντιμέτωπους με την κλιμάκωση της πρωτοφανούς σε ένταση και διάρκεια επίθεση της αστικής τάξης, εν μέσω παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης. Η απεργία της πρωτομαγιάς για τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δεν μπορεί παρά να είναι, σταθμός κλιμάκωσης του δικού μας αγώνα για την υπεράσπιση κατακτήσεων μας αλλά και για την διεκδίκηση νέων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας.

Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερη τιμή στην μνήμη των νεκρών της εργατικής τάξης, από την ασίγαστη προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή για την μεγάλη επιτυχία της 48ωρης απεργίας.

Να βροντοφωνάξουμε:

Πάρτε πίσω το αντιασφαλιστικό σας τερατούργημα – Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο.

Όλοι στο δρόμο! Όλοι στον αγώνα!

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού σε συγκέντρωση πολιτών στη Μάκρη Έβρου

Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ ακόμα μία φορά γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή.

Πράγματι, ο Πρόεδρος έχει δίκιο, έχω έρθει τόσες φορές στη Θράκη και ειδικά στον Έβρο, που αισθάνομαι σαν να μην έχω φύγει ποτέ. Ξέρετε πολύ καλά ότι η καρδιά μου βρίσκεται εδώ και να ξέρετε ότι θα ανταποδώσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλατε στις εκλογές του Ιουνίου 2023.

Και βέβαια, το έχω και γούρι να ξεκινώ τις προεκλογικές μου εκστρατείες από τον ακριτικό Έβρο. Δεν αλλάζουμε λοιπόν τις συνήθειες. Είμαι και σήμερα πάλι εδώ, στην αφετηρία ακόμα μίας προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, να μοιραστώ μαζί σας μερικές απλές σκέψεις για τη σημασία αυτών των εκλογών και γιατί και πάλι πρέπει ως Νέα Δημοκρατία να πετύχουμε μία ακόμα μεγάλη εκλογική νίκη στις κάλπες που θα στηθούν σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Κάθε φορά που έρχομαι βέβαια στον Έβρο δεν μπορώ παρά να θυμάμαι δύο γεγονότα, τα οποία θα είναι για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μου. Το πρώτο είναι τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020, όταν υψώσαμε ένα τείχος άμυνας απέναντι στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο Έβρος στάθηκε όρθιος, η Ελλάδα στάθηκε όρθια, προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, προστατεύσαμε τα σύνορα της Ευρώπης, και το αποτέλεσμα το βλέπετε σήμερα.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι αντικείμενο προεκλογικής συζήτησης. Γιατί; Γιατί πολύ απλά καταφέραμε και ελέγξαμε το πρόβλημα. Φυλάξαμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, κάναμε τη δουλειά μας και τιμήσαμε την υποχρέωσή μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες και ειδικά απέναντι στους ακρίτες. Και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μην αντιμετωπίζουμε πια προβλήματα αντίστοιχα με αυτά τα οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Χθες, όπως γνωρίζετε, βρέθηκα για λίγες ώρες στην Άγκυρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη την οποία μου έκανε ο Πρόεδρος Erdoğan  τον περασμένο Δεκέμβριο. Αποτιμήσαμε τη συνολική πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Eπιδιώκουμε πάντα καλές σχέσεις με τη γείτονα. Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Το κάνουμε όμως σήμερα, φίλες και φίλοι, από θέση ισχύος, με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας πολύ πιο ισχυρές, με το κύρος της χώρας σε τελείως διαφορετικό επίπεδο από αυτό που ήταν πριν από πέντε χρόνια, με την οικονομία μας πια θωρακισμένη.

Αυτή τη στρατηγική διαρκούς προόδου θα την υπηρετούμε με συνέπεια κάθε μέρα, διότι αυτή είναι η εντολή την οποία μας δώσατε  στις εκλογές της 25ης Ιουνίου: να κάνουμε γρήγορα βήματα προς τα μπρος, γρήγορα βήματα μεγάλων τολμηρών αλλαγών, που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα.

Και βέβαια, η δεύτερη ανάμνηση την οποία έχω από τον Έβρο ήταν μια πολύ πιο δύσκολη, ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα πιο τραυματική εμπειρία: οι περσινές πυρκαγιές που τόσο πολύ μας πλήγωσαν. Θυμάμαι, όταν πρωτοήρθα για να κάνω μια επιτόπια επισκόπηση της μεγάλης καταστροφής, στα βλέμματα πολλών από εσάς την απογοήτευση, την απελπισία και αυτό το αίσθημα της αδυναμίας απέναντι στη μανία της φύσης.

Τηρήσαμε, όμως, τις δεσμεύσεις μας. Σταθήκαμε δίπλα σε αυτούς οι οποίοι επλήγησαν. Στηρίξαμε ειδικά εδώ τη Μάκρη και τους ελαιοπαραγωγούς με σημαντικές αποζημιώσεις. Και, βέβαια, φτιάξαμε αμέσως, όπως είπε και ο κ. Περιφερειάρχης, μια Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Έβρου, η οποία δουλεύει συνεχώς με τακτική παρουσία κυβερνητικών κλιμακίων.

Θα έχουμε και αύριο, πάλι, κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή έτσι ώστε να μπορέσουμε όχι απλά να θεραπεύσουμε τις μεγάλες καταστροφές αυτής της πρωτοφανούς πυρκαγιάς αλλά να οικοδομήσουμε τελικά και ένα καλύτερο μέλλον για όλο τον Έβρο, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη. Για όλο τον Έβρο, και για τον βόρειο Έβρο, ώστε να μην υπάρχουν και αδικίες εντός της ίδιας της Περιφερειακής Ενότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, φίλες και φίλοι, θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε επιλύοντας μεγάλα προβλήματα αλλά και μικρά προβλήματα.

Να αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο: σήμερα καταθέτουμε μια νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τα ζητήματα τα οποία αφορούν στις ραδιοφωνικές συχνότητες και το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, που έχουν δυσκολία να εκπέμπουν επειδή το σήμα τους μπορεί να «πέφτει» πάνω σε σήματα τα οποία να έρχονται από άλλες χώρες. Ρυθμίζουμε, λοιπόν, και το ζήτημα αυτό διότι πρέπει εδώ στον Έβρο να ακούτε ελληνικό ραδιόφωνο.

Και αυτή είναι μία μόνο μικρή ένδειξη μιας κυβέρνησης η οποία δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία, αλλά εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, όπως σας είπα αγωνιζόμενοι κάθε μέρα για να κάνουμε τη δική σας καθημερινότητα καλύτερη.

Έχουμε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες από τώρα ευρωεκλογές. Από πολλούς ακούω ότι «οι ευρωεκλογές δεν έχουν τη σημασία των εθνικών εκλογών», «το Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ μακριά από εμάς», κάπου «δεν μπορεί να καταλαβαίνουμε ακριβώς τι συμβαίνει στην Ευρώπη». Άρα, η συμμετοχή σε αυτές τις ευρωεκλογές -ισχυρίζονται κάποιοι- «δεν είναι και τόσο σημαντική».

Είναι μεγάλο λάθος αυτό, φίλες και φίλοι. Διότι πάρα πολλές από τις αποφάσεις οι οποίες τελικά επηρεάζουν τη δική σας ζωή, και εδώ στον Έβρο, λαμβάνονται στην Ευρώπη. Να σας δώσω μόνο δύο παραδείγματα.

Το πρώτο αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην Ευρώπη, μετά την προσφυγική κρίση του 2020, να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα εάν δεν λύσει το ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρειαστήκαμε χρόνο και κόπο για να πείσουμε την Ευρώπη να εστιάσει την προσοχή της ακριβώς σε αυτό το ζήτημα. Το πετύχαμε όμως. Και το καινούριο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα σας έλεγα ότι είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με τις ελληνικές προτεραιότητες.

Εξασφαλίσαμε και παραπάνω πόρους για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να πείσουμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει και έργα όπως ο φράχτης στον Έβρο, αποτρεπτικά έργα, τα οποία είναι τόσο σημαντικά για την προστασία της χώρας και τελικά την ασφαλή φύλαξη των συνόρων. Άρα, βλέπετε γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, τελικά αφορούν όλους εμάς, ειδικά εσάς εδώ, τους Εβρίτες.

Το δεύτερο παράδειγμα το οποίο θέλω να σας δώσω είναι οικονομικό και έχει να κάνει με τη σημαντική απόφαση την οποία πήραμε τον Ιούλιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, να δημιουργήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Μία απόφαση στην οποία η Ελλάδα και εγώ προσωπικά πρωταγωνιστήσαμε.

