Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκροτείται Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου για το Χρέος

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της συγκρότησης Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους παραχώρησε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στη συνέντευξη συμμετείχαν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και ο Βέλγος, ειδικός επιστήμων για θέματα παράνομου και επονείδιστου χρέους, Ερίκ Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής.

Η απλουστευτική αφήγηση πως η Ελλάδα και οι Έλληνες χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν παραγνωρίζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, σημείωσε κατά την τοποθέτησή της η πρόεδρος της Βουλής και τόνισε πως η συγκρότηση της Επιτροπής αποτελεί ελάχιστο χρέος προς τον ελληνικό λαό και προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για τη Δικαιοσύνη και την αλήθεια.

Προσδιορίζοντας τον ρόλο της Επιτροπής, που θα έχει, όπως είπε, εξωστρεφή χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία, η κ. Κωνσταντοπούλου εξήγησε πως θα διερευνηθεί ποιο τμήμα των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα διασπαθίστηκε σε υποθέσεις μίζας, διαφθοράς και διαπλοκής, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να καταδειχθεί το τμήμα του χρέους που είναι νόμιμο και ποιο επαχθές και επονείδιστο, δηλαδή παράνομο και μη οφειλόμενο.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση της Επιτροπής ορίστηκε για την 7η ή 8η Απριλίου και τον Ιούνιο, οπότε θα προκύψουν τα πρώτα στοιχεία και συμπεράσματα, θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Συνέδριο με αντικείμενο το χρέος.

«Δικαιωμένη για τους αγώνες της, αφού παίρνουν πια σάρκα και οστά και γίνονται κατάκτηση», δήλωσε η Σοφία Σακοράφα, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της διεθνούς ομάδας, που θα συμπράττει με Έλληνες επιστήμονες και φορείς της κοινωνίας και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους του διεθνούς στερεώματος. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια. Για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο» ανέφερε η κ. Σακοράφα, η οποία ενημέρωσε ότι το χρέος θα εξετασθεί και ανά περιόδους, τόσο την προμνημονιακή όσο και τη μνημονιακή εποχή, αλλά και συνολικά και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν και να συνδράμουν.

Από την πλευρά του, ο Ερίκ Τουσέν ενημέρωσε ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να παρουσιάσει ποιο μέρος του χρέους είναι θεμιτό και ποιο αθέμιτο, ποιο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, επονείδιστο, μη βιώσιμο και επαχθές και η εξόφληση του οποίου εμποδίζει τους πολίτες να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη τους δικαιώματα.

Αφού εξέφρασε την απορία γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε μια τέτοια διαδικασία ελέγχου (που αναφέρεται ρητώς στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που εκδόθηκε στις 21 Μαΐου του 2013) ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου θα δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα και -σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο- θα εξετάσει και την περίοδο πριν το 2010 και ειδικότερα τις συμβάσεις εξοπλισμών, τις συμβάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις συμβάσεις στον τομέα των μεταφορών κι εκείνες με τη Siemens και τον ΟΤΕ για τον εξοπλισμό και την αγορά υλικού κ.α. για τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία.

Την πολιτική διάσταση του χρέους και τη διάσταση εκείνη του θέματος που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέδειξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τοποθετήθηκε με την ιδιότητά του ως καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου.

Απαντώντας, τόσο η πρόεδρος της Βουλής όσο και η Σοφία Σακοράφα στο ερώτημα αν θα αποδοθούν ευθύνες, τόνισαν ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το ποιο κομμάτι του χρέους είναι νόμιμο και ποιο παράνομο, «δεν είναι δικαστήριο» και όταν θα υπάρξουν πορίσματα αυτά θα αξιοποιηθούν αναλόγως με το να ενεργοποιηθούν η εκτελεστική, η δικαστική και η νομοθετική εξουσία, «ο καθένας από την ευθύνη του και από τη θέση που του αναλογεί».

