Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκέντρωση και λαμπαδηφορία για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (video)

Στις 6 Αυγούστου του 1945, στις 8.15 το πρωί, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διέπραξαν ένα μείζον έγκλημα κατά της ανθρωπότητας: έπληξαν με πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής μια ολόκληρη πόλη και τον άμαχο πληθυσμό της, για πρώτη φορά στην Ιστορία. Την ατομική βόμβα, με το γελοίο παρατσούκλι «Little Boy», δηλαδή «αγοράκι», έριξε ένα βομβαρδιστικό Β-29, με κυβερνήτη τον αντισμήναρχο Πολ Τίμπετς, ο οποίος είχε δώσει στο αεροπλάνο το όνομα της μητέρας του: «Ενόλα Γκέι».

Φυσικά, η ρίψη της ατομικής βόμβας ουρανίου-235 στην πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, που εξαέρωσε εν ριπή οφθαλμού εβδομήντα χιλιάδες απλούς ανθρώπους, που εργάζονταν, έκαναν τις δουλειές του σπιτιού ή τα μαθήματά τους στο σχολείο, πλασαρίστηκε ως απαραίτητη, ώστε να αποφευχθεί μια μεγάλη στρατιωτική επέμβαση στην Ιαπωνία, με πολλαπλάσιους νεκρούς. Θεωρήθηκε επίσης ως ο μόνος τρόπος να αναγκαστεί αυτή η χώρα του Άξονα, σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας, σε άνευ όρων συνθηκολόγηση.

Η αλήθεια είναι πως ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν δεν έδωσε και μεγάλο χρονικό περιθώριο στους Ιάπωνες για να παραδοθούν. Έτσι, μόλις τρεις μέρες μετά, στις 9 Αυγούστου, μια ακόμα πυρηνική βόμβα, πλουτωνίου αυτή τη φορά, με το εξίσου βλακώδες προσωνύμιο «Fat man», δηλαδή «χοντρός», εκμηδένισε μονομιάς γύρω στους 60.000 ανθρώπους στην πόλη του Ναγκασάκι. Ε, τότε οι Ιάπωνες αναγνώρισαν, μαζί με όλον τον υπόλοιπο κόσμο, τους αληθινούς νικητές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ως τους μεταπολεμικούς επικυρίαρχους στη Γη, που θα είχαν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να κάνουν σκόνη ψιλή μέσα σ’ ένα λεπτό όποιον θα τους σήκωνε κεφάλι.

Ναι, με τους πυρηνικούς βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι έπεσε μια φριχτή αυλαία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, παραμένουν κάποια ερωτήματα: δεν έφτανε η μία βόμβα για να συνθηκολογήσουν οι Ιάπωνες; Μήπως η πρώτη, στη Χιροσίμα, ρίφθηκε μόνο και μόνο για να δοκιμαστεί η ισχύς της σε πραγματικές συνθήκες, εφόσον δεν είχαν γίνει μέχρι τότε δοκιμαστικές εκρήξεις βόμβας ουρανίου; Ακόμα κι αν το «Little Boy», το «Αγοράκι», αποδεικνυόταν ελαττωματικό, οι Αμερικάνοι ήταν εξασφαλισμένοι, καθώς είχαν τη δοκιμασμένη και λειτουργική βόμβα πλουτωνίου, τον «Χοντρό», που έσκασε μια χαρά στο Ναγκασάκι…

Όσο για τους νεκρούς Ιάπωνες, οι συνολικές απώλειες των 130 χιλιάδων αμάχων και στις δύο πόλεις ήταν, ασφαλώς, αρχικές – τα θύματα πολλαπλασιάστηκαν καθώς η ραδιενέργεια άρχισε να σκοτώνει έκτοτε, και συνέχισε για δεκαετίες. Το 1950 ο απολογισμός των θυμάτων από τις δυο πυρηνικές βόμβες είχε φτάσει τα 200.000 άτομα. Ακόμα πεθαίνουν άνθρωποι στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από διάφορες μορφές καρκίνου εξαιτίας της ραδιενέργειας. Όμως κανείς δεν τιμωρήθηκε για αυτό το μαζικό έγκλημα – οι νικητές είναι εκείνοι που πάντα αφηγούνται την Ιστορία, δεν κάθονται ποτέ στο σκαμνί της Νυρεμβέργης.

H επιτροπή Ειρήνης της Καβάλας σαν ένδειξη διαμαρτυρίας συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Καβάλας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας | Ημέρες Καρδιολογίας “ΔΑΥΙΔ” ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 25 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Lucy, οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας καρδιαγγειακών παθήσεων, που διοργανώσε ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, με τον γενικό τίτλο “ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ “ΔΑΥΙΔ” ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ.

 Στην ημερίδα, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καρδιολόγου, Δαυίδ Συμεωνίδη, μίλησαν διεκεκριμένοι συνάδελφοι του εκλιπόντος και μεταξύ αναφέρθηκαν στη πρόοδο που παρατηρείται στη θεραπεία της θρόμβωσης και της πνευμονικής εμβολής, στο παρόν και το μέλλον της παιδιοκαρδιολογίας, στη διαχείριση αρρυθμιών, στον προαγωνιστικό έλεγχο του αθλητή, στην προνοσοκομειακή αντιμετώπιση του θωρακικού άλγους και στην αντιμετώπιση του εμφράγματος μυοκαρδίου σε επαρχιακό νοσοκομείο.
Οι εργασίες της διημερίδας “ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ‘ΔΑΥΙΔ’ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ” συνεχίστηκαν και την Κυριακη (26/5), με ενημερωτικές διαλέξεις για τους πολίτες της Καβάλας, της Ελευθερούπολης και της Θάσου. Η θεματολογία τους αφορά την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη, την δυσλιπιδαιμία και τη στεφανιαία νόσο, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη διατροφή και την έλλειψη άσκησης.
https://youtu.be/GBujgA76J6M

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024 | 111 χρόνια Ελεύθερης Ελληνικής και Δημιουργικής Καβάλας

Φέτος συμπληρώνονται 111 χρόνια Ελεύθερης, Ελληνικής και Δημιουργικής Καβάλας.

Στο πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων, εκτός τις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης και την έλευση του Αποστόλου των εθνών Παύλου στην Καβάλα, εχουν ενταχθει και ειδικές δράσεις για όσα συνέβησαν στην Κύπρο πριν από πέντε ακριβώς δεκαετίες και για 25 χρόνια Αδελφοποίησης και σε κάθε περίπτωση στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Καβάλα και τη Νυρεμβέργη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΝΟΘΑΚ | Α’ φάση του Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Β’ Εθνικής ανδρών 2023-2024

Το Σαββατοκύριακο 25-26 Μαΐου 2024, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καβάλας θα διεξήχθη η Α’ φάση του Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Β’ Εθνικής ανδρών 2023-2024 υπό την αιγίδα της ΚΟΕ, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 16 ομάδες σε 4 ομίλους.

Στον όμιλο που συμμετέχει η ανδρική ομάδα του ΝΟΘΑ Καβάλας θα αντιμετωπίσει τις τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης που αγωνίζονται στην κατηγορία, ΝΓΣ Ηρακλής, ΣΑΠΚ Νεάπολης και ΧΑΝΘ.

Στόχος για τον ΝΟΘΑΚ που εδώ και 2 χρόνια βρίσκεται στην κατηγορία είναι να εξασφαλίσει το ένα από τα δύο εισιτήρια του ομίλου για τα play off, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στο φίλαθλο κοινό της περιοχής, να γνωρίσει ακόμη περισσότερο το άθλημα της υδατοσφαίρισης. Ο Β’ γύρος του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en