Τι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης; Ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αποφάσισε να δανειστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξει όλα τα κράτη-μέλη, αλλά πρωτίστως τις πιο αδύναμες χώρες, με σημαντικούς πόρους, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη μετάβαση, να επενδύσουμε στις υποδομές μας.

Από αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο η Ελλάδα εξασφάλισε τελικά πρόσθετα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι χρήματα τα οποία ήδη επενδύονται σε ολόκληρη την επικράτεια και τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά στο να υποστηρίξουμε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας.

Θα έχουμε, λοιπόν, στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Και ποιοι θα είναι αυτοί τελικά που στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα διαπραγματευτούν μία τόσο σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία;

Θα δημιουργήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο, για να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις στην άμυνα που θα προστατεύουν συνολικά την Ευρώπη; Η συζήτηση αυτή, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι εξαιρετικά επίκαιρη, διότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πόλεμο στην ήπειρό μας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε την αντίληψη της Ευρώπης για το πώς πρέπει να επενδύει στην άμυνα. Κι αυτό θα έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο πόρους του Έλληνα φορολογούμενου για να επενδύουμε στην άμυνα. Αν μπορούμε να έχουμε πρόσθετα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αυτό θα είναι εξαιρετικά θετικό για τον προϋπολογισμό.

Τι θα γίνει με την Κοινή Αγροτική Πολιτική από εδώ και στο εξής; Θα μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας από τη μία να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση, αλλά από την άλλη να έχουν την ασφάλεια του εισοδήματός τους, έτσι ώστε να μην αισθάνονται ότι απειλούνται από τις αλλαγές που έρχονται; Και ποιοι θα είναι τελικά αυτοί στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα διαπραγματευτούν αυτές τις σημαντικές αλλαγές;

Θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μία ενιαία πολιτική για το δημογραφικό; Ξέρετε ότι το δημογραφικό και η προστασία της ελληνικής οικογένειας είναι πρώτη προτεραιότητα για την παράταξή μας, για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά θα είναι πραγματικά ευχής έργον αν μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τις δικές μας πολιτικές με ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και να έχουμε παραπάνω ευρωπαϊκή στήριξη για ένα πρόβλημα το οποίο τελικά απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα δημογραφικό πρόβλημα, κάθε ευρωπαϊκή χώρα αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις.

Και πολλά άλλα, φυσικά. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι ότι γι’ αυτά τα ζητήματα, που είναι το πραγματικό ζητούμενο των εκλογών, μόνο η Νέα Δημοκρατία μιλάει. Κανείς άλλος δεν μιλάει για το αντικείμενο των ευρωεκλογών.

Έβλεπα καθώς ερχόμουν κάποια καινούργια σποτάκια τα οποία έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Τι είδα; Μία ουσιαστικά αντιγραφή της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ του 2023: όλα είναι «μαύρα», η Ελλάδα είναι μία διαλυμένη χώρα και η λύση είναι να ξοδέψουμε πολλά περισσότερα χρήματα. Μα αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε, φίλες και φίλοι, το 2023, και απέτυχε παταγωδώς.

Κάποιοι φαίνεται ότι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, διότι όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις ή όταν δεν ξέρεις τι να πεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Και η αντιπολίτευση το μόνο το οποίο ξέρει να κάνει είναι να πετάει λάσπη, να προσπαθεί να βυθίσει τον πολιτικό διάλογο στην τοξικότητα και να φυτεύει νέα λεφτόδεντρα, πιστεύοντας ότι μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι μας περισσεύουν κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια για να μπορούμε να λύσουμε ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα.

Αυτό, φίλες και φίλοι, δεν συνιστά υπεύθυνη πολιτική πρόταση. Γι’ αυτό και προσωπικά αλλά και τα στελέχη μας θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο, από τώρα μέχρι τις ευρωεκλογές, να μιλήσουμε για δύο ζητήματα.

Το πρώτο είναι αυτό για το οποίο σας μίλησα ήδη: η σημασία των ευρωεκλογών και πόσο σημαντικό είναι η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη. Γιατί αύριο τίποτα στην Ευρώπη δεν πρέπει να γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Και βέβαια, θα μιλήσουμε και για τα εσωτερικά πολιτικά ζητούμενα αυτών των εκλογών. Αν κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν αυτές τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στην κάλπη. Διότι οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν με ένα πολύ υψηλό ποσοστό πριν από έναν χρόνο. Μας έδωσαν μια εντολή τετραετίας να αλλάξουμε τη χώρα, να τη φέρουμε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Και αυτή την εντολή σας διαβεβαιώνω ότι την υπηρετούμε.

Και θα είναι μια ευκαιρία αυτές οι ευρωεκλογές να κάνουμε και μια σύντομη αποτίμηση του τι πετύχαμε αυτούς τους 10 μήνες, τι θέλουμε να πετύχουμε τα επόμενα τρία χρόνια, πώς η οικονομία μας εξακολουθεί και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Οι μισθοί ανεβαίνουν. Μπορούμε αυτή τη στιγμή να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, τις οποίες δεν υποτιμώ.

Ξέρω ότι η ακρίβεια είναι ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Όμως, μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια, πέραν της σταθερής αύξησης των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, δεν υπάρχει.

Ταυτόχρονα, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τους ελέγχους, θα κυνηγούμε αυτούς οι οποίοι, πατώντας πάνω στο πρόβλημα της ακρίβειας, επιδιώκουν να κάνουν κατάχρηση της θέσης που μπορεί να έχουν στην αγορά. Και πιστεύω ότι πια τα πιο δύσκολα στο θέμα της ακρίβειας είναι πίσω μας. Όμως, κάποια στιγμή οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν, όπως ήδη έχουν πέσει στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το ξέρετε, όλες και όλοι σας. Αλλά οι αυξήσεις των μισθών ήρθαν για να μείνουν.

Θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά σε αυτά τα οποία γίνονται στην αγορά εργασίας. Θυμάμαι όταν ήρθαμε στα πράγματα για πρώτη φορά -μας εμπιστευτήκατε- το 2019, η ανεργία τότε ήταν στο 17%. Και σας είχα πει τότε ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μειώσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Πέντε χρόνια μετά έχουμε δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας. Και ένας συνάδελφος βουλευτής, σε μια συνάντηση που είχαμε, είπε κάτι πάρα πολύ σωστό. Είπε: «πριν από πέντε χρόνια ερχόντουσαν συμπολίτες μας στα πολιτικά μας γραφεία και ζητούσαν δουλειά. Τώρα έρχονται εργοδότες και ζητούν να τους βοηθήσουμε να βρουν εργαζόμενους». Αυτή είναι μία τεράστια πρόοδος για την ελληνική οικονομία.

Κι όσο, φυσικά, πέφτει η ανεργία, τόσο βελτιώνεται και η διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου, τόσο οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δώσουν υψηλότερους μισθούς.

Και καθώς μπαίνουμε τώρα στην τουριστική περίοδο και ακούω μερικές φορές γκρίνιες και από τους εργοδότες του τουρισμού, οι οποίοι λένε «δεν βρίσκουμε εύκολα εργαζόμενους», τους λέω η απάντηση είναι εύκολη: πληρώστε περισσότερα και θα βρείτε εργαζόμενους. Έτσι, λοιπόν, ανεβαίνουν οι μισθοί σταθερά στη χώρα μας και κάνουμε γρήγορα βήματα σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, βέβαια, προχωράμε σε μία σειρά τολμηρών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα πεδία πολιτικής. Στην παιδεία: ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει διπλή ξεχωριστή σημασία. Η πρώτη του σημασία είναι ότι για πρώτη φορά καταφέραμε και σπάσαμε το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση και θα μπορούν να δημιουργηθούν και στην πατρίδα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Ένα πάγιο ζητούμενο για την παράταξή μας.

Ταυτόχρονα όμως, μην το ξεχνάμε, σε αυτό το νομοσχέδιο ψηφίσαμε και την αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, «ναυαρχίδα» του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας μας. Ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο προσωπικά πιστεύω πολύ και το οποίο θέλουμε, και για εθνικούς λόγους, να ενισχύσουμε περισσότερο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η τάξη και ο νόμος θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου. Το είπαμε πολλές φορές και το κάναμε πράξη. Εμείς δεν είμαστε με αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε μπάχαλο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες.

Κι αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν, για λόγους που στο δικό τους το μυαλό να είναι απολύτως δικαιολογημένοι, να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι, όπως είδατε και με την εκκένωση της κατάληψης η οποία είχε γίνει στη Νομική.