Πάντως, η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να καταδειχθεί ποιοι επωφελήθηκαν, επισημαίνοντας: «Αλίμονο αν ο λαός αποδεχθεί τη μοίρα του να θυσιαστεί και αλίμονο αν συνομολογήσουμε αυτό που είναι ερευνητέο» ενώ επισήμανε πως υπάρχουν ΜΜΕ που επιλέγουν να προβάλλουν μόνο αυτή την πλευρά με αρνητικά δημοσιεύματα, ενώ υπάρχουν και άλλα τόσα υποστηρικτικά των ελληνικών αιτημάτων.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ασφαλιστικό | SOS για το δημογραφικό

Τo πρόβλημα της υπογεννητικότητας «μαστίζει» όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2050 η γηραιά ήπειρος θα είναι ένα απέραντο γηροκομείο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις για το 2022 παρουσίασαν μείωση κατά 10,3% σε σχέση με το 2021, από 85.346 γεννήσεις το 2021 σε 76.541 γεννήσεις.

Η υπογεννητικότητα βάζει σε κίνδυνο την αγορά εργασίας καθώς και τα συστήματα πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικότερα η  μείωση των γεννήσεων θα επιφέρει και μείωση στα έσοδα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με αποτέλεσμα είτε να απαιτείται επιπρόσθετη κρατική χρηματοδότηση, είτε θα πρέπει να μειωθούν οι μελλοντικές συνταξιοδοτικές παροχές.

Οι απώλειες των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα εκτιμάται από μελέτες ότι θα είναι της τάξης των 50 δισ. ευρώ σε βάθος 50 ετών (2020 – 2070).

H κυβέρνηση τοποθετεί το δημογραφικό στα πρωταρχικά θέματα της ατζέντας της υλοποιώντας μέτρα μέσω του υπουργείου εργασίας και του υπουργείου κοινωνικής συνοχής και οικογένειας Μάλιστα εντός του 2024 πρόκειται να εκπονηθεί  ένα αναλυτικό και στοχευμένο Εθνικό Σχέδιο για το δημογραφικό, με την ενεργή συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το πλέγμα των μέτρων

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα αφορούν στη στεγαστική πολιτική, στην οικονομική ενίσχυση, στη δημιουργία δομών αλλά και στην εξισορρόπηση σταδιοδρομίας και οικογένειας.

Στεγαστική πολιτική: Ουσιαστική στήριξη για τη δημιουργία μιας νέας οικογένειας έδωσε το ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», ενώ η ΔΥΠΑ συνεχίζει να υλοποιεί προγράμματα όπως το  «Κάλυψη» και το  «ανακαινίζω – νοικιάζω».

Επίδομα γέννησης: Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, το επίδομα γέννησης αυξήθηκε στις 2.000 ευρώ 2.400 για ένα παιδί και ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών η αύξηση φτάνει τα 1.500 ευρώ έως και το ποσό των 3.500 ευρώ.

Αναλυτικά:

  • 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί: αύξηση 400 ευρώ
  • 2.700 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί – αύξηση 700 ευρώ
  • 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί – αύξηση 1.000 ευρώ
  • 3.500 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω – αύξηση 1500 ευρώ

Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού.

Η 2η δόση μετά από 5 μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό του επιδόματος ή θα τους καταβληθεί η δεύτερη δόση τώρα τον Απρίλιο, θα λάβουν για τα αναδρομικά το πόσο των 36.247.500 ευρώ. Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Επίδομα μητρότητας: Η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας επεκτάθηκε και στις μη μισθωτές μητέρες (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες ) και αγρότισσες που θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ), δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ με στόχο την ενίσχυση  του θεσμού της οικογένειας αλλά και την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Μάλιστα, προβλέπεται και αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Ειδικά, για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης

Επίδομα παιδιού :Αύξηση του επιδόματος παιδιού για τους δημοσίους υπαλλήλους από 01/01/2024. Συγκεκριμένα: το επίδομα για ένα παιδί πάει από τα 50 στα 70€. Για δύο παιδιά από τα 70 στα 120€. Για τρία παιδιά, επίδομα 170€. Και για 4 παιδιά από τα 170 στα 220€.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

  • Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000€ για οικογένειες με παιδιά από τον Ιανουάριο του 2024 που δίνει «ανάσα» σε 1,34 εκατ. φορολογούμενους.
  • Ορισμένα από τα βρεφικά και παιδικά είδη έχουν μεταφερθεί και διατηρούνται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (από 24% στο 13%). Παράλληλα, θεσπίσαμε πλαφόν περιθωρίου κέρδους στο βρεφικό γάλα.

