Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Στο τιμόνι του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας η αντιπολίτευση

image_print

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας παίρνει σήμερα τα ηνία του κοινοβουλίου για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, σε κλίμα πλήρους σύγκρουσης με την τσαβιστική κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα μπλοκάρει τις πρωτοβουλίες της, παρά τις εγγυήσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Σ’ ένα πλαίσιο ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στην τσαβιστική εξουσία (από το όνομα του εκλιπόντος προέδρου Ούγκο Τσάβες, πού βρισκόταν στην εξουσία από το 1999 έως το 2013) και την αντιπολίτευση, οι 167 βουλευτές που εξελέγησαν στις 6 Δεκεμβρίου αναλαμβάνουν σήμερα τα καθήκοντά τους. Για πρώτη φορά από το 1999, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, η οποία ενώθηκε υπό την ονομασία «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), θα έχει την πλειοψηφία, καθώς κατέχει τα δύο τρίτα των εδρών (112) στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.

Το κλίμα πολιτικής αστάθειας ενισχύθηκε το σαββατοκύριακο με τις εκκλήσεις και από τις δύο πλευρές να πραγματοποιηθούν σήμερα διαδηλώσεις, κάτι που δημιουργεί φόβους για βιαιότητες.

Όμως η ένταση μειώθηκε κάπως στη διάρκεια της χθεσινής νύηκτας, καθώς ο πρόεδρος Μαδούρο εγγυήθηκε ότι οι νέοι βουλευτές θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους «ειρηνικά».

«Έδωσα επίσημες διαταγές στον υπουργό Εσωτερικών Γκονσάλες Λόπες να ληφθούν όλα τα μέτρα για να υπάρξει εγγύηση ότι η Εθνοσυνέλευση θα αναλάβει ειρηνικά καθήκοντα, σε πλήρη ηρεμία», δήλωσε χθες το βράδυ ο Νικολάς Μαδούρο σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση

Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται ότι αποτελούν ένδειξη κατευνασμού έπειτα από εβδομάδες κλιμάκωσης.

Εντούτοις οι νέοι βουλευτές αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους σε κλίμα νομικής ανασφάλειας, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να αναστείλει την εκλογή τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης και ενός τσαβιστή στην πολιτεία Αμασόνας (νότια Βενεζουέλα).

Αυτή η απόφαση ελήφθη έπειτα από την προσφυγή που κατέθεσε το Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Μαδούρο. Στερεί, τουλάχιστον προσωρινά, την αντιπολίτευση από την πλειοψηφία της των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, καθώς αυτοί οι τέσσερις βουλευτές δεν μπορούν θεωρητικά να αναλάβουν τις έδρες τους.

 Ο ρόλος κλειδί του στρατού

Όμως αυτή η αυξημένη πελιοψηφία δίνει στο πολιτικό στρατόπεδο που την κατέχει εκτεταμένα προνόμια, όπως το να μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα, να ανακηρύξει τη συνέλευση σε συντακτική, ακόμη και να προκαλέσει, μέσω μιας μείωσης της διάρκειας της θητείας του, την πρόωρη αποχώρηση του προέδρου.

Αυτό δεν εμπόδισε την αντιπολίτευση να εκλέξει ήδη από την Κυριακή τον Χένρι Ράμος Αγιούπ, έναν σφοδρό αντιτσαβιστή, νέο πρόεδρο του κοινοβουλίου. Ο Αγιούπ, ο οποίος θα αντικασταστήσει τον δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, τον Ντιοσντάντο Καμπέγιο, διαβεβαίωσε αμέσως ότι σήμερα θα είναι παρόντες και οι 112 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Καμιά γραφειοκρατική απόφαση και ακόμη λιγότερο αυτή που ελήφθη από ένα σώμα που στερείται πλήρως νομιμότητας εξαρχής, δεν μπορεί να διαταράξει ούτε να κλέψει τη λαϊκή βούληση», δήλωσε αυτός ο 72χρονος δικηγόρος.

Μετά την προσφυγή κατά των βουλευτών της, η αντιπολίτευση κατήγγειλε στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα «δικαστικό πραξικόπημα».

Χθες το βράδυ, ο ίδιος ο Χένρι Ράμος Αγιούπ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως οι ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, θα εγγυηθούν την καλή διεξαγωγή της τελετής εγκατάστασης της νομοθετικής εξουσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο ζήτησε από τον στρατό να κρατηθεί μακριά απ’ αυτή την αντιπαράθεση ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική εξουσία, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι “ο διαιτητής των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου”.

Σύμφωνα με τον Ντιέγκο Μόγια-Οκάμπος, ειδικό του γραφείου IHS, η ανάληψη καθηκόντων του κοινοβουλίου καταδεικνύει «το κλίμα αντιπαράθεσης» που «θα σηματοδοτήσει την πολιτική δυναμική του 2016, κατά το οποίο οι ένοπλες δυνάμεις θα διαδραματίσουν ρόλο κλειδί» σε μια Βενεζουέλα που είναι βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, καθώς η χώρα διαθέτει τα σημαντικότερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που έχει λάβει η τσαβιστική εξουσία για να περιοορίσει τα περιθώρια ελιγμών της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές ενέκριναν στις 23 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του τσαβιστικού κοινοβουλίου, τον διορισμό 34 δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το MUD αμφισβητεί τη νομιμότητα του διορισμού τους.