Ταυτόχρονα, κάνουμε παρεμβάσεις σε πολλά άλλα πεδία πολιτικής. Να αναφέρω μόνο την υγεία, όπου ξέρω ότι έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κράτησε όρθια τη χώρα στη διάρκεια της πανδημίας.

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνονται σημαντικότατες επενδύσεις, παραπάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για να ενισχύσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων μας και για να αναβαθμίσουμε κέντρα υγείας.

Σε λίγο θα φύγω από εδώ για να πάω στην Κομοτηνή για να επιθεωρήσω τα έργα του καινούργιου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο θα είναι ίσως το πιο σύγχρονο νοσοκομείο το οποίο θα αποκτήσει η χώρα και το οποίο γίνεται σε μία περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη εθνική σημασία.

Και βέβαια, μιας και μιλάμε για την υγεία, να κάνω και μία ειδική μνεία -το κάνω πάντα γιατί νομίζω ότι έχει ξεχωριστή σημασία- στη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.

Αναφέρομαι ειδικά εδώ στις γυναίκες. Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», το οποίο ξεκινήσαμε πριν από 18 μήνες, έδωσε τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες από 50 έως 69, τώρα το επεκτείναμε από τα 45 έως τα 74, να κάνουν δωρεάν μαστογραφία σε δημόσια ή και σε ιδιωτική δομή.

Και παραπάνω από 400.000 γυναίκες έχουν αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Γιατί; Γιατί το κράτος πήγε και τους έστειλε ένα μήνυμα. Δεν περιμέναμε από τις γυναίκες να έρθουν σε μας. Εμείς πήγαμε και τους είπαμε «ελάτε, κάντε αυτή την εξέταση, μπορεί να σώσει τη ζωή σας».

Εντοπίσαμε παραπάνω από 20.000 γυναίκες οι οποίες είχαν καρκίνο του μαστού σε σχετικά πρώιμο στάδιο, δεν το γνώριζαν, τώρα έχουν μπει σε πρόγραμμα θεραπείας και θα γίνουν καλά. Αυτό σημαίνει υγεία στην πράξη, φίλες και φίλοι. Υγεία δεν είναι μόνο το τι γίνεται στα νοσοκομεία, είναι και το τι γίνεται πριν φτάσουμε στα νοσοκομεία. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες γι’ αυτά τα οποία έχουμε κάνει και γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, δεν θέλω όμως σήμερα να σας κουράσω περισσότερο.

Αλλά θέλω να επαναλάβω ότι το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εξαχθεί από αυτές τις ευρωεκλογές, το βράδυ της 9ης Ιουνίου, έχει μεγάλη σημασία για το αν θα μπορούμε να συνεχίσουμε με την ίδια αυτοπεποίθηση, με την ίδια ορμητικότητα, αυτές τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών. Ή αν θα δώσουμε το δικαίωμα σε κάποιους να ισχυριστούν ότι κάτι άλλαξε στο πολιτικό τοπίο και εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση δεν έχει πια την ίδια νομιμοποίηση να συνεχίσει τη δουλειά της.

Δεν θα τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία, φίλες και φίλοι, και γι’ αυτό και θέλω να ζητήσω τη στήριξή σας, όπως τη ζήτησα και πριν από ένα χρόνο. Έχει μεγάλη σημασία η Νέα Δημοκρατία να βγει ενισχυμένη από αυτές τις εκλογές, να βγει δυνατή.

Να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση από κάποιους, οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωεκλογές, ουσιαστικά, όπως σας είπα, ως ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και κατά εμού προσωπικά.

Δεν έχουν εναλλακτική πρόταση, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι «να φύγει ο Μητσοτάκης». Όταν τους ρωτάς τι θα γίνει μετά, ακούς σιωπή.

Όμως οι πολίτες αποφάσισαν για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Γι΄ αυτό και τα πολιτικά συμπεράσματα τα οποία θα βγουν από αυτές τις εκλογές είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουν το μήνυμα των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Και να απαντήσουμε σε όλους αυτούς οι οποίοι παρουσιάζουν την Ελλάδα ως περίπου μία κατεστραμμένη χώρα, όταν όλες και όλοι βιώνετε μια πραγματικότητα η οποία είναι πολύ διαφορετική.

Προσέξτε, εγώ δεν είπα ότι η Ελλάδα έγινε παράδεισος, αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Είναι μια πολύ καλύτερη χώρα.

Θέλω, λοιπόν, να σας ζητήσω να ξαναδώσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί, με τον ίδιο ενθουσιασμό. Έχουμε ένα εξαιρετικό ευρωψηφοδέλτιο, βλέπω πολλούς και πολλές από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας και μαζί μας σήμερα εδώ.

Να αναζητήσετε όλες τις υποψηφιότητες. Να μην αρκεστείτε μόνο στα ονόματα τα οποία μπορεί να έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Το λέω αυτό πάντα, γιατί, ξέρετε, υπάρχουν και εξαιρετικοί υποψήφιοι που μπορεί να μην τους γνωρίζετε και πρέπει να ψάξετε να τους γνωρίσετε ώστε να κάνετε την επιλογή σας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.

Και να στείλουμε στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο τις καλύτερες και τους καλύτερους ευρωβουλευτές. Θα τους χρειαστούμε στις μεγάλες μάχες τις οποίες έχουμε να δώσουμε. Όπως σας είπα, είναι μάχες σημαντικές για την πατρίδα μας, γιατί το τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες έχει τελικά μεγάλη σημασία για το τι γίνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Αυτό, λοιπόν, το πλατύ ποτάμι του υπεύθυνου πατριωτισμού, του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, το οποίο ξαναδυνάμωσε στις εκλογές του περασμένου έτους, αυτό το ποτάμι αυτής της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της φυγής προς τα μπρος, αυτό θα ξαναγεννηθεί και στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Αν κρίνω και από τη σημερινή σας παρουσία εδώ θα πάμε πολύ καλά και σε αυτές τις εκλογές. Αλλά επειδή εμείς ξέρουμε ότι στις 9 Ιουνίου, το λέω πριν από κάθε εκλογή, το πρωί η κάλπη θα είναι άδεια -το ξέρουμε αυτό-, θα τη γεμίσουμε με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. Ώστε το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να είναι η μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά, να είστε καλά και εις το επανιδείν.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Μητσοτάκης από Έβρο για κατάληψη στη Νομική: Αποδείξαμε ότι η τάξη και ο νόμος θα επιβληθούν στα Πανεπιστήμια

Τον Έβρο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έφτασε νωρίς το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφτεί και την Κομοτηνή.

Μιλώντας σε πολίτες στη Μάκρη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκκένωση της κατάληψης του κυλικείου στη Νομική λέγοντας μεταξύ άλλων πως «αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η τάξη και ο νόμος θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου. Το είπαμε πολλές φορές και το κάναμε πράξη. Εμείς δεν είμαστε με αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε μπάχαλο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες».

Σημείωσε δε με έμφαση ότι «αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν, για λόγους που στο δικό τους το μυαλό να είναι απολύτως δικαιολογημένοι, να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι, όπως είδατε και με την εκκένωση της κατάληψης η οποία είχε γίνει στη Νομική».

mitsotakis-evros-12

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τη χθεσινή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις εθνικές θέσεις και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε για την πορεία των εθνικών θεμάτων:

«Τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020. Όταν υψώσμαε ένα τείχος άμυνας απέναντι στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, τα σύνορα της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα της Ευρώπης που το μεταναστευτικό δεν είναι αντικείμενο της προεκλογικής συζήτησης.

Συναντήθηκα χθες με τον πρόεδρο Ερντογάν. Αποτιμήσαμε τη συνολική πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επιδιώκουμε καλές σxέσεις με τη γείτονα. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις εθνικές θέσεις και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το κάνουμε όμως από θέση ισχύος. Το κάνουμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις και με την οικονομία μας θωρακισμένη».

mitsotakis-evros-1234

Το έχω και γούρι να ξεκινώ από τον Έβρο

Για την πορεία προς τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι το έχει γούρι να ξεκινά από τον Έβρο και ότι στις 9 Ιουνίου η ΝΔ πρέπει να πετύχει μια μεγάλη εκλογική νίκη.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε:«Έβλεπα κάτι νέα σποτάκια που έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Και τι είδα; Μια ουσιαστικά αντιγραφή της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ το 2023. Όλα είναι μαύρα, η Ελλάδα είναι μία διαλυμένη χώρα και η λύση είναι να ξοδέψουμε πολλά περισσότερα χρήματα. Μα αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε το 2023 και απέτυχε παταγωδώς. Κάποιοι φαίνεται ότι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, γιατί όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις και όταν δεν ξέρεις τι να πεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Και η αντιπολίτευση το μόνο το οποίο ξέρει να κάνει είναι να πετάει λάσπη, να προσπαθεί να βυθίσει των πολιτικό διάλογο στην τοξικότητα και να φυτεύει νέα λεφτόδενδρα, πιστεύοντας ότι μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι μας περισσεύουν κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια για να μπορούμε να λύσουμε, ως δια μαγείας, όλα τα προβλήματα. Αυτό δεν συνιστά υπεύθυνη πολιτική πρόταση».

mitsotakis-evros-1


Θέλουν δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης – Θα πάρουν την απάντηση στις κάλπες

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και δήλωσε απόλυτα βέβαιος «ότι θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στην κάλπη. Οι πολίτες μας έδωσαν μια εντολή τετραετίας, να αλλάξουμε τη χώρα. Και αυτή την εντολή θα την τηρήσουμε» σημειώσε.

