ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συγκινητική εκδήλωση των ανταλλαγέντων με τη συνθήκη της Λωζάνης στην Καβάλα

Η νοσταλγία για τη γενέτειρα και τον τόπο ζωής των προγόνων τους, ώθησε τους απόγονους των ανταλλαγέντων με τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, να ιδρύσουν το Ίδρυμα ανταλλαγέντων Λωζάνης το 1999. Αφορμή ήταν, η ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα προς τους πληγέντες του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία. «Θέλουμε αυτή η δυνατή σχέση φιλίας που αναπτύχθηκε τότε να συνεχιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιδρύματος, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, για τα εγκαίνια της έκθεσης.

«Είναι μία εκδήλωση που περικλείει μεγάλη συγκίνηση. Καλωσορίζουμε με χαρά τους απογόνους των ανταλλαγέντων μουσουλμάνων που ζούσαν στην Ελλάδα έως το 1923», είπε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα και πρόσθεσε ότι: «Εδώ θα υπάρχει πάντα μία δεύτερη πατρίδα γι’ αυτούς». Συγκινημένη δήλωσε και η πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, η οποία θυμήθηκε την εμπειρία που έζησε, πριν λίγο καιρό, στην πόλη Μπαντίρμα (Πάνορμο)της Τουρκίας.

Η έκθεση «Οι δύο όχθες της νοσταλγίας» εγκαινιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουλίου 2015 και θα λειτουργεί, Δευτέρα έως Παρασκευή 9π.μ.-2μ.μ., στη δημοτική καπναποθήκη Καβάλας έως την 1η Αυγούστου 2015. Σκοπός της έκθεσης, είναι η αλληλογνωριμία των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας και η σύσφιξη της σχέσης τους. «Από τις επαφές που κάνουμε στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε πως έχουμε πολλά κοινά σημεία», είπε ο εκπρόσωπος του ιδρύματος ανταλλαγέντων Λωζάνης, ενώ ένας εκατοντάχρονος μουσουλμάνος, που γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1914 και έζησε στα Ιωάννινα και με την ανταλλαγή των πληθυσμών πέρασε στην ανατολική Θράκη, συμπλήρωσε στην ελληνική γλώσσα: «Είμαστε σαν αδέλφια. Τότε και τώρα».

Η έκθεση βασίζεται σε προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφίες Ελλήνων και Τούρκων, που οι ίδιοι, ή οι πρόγονοι τους, εκπατρίστηκαν με τη συνθήκη της Λωζάνης. Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του 58ου φεστιβάλ Φιλίππων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version