Αδεια μητρότητας :Αύξηση της άδειας μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και στις αγρότισσες μητέρες από τους έξι στους εννέα μήνες, όπου και θα λαμβάνουν επίδομα μητρότητας ίσο με τον κατώτατο μισθό. Επίσης προβλέφθηκε η μεταβίβαση της άδειας στον πατέρα εξισορροπώντας μια ισόποση διάθεση να προσφέρουν και οι δυο γονείς στο παιδί.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί : Καλύφθηκαν όλες οι  αιτήσεις για voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (56.815). Στην περίοδο 2023-24, έλαβαν voucher 7.045 περισσότερα παιδιά για να εγγραφούν σε ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης και 1.305 περισσότερα παιδιά / ΑμεΑ για να εγγραφούν σε ΚΔΑΠΑμεΑ

Επιπλέον, δίνεται ανάσα  στις οικογένειες, που έχουν παιδιά σε δημοτικά σχολεία με τα σχολικά γεύματα. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε  επιπλέον 20 δήμους φτάνοντας τους 153 και διαθέτουμε ποσό 344.998.674,00 € για να εξασφαλιστεί καθημερινά η παροχή των σχολικών γευμάτων σε 231.062 μαθητές από 217.267 που στήριζε μέχρι πρότινος το  πρόγραμμα.

Με χρηματοδότηση 70 εκ. € από το ταμείο Ανάπτυξης δημιουργούνται 20.000 νέες θέσεις σε κέντρα παιδικής φροντίδας ενώ δημιουργούνται 150 κέντρα  δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ) – κέντρα STEM για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επιμελητήριο Καβάλας | Ανοδικός ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της

Παραμένουν αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας για το 2024, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί τρίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 355 επιχειρήσεων το διάστημα Φεβρουάριος  – Απρίλιος 2024 από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας. Στην ερώτηση με ποιον από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν έρθει σε επαφή οι επιχειρήσεις της περιοχής  για θέματα που τους αφορούν, το 56% αποκρίθηκε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συνεργαστεί με κανένα φορέα του Δημοσίου, το 24% ανέφερε τον Δήμο, το 19% τον Δήμο και την Περιφέρεια, ενώ το 1% μόνο την Περιφέρεια

Στο ερώτημα δε εάν ο Δήμος συνεργάζεται με τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, υπήρξε διχογνωμία με το 39% να αποκρίνεται θετικά, το 32% να εμφανίζεται αρνητικό και 29% να μην δίνει απάντηση.

Αναφορικά με το πώς κρίνουν οι Καβαλιώτες επιχειρηματίες την κατάσταση της επιχείρησής τους, το 55% την χαρακτήρισε ικανοποιητική, το 31% καλή, ενώ το 14% κακή.

Ακόμη, σχετικά με στην ερώτηση πώς αναμένουν για τους επόμενους έξι μήνες οι ερωτηθέντες την κατάσταση της επιχείρησής τους, το 59% ανέφερε ότι δεν αναμένει κάποια αλλαγή, το 29% πιστεύει, ότι θα χειροτερέψει και τέλος το 12% προσδοκεί βελτίωση.

Κατά το προσεχές τρίμηνο η πλειονότητα των επιχειρηματιών σκοπεύει να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό που απασχολεί, μέρος των επιχειρήσεων σχεδιάζει να προβεί σε προσλήψεις, ενώ μικρή μερίδα των ερωτηθέντων πρόκειται να προβεί σε απολύσεις.

Αναφορικά δε με τον τζίρο του προηγούμενου μήνα,το 59,0% δήλωσε πως παρέμενε ο ίδιος, το 30% ότι μειώθηκε, ενώ 11% πως αυξήθηκε.

Άνοδος του δείκτη πορείας της οικονομίας

Η οικονομία στον Νομό Καβάλας φαίνεται να έχει ανοδική πορεία, καθώς διανύει τη θερινή περίοδο,δίνοντας ψυχολογικό προβάδισμα στις επιχειρήσεις, αφού ως γνωστόν ο τουρισμός ο τουρισμός είναι ισχυρή ενίσχυση για τα ταμεία των επιχειρήσεων.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ρεπορτάζ ΕΡΤ | Αισιόδοξα τα μηνύματα στην Καβάλα για την Κρουαζιέρα

Η έρευνα της ΕΡΤ3 για τα λιμάνια της χώρας και την κρουαζιέρα συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τη Ζάκυνθο και την Καβάλα.

Στην Καβάλα, τα μηνύματα για την κρουαζιέρα είναι αισιόδοξα. Την φετινή χρονιά αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι της πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en