Στην ομιλία του ζήτησε επίσης τη στήριξη των πολιτών. «Η ΝΔ πρέπει να είναι ενισχυμένη από αυτές τις κάλπες, δυνατή, να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση από κάποιους που θέλουν να στήσουν ένα δημοψήφισμα κατά εμού προσωπικά. Δεν έχουν πρόταση, θέλουν να φύγει ο Μητσοτάκης. Όταν τους ρωτάς τι θα γίνει μετά, ακούς σιωπή. Τα πολιτικά συμπεράσματα από αυτές τις εκλογές είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουν το μήνυμα των εθνικών εκλογών» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κάλπη στις 9 Ιουνίου είναι άδεια, θα τη γεμίσουμε με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι χρειάζόμαστε χρήματα για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας και πρόσθεσε: «Θα έχουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης και ποιοι θα είναι αυτοί που θα διαπραγματευτούν μια τέτοια πρωτοβουλία; Θα χρηματοδοτήσουμε ένα κοινό ταμείο για να χρηματοδοτήσουμε την άμυνα της Ευρώπης;».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται όπως μέχρι τώρα για τον Εβρο και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αποτρεπτικού φράχτη στα σύνορα.

Σε ότι αφορά στην ακρίβεια είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της, σημείωσε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και για τις αυξήσεις στους μισθούς τόνισε ότι θα μείνουν.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού 

Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ ακόμα μία φορά γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή.

Πράγματι, ο Πρόεδρος έχει δίκιο, έχω έρθει τόσες φορές στη Θράκη και ειδικά στον Έβρο, που αισθάνομαι σαν να μην έχω φύγει ποτέ. Ξέρετε πολύ καλά ότι η καρδιά μου βρίσκεται εδώ και να ξέρετε ότι θα ανταποδώσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλατε στις εκλογές του Ιουνίου 2023.

Και βέβαια, το έχω και γούρι να ξεκινώ τις προεκλογικές μου εκστρατείες από τον ακριτικό Έβρο. Δεν αλλάζουμε λοιπόν τις συνήθειες. Είμαι και σήμερα πάλι εδώ, στην αφετηρία ακόμα μίας προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, να μοιραστώ μαζί σας μερικές απλές σκέψεις για τη σημασία αυτών των εκλογών και γιατί και πάλι πρέπει ως Νέα Δημοκρατία να πετύχουμε μία ακόμα μεγάλη εκλογική νίκη στις κάλπες που θα στηθούν σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Κάθε φορά που έρχομαι βέβαια στον Έβρο δεν μπορώ παρά να θυμάμαι δύο γεγονότα, τα οποία θα είναι για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μου. Το πρώτο είναι τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020, όταν υψώσαμε ένα τείχος άμυνας απέναντι στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος. Ο Έβρος στάθηκε όρθιος, η Ελλάδα στάθηκε όρθια, προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, προστατεύσαμε τα σύνορα της Ευρώπης, και το αποτέλεσμα το βλέπετε σήμερα.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι αντικείμενο προεκλογικής συζήτησης. Γιατί; Γιατί πολύ απλά καταφέραμε και ελέγξαμε το πρόβλημα. Φυλάξαμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, κάναμε τη δουλειά μας και τιμήσαμε την υποχρέωσή μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες και ειδικά απέναντι στους ακρίτες. Και είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να μην αντιμετωπίζουμε πια προβλήματα αντίστοιχα με αυτά τα οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Χθες, όπως γνωρίζετε, βρέθηκα για λίγες ώρες στην Άγκυρα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη την οποία μου έκανε ο Πρόεδρος Erdoğan τον περασμένο Δεκέμβριο. Αποτιμήσαμε τη συνολική πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Eπιδιώκουμε πάντα καλές σχέσεις με τη γείτονα. Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Το κάνουμε όμως σήμερα, φίλες και φίλοι, από θέση ισχύος, με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας πολύ πιο ισχυρές, με το κύρος της χώρας σε τελείως διαφορετικό επίπεδο από αυτό που ήταν πριν από πέντε χρόνια, με την οικονομία μας πια θωρακισμένη.

Αυτή τη στρατηγική διαρκούς προόδου θα την υπηρετούμε με συνέπεια κάθε μέρα, διότι αυτή είναι η εντολή την οποία μας δώσατε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου: να κάνουμε γρήγορα βήματα προς τα μπρος, γρήγορα βήματα μεγάλων τολμηρών αλλαγών, που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα.

Και βέβαια, η δεύτερη ανάμνηση την οποία έχω από τον Έβρο ήταν μια πολύ πιο δύσκολη, ακόμα πιο δύσκολη, ακόμα πιο τραυματική εμπειρία: οι περσινές πυρκαγιές που τόσο πολύ μας πλήγωσαν. Θυμάμαι, όταν πρωτοήρθα για να κάνω μια επιτόπια επισκόπηση της μεγάλης καταστροφής, στα βλέμματα πολλών από εσάς την απογοήτευση, την απελπισία και αυτό το αίσθημα της αδυναμίας απέναντι στη μανία της φύσης.

Τηρήσαμε, όμως, τις δεσμεύσεις μας. Σταθήκαμε δίπλα σε αυτούς οι οποίοι επλήγησαν. Στηρίξαμε ειδικά εδώ τη Μάκρη και τους ελαιοπαραγωγούς με σημαντικές αποζημιώσεις. Και, βέβαια, φτιάξαμε αμέσως, όπως είπε και ο κ. Περιφερειάρχης, μια Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Έβρου, η οποία δουλεύει συνεχώς με τακτική παρουσία κυβερνητικών κλιμακίων.

Θα έχουμε και αύριο, πάλι, κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή έτσι ώστε να μπορέσουμε όχι απλά να θεραπεύσουμε τις μεγάλες καταστροφές αυτής της πρωτοφανούς πυρκαγιάς αλλά να οικοδομήσουμε τελικά και ένα καλύτερο μέλλον για όλο τον Έβρο, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη. Για όλο τον Έβρο, και για τον βόρειο Έβρο, ώστε να μην υπάρχουν και αδικίες εντός της ίδιας της Περιφερειακής Ενότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, φίλες και φίλοι, θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε επιλύοντας μεγάλα προβλήματα αλλά και μικρά προβλήματα.

Να αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο: σήμερα καταθέτουμε μια νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για τα ζητήματα τα οποία αφορούν στις ραδιοφωνικές συχνότητες και το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, που έχουν δυσκολία να εκπέμπουν επειδή το σήμα τους μπορεί να «πέφτει» πάνω σε σήματα τα οποία να έρχονται από άλλες χώρες. Ρυθμίζουμε, λοιπόν, και το ζήτημα αυτό διότι πρέπει εδώ στον Έβρο να ακούτε ελληνικό ραδιόφωνο.

Και αυτή είναι μία μόνο μικρή ένδειξη μιας κυβέρνησης η οποία δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία, αλλά εστιάζει στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, όπως σας είπα αγωνιζόμενοι κάθε μέρα για να κάνουμε τη δική σας καθημερινότητα καλύτερη.

Έχουμε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες από τώρα ευρωεκλογές. Από πολλούς ακούω ότι «οι ευρωεκλογές δεν έχουν τη σημασία των εθνικών εκλογών», «το Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ μακριά από εμάς», κάπου «δεν μπορεί να καταλαβαίνουμε ακριβώς τι συμβαίνει στην Ευρώπη». Άρα, η συμμετοχή σε αυτές τις ευρωεκλογές -ισχυρίζονται κάποιοι- «δεν είναι και τόσο σημαντική».

Είναι μεγάλο λάθος αυτό, φίλες και φίλοι. Διότι πάρα πολλές από τις αποφάσεις οι οποίες τελικά επηρεάζουν τη δική σας ζωή, και εδώ στον Έβρο, λαμβάνονται στην Ευρώπη. Να σας δώσω μόνο δύο παραδείγματα.

