ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στραγγίζουν και τα βενζινάδικα | Με μετρητά οι συναλλαγές

Όπως ήταν αναμενόμενο όσοι πολίτες κατάφερναν να βγάλουν χρήματα από τα ΑΤΜ κινούνταν προς τα πρατήρια υγρών καυσίμων για να προμηθευτούν βενζίνη. Έτσι αρκετά ήταν τα πρατήρια που το πρωί της Δευτέρας άδειασαν και ξαναπρομηθεύτικαν καύσιμα. Τα ΕΛΠΕ βεβαιώνουν ότι υπάρχει επάρκεια 9 μηνών σε καύσιμα ενώ οι πρατηριούχοι ζητούν να πληρώνονται μετρητά ώστε να μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές. Ο πρόεδρος των πρατηριούχων ν. Καβάλας Φώτης Πούλος εξηγεί πως “τα στρατηγικά αποθέματα είναι καθορισμένα για όλες τις περιπτώσεις ανάγκης και πως δυνητικά επαρκούν για έως 9 μήνες, αλλά τα πράγματα ήταν λίγο πιο δύσκολα από ότι τα φανταζόμασταν”, ενώ ζήτησε οι καταναλωτές να πληρώνουν με μετρητα καθώς οι “προμηθευτές ζητούν εντελώς αιφνιδιαστικά να πληρώνονται με προέμβασμα” και δεδομένου ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές ως τη Δευτέρα ο ανεφοδιασμός προυποθέτει την ύπαρξη ρευστότητας στα πρατήρια.

 

Εκτός από τα ΑΤΜ, ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται από την Παρασκευή και στα πρατήρια καυσίμων, καθώς ο φόβος έχει κυριεύσει τους πολίτες, οδηγώντας τους σε πανικό.

Καθημερινά αδειάζουν ράφια σούπερ μάρκετ, ΑΤΜ και στραγγίζουν τα βενζινάδικα, σε μια προσπάθεια να έχουν απόθεμα για τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν μετά την ανακοίνωση δημοψηφίσματος, τα ρολά στις τράπεζες και τα capital controls.

Οι πρατηριούχοι ήδη αρνούνται πιστωτικές κάρτες ζητώντας μόνο μετρητά, καθώς δημιουργούνται προβλήματα στον εφοδιασμό λόγω των κλειστών τραπεζών.

Η Π.Ο.Π.Ε.Κ. συστήνει ψυχραιμία στους καταναλωτές και αυτοσυγκράτηση για αποφυγή ανωμαλίας στην αναίτια ζήτηση καυσίμων.

H ανακοίνωση των πρατηριούχων

Η απόφαση της Κυβέρνησης για Capital Control’s δημιουργεί από σήμερα πλείστα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στον ανεφοδιασμό των πρατηρίων με καύσιμα.

Το κλείσιμο των Τραπεζών περιορίζει δραματικά την ρευστότητα των Πρατηριούχων και αυξάνει τα προβλήματα της συναλλακτικής διαδικασίας, για την καταβολή χιλιάδων ευρώ προς τις Εταιρίες Εμπορίας προκειμένου να συνεχισθεί ο απρόσκοπτος ανεφοδιασμός των Πρατηρίων τους.

Επισημαίνουμε ότι αυτή η εξέλιξη δίνει την δυνατότητα σε ένα μικρό αριθμό πρατηρίων να ελέγξουν και να μονοπωλήσουν πλήρως την διαμόρφωση των λιανικών τιμών σε βάρος των καταναλωτών.

Προς αποφυγή οποιασδήποτε ανωμαλίας στην αγορά πετρελαιοειδών από αυξημένη αναιτιολόγητη ζήτηση καυσίμων, η Π.Ο.Π.Ε.Κ συνιστά στους καταναλωτές ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version