Το πρώτο αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό. Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην Ευρώπη, μετά την προσφυγική κρίση του 2020, να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα εάν δεν λύσει το ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρειαστήκαμε χρόνο και κόπο για να πείσουμε την Ευρώπη να εστιάσει την προσοχή της ακριβώς σε αυτό το ζήτημα. Το πετύχαμε όμως. Και το καινούριο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα σας έλεγα ότι είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με τις ελληνικές προτεραιότητες.

Εξασφαλίσαμε και παραπάνω πόρους για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να πείσουμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει και έργα όπως ο φράχτης στον Έβρο, αποτρεπτικά έργα, τα οποία είναι τόσο σημαντικά για την προστασία της χώρας και τελικά την ασφαλή φύλαξη των συνόρων. Άρα, βλέπετε γιατί αυτά τα οποία συμβαίνουν στις Βρυξέλλες, τελικά αφορούν όλους εμάς, ειδικά εσάς εδώ, τους Εβρίτες.

Το δεύτερο παράδειγμα το οποίο θέλω να σας δώσω είναι οικονομικό και έχει να κάνει με τη σημαντική απόφαση την οποία πήραμε τον Ιούλιο του 2020, εν μέσω πανδημίας, να δημιουργήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Μία απόφαση στην οποία η Ελλάδα και εγώ προσωπικά πρωταγωνιστήσαμε.

Τι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης; Ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αποφάσισε να δανειστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξει όλα τα κράτη-μέλη, αλλά πρωτίστως τις πιο αδύναμες χώρες, με σημαντικούς πόρους, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη μετάβαση, να επενδύσουμε στις υποδομές μας.

Από αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο η Ελλάδα εξασφάλισε τελικά πρόσθετα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι χρήματα τα οποία ήδη επενδύονται σε ολόκληρη την επικράτεια και τα οποία θα συμβάλλουν σημαντικά στο να υποστηρίξουμε την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας.

Θα έχουμε, λοιπόν, στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Και ποιοι θα είναι αυτοί τελικά που στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα διαπραγματευτούν μία τόσο σημαντική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία;

Θα δημιουργήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο, για να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις στην άμυνα που θα προστατεύουν συνολικά την Ευρώπη; Η συζήτηση αυτή, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι εξαιρετικά επίκαιρη, διότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν πόλεμο στην ήπειρό μας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε την αντίληψη της Ευρώπης για το πώς πρέπει να επενδύει στην άμυνα. Κι αυτό θα έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο πόρους του Έλληνα φορολογούμενου για να επενδύουμε στην άμυνα. Αν μπορούμε να έχουμε πρόσθετα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, αυτό θα είναι εξαιρετικά θετικό για τον προϋπολογισμό.

Τι θα γίνει με την Κοινή Αγροτική Πολιτική από εδώ και στο εξής; Θα μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας από τη μία να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση, αλλά από την άλλη να έχουν την ασφάλεια του εισοδήματός τους, έτσι ώστε να μην αισθάνονται ότι απειλούνται από τις αλλαγές που έρχονται; Και ποιοι θα είναι τελικά αυτοί στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα διαπραγματευτούν αυτές τις σημαντικές αλλαγές;

Θα μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει μία ενιαία πολιτική για το δημογραφικό; Ξέρετε ότι το δημογραφικό και η προστασία της ελληνικής οικογένειας είναι πρώτη προτεραιότητα για την παράταξή μας, για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλά θα είναι πραγματικά ευχής έργον αν μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τις δικές μας πολιτικές με ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και να έχουμε παραπάνω ευρωπαϊκή στήριξη για ένα πρόβλημα το οποίο τελικά απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα δημογραφικό πρόβλημα, κάθε ευρωπαϊκή χώρα αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις.

Και πολλά άλλα, φυσικά. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι ότι γι’ αυτά τα ζητήματα, που είναι το πραγματικό ζητούμενο των εκλογών, μόνο η Νέα Δημοκρατία μιλάει. Κανείς άλλος δεν μιλάει για το αντικείμενο των ευρωεκλογών.

Έβλεπα καθώς ερχόμουν κάποια καινούργια σποτάκια τα οποία έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Τι είδα; Μία ουσιαστικά αντιγραφή της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ του 2023: όλα είναι «μαύρα», η Ελλάδα είναι μία διαλυμένη χώρα και η λύση είναι να ξοδέψουμε πολλά περισσότερα χρήματα. Μα αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε, φίλες και φίλοι, το 2023, και απέτυχε παταγωδώς.

Κάποιοι φαίνεται ότι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους, διότι όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις ή όταν δεν ξέρεις τι να πεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Και η αντιπολίτευση το μόνο το οποίο ξέρει να κάνει είναι να πετάει λάσπη, να προσπαθεί να βυθίσει τον πολιτικό διάλογο στην τοξικότητα και να φυτεύει νέα λεφτόδεντρα, πιστεύοντας ότι μπορεί να πείσει τους πολίτες ότι μας περισσεύουν κάποιες δεκάδες δισεκατομμύρια για να μπορούμε να λύσουμε ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα.

Αυτό, φίλες και φίλοι, δεν συνιστά υπεύθυνη πολιτική πρόταση. Γι’ αυτό και προσωπικά αλλά και τα στελέχη μας θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο, από τώρα μέχρι τις ευρωεκλογές, να μιλήσουμε για δύο ζητήματα.

Το πρώτο είναι αυτό για το οποίο σας μίλησα ήδη: η σημασία των ευρωεκλογών και πόσο σημαντικό είναι η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη. Γιατί αύριο τίποτα στην Ευρώπη δεν πρέπει να γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Και βέβαια, θα μιλήσουμε και για τα εσωτερικά πολιτικά ζητούμενα αυτών των εκλογών. Αν κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν αυτές τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει στην κάλπη. Διότι οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν με ένα πολύ υψηλό ποσοστό πριν από έναν χρόνο. Μας έδωσαν μια εντολή τετραετίας να αλλάξουμε τη χώρα, να τη φέρουμε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Και αυτή την εντολή σας διαβεβαιώνω ότι την υπηρετούμε.

Και θα είναι μια ευκαιρία αυτές οι ευρωεκλογές να κάνουμε και μια σύντομη αποτίμηση του τι πετύχαμε αυτούς τους 10 μήνες, τι θέλουμε να πετύχουμε τα επόμενα τρία χρόνια, πώς η οικονομία μας εξακολουθεί και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Οι μισθοί ανεβαίνουν. Μπορούμε αυτή τη στιγμή να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, τις οποίες δεν υποτιμώ.

Ξέρω ότι η ακρίβεια είναι ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Όμως, μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια, πέραν της σταθερής αύξησης των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος, δεν υπάρχει.

Ταυτόχρονα, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τους ελέγχους, θα κυνηγούμε αυτούς οι οποίοι, πατώντας πάνω στο πρόβλημα της ακρίβειας, επιδιώκουν να κάνουν κατάχρηση της θέσης που μπορεί να έχουν στην αγορά. Και πιστεύω ότι πια τα πιο δύσκολα στο θέμα της ακρίβειας είναι πίσω μας. Όμως, κάποια στιγμή οι τιμές θα αρχίσουν να πέφτουν, όπως ήδη έχουν πέσει στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το ξέρετε, όλες και όλοι σας. Αλλά οι αυξήσεις των μισθών ήρθαν για να μείνουν.

Θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά σε αυτά τα οποία γίνονται στην αγορά εργασίας. Θυμάμαι όταν ήρθαμε στα πράγματα για πρώτη φορά -μας εμπιστευτήκατε- το 2019, η ανεργία τότε ήταν στο 17%. Και σας είχα πει τότε ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μειώσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Πέντε χρόνια μετά έχουμε δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας. Και ένας συνάδελφος βουλευτής, σε μια συνάντηση που είχαμε, είπε κάτι πάρα πολύ σωστό. Είπε: «πριν από πέντε χρόνια ερχόντουσαν συμπολίτες μας στα πολιτικά μας γραφεία και ζητούσαν δουλειά. Τώρα έρχονται εργοδότες και ζητούν να τους βοηθήσουμε να βρουν εργαζόμενους». Αυτή είναι μία τεράστια πρόοδος για την ελληνική οικονομία.

Κι όσο, φυσικά, πέφτει η ανεργία, τόσο βελτιώνεται και η διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου, τόσο οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δώσουν υψηλότερους μισθούς.

Και καθώς μπαίνουμε τώρα στην τουριστική περίοδο και ακούω μερικές φορές γκρίνιες και από τους εργοδότες του τουρισμού, οι οποίοι λένε «δεν βρίσκουμε εύκολα εργαζόμενους», τους λέω η απάντηση είναι εύκολη: πληρώστε περισσότερα και θα βρείτε εργαζόμενους. Έτσι, λοιπόν, ανεβαίνουν οι μισθοί σταθερά στη χώρα μας και κάνουμε γρήγορα βήματα σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, βέβαια, προχωράμε σε μία σειρά τολμηρών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα πεδία πολιτικής. Στην παιδεία: ψηφίσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει διπλή ξεχωριστή σημασία. Η πρώτη του σημασία είναι ότι για πρώτη φορά καταφέραμε και σπάσαμε το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση και θα μπορούν να δημιουργηθούν και στην πατρίδα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Ένα πάγιο ζητούμενο για την παράταξή μας.

Ταυτόχρονα όμως, μην το ξεχνάμε, σε αυτό το νομοσχέδιο ψηφίσαμε και την αναβάθμιση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, «ναυαρχίδα» του εκπαιδευτικού χάρτη της χώρας μας. Ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο προσωπικά πιστεύω πολύ και το οποίο θέλουμε, και για εθνικούς λόγους, να ενισχύσουμε περισσότερο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η τάξη και ο νόμος θα επιβληθούν και εντός του δημόσιου πανεπιστημίου. Το είπαμε πολλές φορές και το κάναμε πράξη. Εμείς δεν είμαστε με αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε μπάχαλο. Είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες.

Κι αν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν, για λόγους που στο δικό τους το μυαλό να είναι απολύτως δικαιολογημένοι, να επαναλάβουν αυτά τα οποία μπορεί να είδαν σε άλλες χώρες και να καταλαμβάνουν πανεπιστήμια, να στήνουν αντίσκηνα και να τα κάνουν γης μαδιάμ, είναι βαθιά γελασμένοι, όπως είδατε και με την εκκένωση της κατάληψης η οποία είχε γίνει στη Νομική.

Ταυτόχρονα, κάνουμε παρεμβάσεις σε πολλά άλλα πεδία πολιτικής. Να αναφέρω μόνο την υγεία, όπου ξέρω ότι έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κράτησε όρθια τη χώρα στη διάρκεια της πανδημίας.

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνονται σημαντικότατες επενδύσεις, παραπάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για να ενισχύσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων μας και για να αναβαθμίσουμε κέντρα υγείας.

Σε λίγο θα φύγω από εδώ για να πάω στην Κομοτηνή για να επιθεωρήσω τα έργα του καινούργιου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο θα είναι ίσως το πιο σύγχρονο νοσοκομείο το οποίο θα αποκτήσει η χώρα και το οποίο γίνεται σε μία περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη εθνική σημασία.

Και βέβαια, μιας και μιλάμε για την υγεία, να κάνω και μία ειδική μνεία -το κάνω πάντα γιατί νομίζω ότι έχει ξεχωριστή σημασία- στη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.

Αναφέρομαι ειδικά εδώ στις γυναίκες. Το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», το οποίο ξεκινήσαμε πριν από 18 μήνες, έδωσε τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες από 50 έως 69, τώρα το επεκτείναμε από τα 45 έως τα 74, να κάνουν δωρεάν μαστογραφία σε δημόσια ή και σε ιδιωτική δομή.

Και παραπάνω από 400.000 γυναίκες έχουν αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Γιατί; Γιατί το κράτος πήγε και τους έστειλε ένα μήνυμα. Δεν περιμέναμε από τις γυναίκες να έρθουν σε μας. Εμείς πήγαμε και τους είπαμε «ελάτε, κάντε αυτή την εξέταση, μπορεί να σώσει τη ζωή σας».

Εντοπίσαμε παραπάνω από 20.000 γυναίκες οι οποίες είχαν καρκίνο του μαστού σε σχετικά πρώιμο στάδιο, δεν το γνώριζαν, τώρα έχουν μπει σε πρόγραμμα θεραπείας και θα γίνουν καλά. Αυτό σημαίνει υγεία στην πράξη, φίλες και φίλοι. Υγεία δεν είναι μόνο το τι γίνεται στα νοσοκομεία, είναι και το τι γίνεται πριν φτάσουμε στα νοσοκομεία. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες γι’ αυτά τα οποία έχουμε κάνει και γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, δεν θέλω όμως σήμερα να σας κουράσω περισσότερο.

Αλλά θέλω να επαναλάβω ότι το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εξαχθεί από αυτές τις ευρωεκλογές, το βράδυ της 9ης Ιουνίου, έχει μεγάλη σημασία για το αν θα μπορούμε να συνεχίσουμε με την ίδια αυτοπεποίθηση, με την ίδια ορμητικότητα, αυτές τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών. Ή αν θα δώσουμε το δικαίωμα σε κάποιους να ισχυριστούν ότι κάτι άλλαξε στο πολιτικό τοπίο και εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση δεν έχει πια την ίδια νομιμοποίηση να συνεχίσει τη δουλειά της.

Δεν θα τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία, φίλες και φίλοι, και γι’ αυτό και θέλω να ζητήσω τη στήριξή σας, όπως τη ζήτησα και πριν από ένα χρόνο. Έχει μεγάλη σημασία η Νέα Δημοκρατία να βγει ενισχυμένη από αυτές τις εκλογές, να βγει δυνατή.

Να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση από κάποιους, οι οποίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωεκλογές, ουσιαστικά, όπως σας είπα, ως ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και κατά εμού προσωπικά.

Δεν έχουν εναλλακτική πρόταση, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι «να φύγει ο Μητσοτάκης». Όταν τους ρωτάς τι θα γίνει μετά, ακούς σιωπή.

Όμως οι πολίτες αποφάσισαν για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Γι΄ αυτό και τα πολιτικά συμπεράσματα τα οποία θα βγουν από αυτές τις εκλογές είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουν το μήνυμα των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Και να απαντήσουμε σε όλους αυτούς οι οποίοι παρουσιάζουν την Ελλάδα ως περίπου μία κατεστραμμένη χώρα, όταν όλες και όλοι βιώνετε μια πραγματικότητα η οποία είναι πολύ διαφορετική.

Προσέξτε, εγώ δεν είπα ότι η Ελλάδα έγινε παράδεισος, αλλά αυτό το οποίο μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι η Ελλάδα του 2024 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Είναι μια πολύ καλύτερη χώρα.

Θέλω, λοιπόν, να σας ζητήσω να ξαναδώσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί, με τον ίδιο ενθουσιασμό. Έχουμε ένα εξαιρετικό ευρωψηφοδέλτιο, βλέπω πολλούς και πολλές από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας και μαζί μας σήμερα εδώ.

Να αναζητήσετε όλες τις υποψηφιότητες. Να μην αρκεστείτε μόνο στα ονόματα τα οποία μπορεί να έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Το λέω αυτό πάντα, γιατί, ξέρετε, υπάρχουν και εξαιρετικοί υποψήφιοι που μπορεί να μην τους γνωρίζετε και πρέπει να ψάξετε να τους γνωρίσετε ώστε να κάνετε την επιλογή σας με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.

Και να στείλουμε στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο τις καλύτερες και τους καλύτερους ευρωβουλευτές. Θα τους χρειαστούμε στις μεγάλες μάχες τις οποίες έχουμε να δώσουμε. Όπως σας είπα, είναι μάχες σημαντικές για την πατρίδα μας, γιατί το τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες έχει τελικά μεγάλη σημασία για το τι γίνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Αυτό, λοιπόν, το πλατύ ποτάμι του υπεύθυνου πατριωτισμού, του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, το οποίο ξαναδυνάμωσε στις εκλογές του περασμένου έτους, αυτό το ποτάμι αυτής της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της φυγής προς τα μπρος, αυτό θα ξαναγεννηθεί και στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Αν κρίνω και από τη σημερινή σας παρουσία εδώ θα πάμε πολύ καλά και σε αυτές τις εκλογές. Αλλά επειδή εμείς ξέρουμε ότι στις 9 Ιουνίου, το λέω πριν από κάθε εκλογή, το πρωί η κάλπη θα είναι άδεια -το ξέρουμε αυτό-, θα τη γεμίσουμε με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. Ώστε το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να είναι η μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά, να είστε καλά και εις το επανιδείν.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ελευθέρια 2024 στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

Με πληθώρα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εορτάζει τα Ελευθέρια, τιμώντας της 104η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης

Συλλαλητήρια ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που προετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και το νέο Φορολογικό προετοιμάζονται από το ΠΑΜΕ τις επόμενες μέρες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Στην Αλεξανδρούπολη το συλλαλητήριο θα γίνει την Πέμπτη 31 Μάρτη, στις 7:00 το απόγευμα μπροστά στο Δημαρχείο.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των εταίρων της εισέρχονται στην τελική ευθεία, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και καθημερινή δράση για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας μόλις το νομοσχέδιο – λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση έρθει στη Βουλή.

Στο κάλεσμά της η Τοπική Γραμματεία Έβρου του ΠΑΜΕ αναφέρει:

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 31 Μάρτη, 7 το απόγευμα μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Αγωνιστική ετοιμότητα και δράση για την επιτυχία της Γενικής 48ωρης Απεργίας, μόλις το νομοσχέδιο λαιμητόμος για την κοινωνική ασφάλιση έρθει στη Βουλή!

Να μην περάσει!

Κανένας εργάτης, νέος, άνεργος δε μπορεί να παρακολουθεί παθητικά τις συμφωνίες της κυβέρνησης με την ΕΕ, το ΔΝΤ την ΕΚΤ για την αφαίρεση όσων δικαιωμάτων απέμειναν!

Κανένας δε μπορεί να παραμένει θεατής στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που προετοιμάζουν νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, νέους δυσβάσταχτους φόρους, νέα προνόμια στους τραπεζίτες και θηλιά στο λαό με τα κόκκινα δάνεια, νέες ιδιωτικοποιήσεις, το τσάκισμα μισθών και μεροκάματων και άλλα πολλά!

Κανένας και καμία δεν πρέπει να δεχθεί την καταστολή, νέα μέτρα περιορισμού της λαϊκής πάλης με αφορμή τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Η πείρα μας έχει δείξει ότι τέτοιες ενέργειες χρησιμοποιούνται για να μπαίνουν οι λαοί στο γύψο και για νέες αιματηρές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Εδώ και τώρα, δράση για να μην περάσει η επίθεση στη ζωή μας!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,

Το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έρχεται τις επόμενες μέρες είναι ακόμα πιο άθλιο από το αρχικό σχέδιο. Διαλύει ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, καταδικάζει τη νέα γενιά, τσακίζει νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, δεν εξαιρεί κανέναν κλάδο!

Η κυβερνητική προπαγάνδα των κόκκινων γραμμών έχει σβήσει προ πολλού! Το τελικό σχέδιο έχει τη στήριξη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, συνολικά των εργοδοτικών οργανώσεων, των μονοπωλιακών ομίλων!

Συντάξεις φιλοδώρημα των 300 και 400 ευρώ και δουλειά ως τον τάφο για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Αυτό είναι το νομοσχέδιο.

Μαζί με το ασφαλιστικό και νέοι δυσβάσταχτοι φόροι για όποιον έχει σταθερή δουλειά με δικαιώματα και καλύτερο μισθό από τον κατώτερο.

Το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η νέα σφαγή στις συντάξεις είναι ένας ακόμα δρόμος για να εξασφαλίσουν και να πολλαπλασιάσουν την κερδοφορία τους!

Με τους μαζικούς μαχητικούς αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, οι αγρότες, η νεολαία, κάναμε καθαρή την απόφασή μας: Ο νόμος λαιμητόμος να μην περάσει στη Βουλή!

Χωρίς αυτούς τους αγώνες τα μέτρα ήδη θα είχαν ψηφιστεί και θα ήταν πολύ χειρότερα. Η συμμαχία του εργαζόμενου λαού έδειξε τη δύναμή της. Οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα. Σας καλούμε να τους φτάσουμε μέχρι το τέλος!

Παράλληλα, με τον αγώνα μας να βάλουμε ένα φρένο στην απληρωσιά. Δεν πάει άλλο να δουλεύουμε και να μένουμε απλήρωτοι για πολλούς μήνες, να μας διώχνουν από τα σπίτια μας, να μας κόβουν το ρεύμα, να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών μας.

Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τους τακτικισμούς της κυβέρνησης, την βρώμικη προπαγάνδα.

Πλέον γνωρίζουμε όλοι καλά τι σημαίνει η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και το αποτέλεσμά της! Ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθε να αποτελειώσει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν οι προηγούμενοι.

Δυναμώνουμε τον αγώνα παντού! Σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, σε κάθε πόλη και χωριό, στα χωράφια, στις γειτονιές!

Βάζουμε μπροστά το δίκιο μας! Να ζούμε όπως μας αξίζει με βάση την εποχή μας και τις σύγχρονες ανάγκες μας, όχι με τα ελάχιστα! Δεν παραδινόμαστε. Δεν υποχωρούμε στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Έχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω.

Κριτήριο για τον κάθε εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, πρέπει να είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών! Να έχει σταθερή εργασία, αξιοπρεπή μισθό και όχι συμβολική ενίσχυση, να πληρώνεται στην ώρα του και όχι όποτε θελήσει ο εργοδότης ή το επιτρέπει η κερδοφορία του! Να μην τρέμει τη στιγμή που θα αρρωστήσει και δε θα έχει ιατρική-φαρμακευτική κάλυψη, να έχει προστασία στον επαγγελματικό κίνδυνο και στις σύγχρονες επαγγελματικές ασθένειες που μαστίζουν όλο και περισσότερους κλάδους! Να έχει σύνταξη όταν θα φεύγει κατάκοπος από την εργασία και όχι φιλοδώρημα που θα τον διατηρεί στην ανέχεια! Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

Να αποτρέψουμε:

• Τον νόμο – πακέτο που φέρνουν και περιέχει όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους στην πιο επιθετική τους μορφή, οι οποίοι καταργούν την κοινωνική ασφάλιση, και όλες τις μειώσεις που έχουν τσακίσει το λαϊκό εισόδημα μαζί με νέες δυσβάσταχτες.

• Το χάρισμα όλων των κλεμμένων και λεηλατημένων από τα κουρέματα, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, την εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου.

• Τη δουλειά ως τα 67 χρόνια για μια σύνταξη επίδομα φτώχειας για την συντριπτική πλειοψηφία, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις με στόχο την απαλλαγή του κράτους.

• Το σφαγιασμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους. Την κατάργηση τους ΕΚΑΣ, του επιδόματος που παίρνουν οι φτωχοί συνταξιούχοι, το νέο πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων.

• Τη συνέχιση της απλήρωτης δουλειάς. Να απαιτήσουμε δυναμικά από τα αφεντικά τα δεδουλευμένα που με πρόσχημα την κρίση μας χρωστάνε ακόμα και για περισσότερους από 5 μήνες.

Κανένας εργάτης να μην εγκλωβιστεί στην ψευτοαντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την υποκριτική στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Καμία εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που υπονομεύουν την αγωνιστική απάντηση, στηρίζουν όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές επιθέσεις και σήμερα με θράσος χαρακτηρίζουν την επιδρομή στο ασφαλιστικό ως φορολογική επίθεση!

Όλοι στον αγώνα. Θα νικήσουμε!
Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ
ΠΕΜΠΤΗ 31 Μάρτη 2016, μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης στις 7 μ.μ.

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρβοϊός: Τα συμπτώματα, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και οι έγκυες

Ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι μια κοινή λοίμωξη που μπορεί να προσβάλλει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, αλλά και τα παιδιά από 5 με 15 ετών. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα παγκοσμίως. Γι’ αυτό είναι σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ, μετά τον θάνατο του κοριτσιού 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνολικά 11 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών σε βρεφονηπιακό σταθμό παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων το ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε. Από τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα παιδιά είχαν ενδείξεις λοίμωξης με Parvovirus B19 ενώ από αυτά τα περισσότερα είχα ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus.

Η λοίμωξη από παρβοϊό Β19 μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά συμπτωμάτων ανάλογα με την ηλικία και τη γενική υγεία του ατόμου. Μία από τις κοινές εκδηλώσεις λοίμωξης από παρβοϊό Β19 είναι η πέμπτη νόσος (ή το λοιμώδες ερύθημα). Τυπικά αναγνωρίζεται από το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα μάγουλα. Εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά. Η πέμπτη νόσος πήρε το όνομά της επειδή ήταν πέμπτη σε μια λίστα ιστορικών ταξινομήσεων κοινών δερματικών εξανθημάτων στα παιδιά. Μικρές εξάρσεις κρουσμάτων παρβοϊού Β19 καταγράφονται περίπου κάθε 3 έως 4 χρόνια.

Παρβοϊός: Πώς μεταδίδεται

Ο παρβοϊός Β19 μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο με:

  • Αναπνευστικά σταγονίδια, όπως σάλιο, πτύελα ή ρινική βλέννα
  • Αίμα ή προϊόντα αίματος
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (από τη μητέρα στο μωρό)
  • Ένα άτομο είναι πιο μεταδοτικό στην αρχή της μόλυνσης, όταν τυπικά θα έχει απλώς πυρετό ή συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Δεν είναι πιθανό να είναι μεταδοτικό αφού εμφανίσει αργότερα συμπτώματα όπως εξάνθημα και πόνους στις αρθρώσεις, επομένως είναι συνήθως ασφαλές να επιστρέψετε στη δουλειά ή στο σχολείο όταν εμφανιστεί το εξάνθημα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, τα άτομα με λοίμωξη από παρβοϊό Β19 που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου ότι ο παρβοϊός Β19 μολύνει μόνο ανθρώπους, ένα άτομο δεν μπορεί να κολλήσει τον ιό από σκύλο ή γάτα. Επίσης, οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν να κολλήσουν τον παρβοϊό Β19 από ένα μολυσμένο άτομο. Τα κατοικίδια μπορούν να μολυνθούν με άλλους παρβοϊούς που δεν μολύνουν τους ανθρώπους.

Παρβοϊός: Τα συμπτώματα

Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα μόλυνσης από παρβοϊό Β19, είναι συνήθως ήπια και μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Βήχας
  • Πονόλαιμος
  • Εξανθήματα
  • Πόνος στις αρθρώσεις

Παρβοϊός: Οι επιπλοκές

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ήπια για παιδιά και ενήλικες που κατά τα άλλα είναι υγιείς. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία που επηρεάζουν τα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το σύστημα αίματος. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σοβαρή αναιμία σε ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο από λοίμωξη από παρβοϊό Β19, σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εγκυμοσύνη
  • Διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως: λευχαιμία ή άλλες μορφές καρκίνου, μεταμόσχευση οργάνου, HIV λοίμωξη

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τροχαίο στην Τουρκία: Θρήνος για την 67χρονη Νικολέτα Διαμαντάκου

Τραγικό θάνατο βρήκε στην Τουρκία η υπεύθυνη επικοινωνίας του κόμματος Κοινωνία Αξιών, Νικολέτα Διαμαντάκου. Πρόκειται για τη γυναίκα που βρήκε τραγικό θάνατο στην Τουρκία όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, βγήκε εκτός δρόμου και έπεσε σε χαντάκι έξω από την πόλη Ουσάκ στα δυτικά της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης η άτυχη 67χρονη πέθανε στο σημείο αφού εκτοξεύτηκε από το όχημα το οποίο οδηγούσε ένας 59χρονος Έλληνας. Στο αυτοκίνητο επέβαινε και άλλη μια 63χρονη γυναίκα η οποία τραυματίστηκε.

Δύο ημέρες πριν το τροχαίο δυστύχημα η Νικολέτα Διαμαντάκου είχε αναρτήσει μια φωτογραφία από τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια για τον τραγικό χαμό της Νικολέτας Διαμαντάκου, υπεύθυνης επικοινωνίας του κόμματος Κοινωνία Αξιών. Πέρυσι, τέτοια ακριβώς εποχή, κάναμε από κοινού προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές. Η Νικολέτα ήταν μια αφοσιωμένη μαχήτρια της πολιτικής και της τέχνης. Είναι απολύτως σοκαριστικό, αυτό που συνέβη», έγραψε στο Facebook η δημοτική σύμβουλος Αθηναίων, για την άτυχη 67χρονη.

Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη μιλώντας στο patris.gr είπε για την Νικολέτα Διαμαντάκου ότι «ήταν η ψυχή του κόμματος Κοινωνία Αξιών και η οργάνωση πίσω από την ετήσια γιορτή για το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών “. Ήταν μαχητική και “κρατούσε” τα κλειδιά της λειτουργίας της Κοινωνίας Αξιών, στα χέρια της.
Πέθανε όπως έζησε, ταξιδεύοντας και αναζητώντας την τέχνη, την ιστορία και την ελευθερία».

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έγκλημα στο Μενίδι: Κυνικός και αποφασισμένος ο δολοφόνος

Η Ενκελεϊντα η άτυχη μάνα που δολοφονήθηκε από τα χέρια του συζύγου της είχε προσπαθήσει με κάθε τρόπο να γλιτώσει από εκείνον κι εκείνος με τη σειρά του προσπαθούσε με κάθε τρόπο να της καταστρέψει τη ζωή όταν η γυναίκα αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς εκείνον και του ζήτησε να χωρίσουν.

Ο δράστης πίστευε ότι θα τον συγχωρέσει για άλλη μια φορά όπως έκανε το θύμα στο παρελθόν και θα επιστρέψει στο σπίτι όμως η 40χρονη ήταν αποφασισμένη να προστατέψει τα παιδιά της από τον κακοποιητικό τους πατέρα. Ήταν αποφασισμένη να σταθεί στα πόδια της και να μην του επιτρέψει ποτέ ξανά να τραυματίσει το σώμα και την ψυχή της.

Ο καθ ομολογίαν δράστης την είχε απειλήσει ότι θα την σκοτώσει, την παρακολουθούσε και έβρισκε συνεχώς ευκαιρίες να προκαλεί επεισόδια με τελευταίο εκείνο στις 7 Μαΐου. Την απειλούσε και τη χτύπησε μπροστά στην κόρη τους για ακόμη μια φορά. Η Ενκελεϊντα τον κατήγγειλε όπως και η κόρη του με τη μητέρα να ζητά από τους αστυνομικούς να βάλουν στο κινητό της το panic button όμως δεν πρόλαβε να το πατήσει.

Ο δράστης όπως ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς στις 5:30 η ώρα έφυγε από το σπίτι της οδού Πάγκαλου, έστησε καρτέρι στην πρώην σύζυγο του και 22 λεπτά μετά την κατακρεούργησε με περισσότερες από 10 μαχαιριές, κάρφωσε το μαχαίρι στην κοιλιά της και έτρεξε να κρυφτεί σε ένα εγκαταλειμμένο κτήριο στο Καματερού. Τα όσα είπε στους αστυνομικούς προκαλούν οργή. Υποστήριξε ότι η πρώην σύζυγος του είχε παράλληλες σχέσεις όσο ήταν μαζί και πως δεν άντεχε να βλέπει έναν άλλο άντρα να οδηγεί το αυτοκίνητο. Ούτε λεπτό δεν εμφανίστηκε μετανιωμένος για την πράξη του. «Δεν είχα πιει όταν τη σκότωσα» φέρεται να είπε. Ήταν κυνικός και αμετανόητος.

Στους άνδρες του Ανθρωποκτονιών κατέθεσε και η κόρη της οικογένειας. Το 22χρονο κορίτσι το οποίο ήταν στήριγμα για τη μητέρα της, πάντα δίπλα της σε όλα. Το κορίτσι με λυγμούς περιέγραψε στους αστυνομικούς τον σταυρό που κουβαλούσε η μητέρα της και περιέγραψε τον εμμονικό πατέρα της ο οποίος μάλιστα έβριζε και απειλούσε και την ίδια. Η νεαρή σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωινό του φονικού δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την εργασία της μητέρας της. Την ενημέρωναν ότι δεν είχε πάει στη δουλειά ρωτώντας το παιδί αν είναι όλα καλά. Αμέσως το μυαλό της πήγε στο κακό. Είχε διαβάσει για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι όμως μέχρι τότε δεν ήξερε ότι πρόκειται για τη μητέρα της. Κατευθύνθηκε προς το σημείο της τραγωδίας και δείχνοντας την φωτογραφία της ατυχής γυναίκας ρωτούσε τους αστυνομικούς αν η γυναίκα που ήταν στο έδαφος ήταν η μητέρα της.

Η Ενκελεϊντα μιλούσε για όσα βίωνε. Πρώην συνάδελφοι της, την είχαν δει στην δουλειά με μελάνια στο πρόσωπο ενώ σε συνάδελφο της είχε δείξει φωτογραφίες με τα τραύματα στο σώμα της. Τους έλεγε πως ο σύζυγος της όταν πίνει τη χτυπά και πως δεν αντέχει άλλο δίπλα του. Όπως λένε οι ίδιοι στο newsbomb για περίπου 4 χρόνια ο δράστης είχε φύγει από τη χώρα και ζούσε στην Αλβανία όμως όταν επέστρεψε ξεκίνησε να την παραλαλάει να είναι μαζί και της υποσχόταν μια ήρεμη ζωή. Οι συνάδελφοι της την συμβούλευαν να μείνει μακριά του όμως εκείνος ήταν χειριστικός και κατάφερνε να την πείσει.

Ο δολοφόνος σήμερα θα δώσει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη για το φόνο της πρώην συζύγου του.

newsbomb.gr

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en