Οι διορισμοί αυτοί είναι ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να διαιτητεύσει στις μελλοντικές διαμάχες που προβλέπονται σ’ αυτή τη μετωπική μάχη μεταξύ εξουσιών.

Τέλος χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά ένα «λαϊκό κοινοβούλιο», το οποίο εγκαθιδρύθηκε επίσης στα τέλη Δεκεμβρίου από την απερχόμενη Συνέλευση και προορίζεται να αντισταθμίσει το εκλεγμένο κοινοβούλιο.

Αυτό το σώμα «παράλληλης εξουσίας», σύμφωνα με τους αναλυτές, προβλέπεται από έναν νόμο του 2010, αλλά όχι από το Σύνταγμα της χώρας. Συμμετέχουν σ’ αυτό αντιπρόσωποι των «λαϊκών κοινοτήτων», των δομών συμμετοχικής εξουσίας που θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα που προωθούσε ο Ούγκο Τσάβες.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Καβάλα: Παρουσίαση του βιβλίου «Πεθαίνω για σένα»

Καβάλα - Παρουσίαση του βιβλίου Πεθαίνω για σένα - 2026
image_print

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, ο Σύλλογος Φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026, στις 20:00, το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη με τίτλο «Πεθαίνω για σένα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο της οδού Κασσάνδρου, μπροστά από το κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Η συγγραφέας, με καταγωγή από την Καβάλα, θα συνομιλήσει με το κοινό για τη δημιουργία του βιβλίου, τους χαρακτήρες του και τα κοινωνικά ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της αφήγησης.

Ποιοι θα μιλήσουν για το βιβλίο

Για το μυθιστόρημα θα μιλήσουν η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, Άννα Μονογυιού, και η φιλόλογος και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», Θεοπούλα Τσαπάνη.

Οι ομιλήτριες θα προσεγγίσουν το έργο από διαφορετικές οπτικές, αναδεικνύοντας τόσο τη λογοτεχνική του πλευρά όσο και τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα που πραγματεύεται.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η ίδια η Μανίνα Ζουμπουλάκη, η οποία θα αναφερθεί στη διαδικασία συγγραφής και στις αφορμές που την οδήγησαν στη δημιουργία του βιβλίου.

Ένα μυθιστόρημα για την αγάπη και τον φόβο

Το «Πεθαίνω για σένα» είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που εξετάζει τη δύσκολη και συχνά αδιόρατη γραμμή ανάμεσα στην αγάπη, την εξάρτηση και τον φόβο.

Μέσα από μια έντονη και συναισθηματικά φορτισμένη αφήγηση, το βιβλίο φωτίζει τις σκοτεινές πλευρές των τοξικών σχέσεων, της χειραγώγησης και της κακοποίησης μέσα στην οικογένεια.

Η συγγραφέας επιχειρεί να καταγράψει όχι μόνο τη βία ως πράξη, αλλά και τον ψυχολογικό εγκλωβισμό που μπορεί να βιώσει ένα άτομο μέσα σε μια σχέση η οποία σταδιακά χάνει τα όρια της αγάπης και μετατρέπεται σε φόβο και έλεγχο.

Στο επίκεντρο η ελευθερία και η αξιοπρέπεια

Βασικό θέμα του βιβλίου είναι η δύναμη που απαιτείται για να διεκδικήσει κανείς ξανά την ελευθερία, την αυτονομία και την αξιοπρέπειά του.

Η ιστορία αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα κακοποίησης, αλλά και τη σημασία της υποστήριξης, της αναγνώρισης των προειδοποιητικών ενδείξεων και της απόφασης για απομάκρυνση από μια επικίνδυνη σχέση.

Χωρίς να περιορίζεται σε μια απλή κοινωνική καταγγελία, το μυθιστόρημα επιδιώκει να συγκινήσει και να προβληματίσει τον αναγνώστη γύρω από τη φύση των ανθρώπινων σχέσεων και τα όρια της προσωπικής αντοχής.

Μια ανοιχτή λογοτεχνική βραδιά στην Καβάλα

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο, στον πεζόδρομο μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη συγγραφέα και να συμμετάσχει σε μια συζήτηση γύρω από το βιβλίο και τα ζητήματα που θέτει.

Η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης από πολιτιστικούς φορείς της πόλης εντάσσεται στην προσπάθεια ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας και της άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στους δημιουργούς και το αναγνωστικό κοινό της Καβάλας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Ο «Ματωμένος Γάμος» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Καβάλα - Παράσταση Ματωμένος Γάμος στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - 2026
image_print

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει το Σάββατο 18 Ιουλίου 2026, στις 21:30, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το εμβληματικό έργο του Federico García Lorca «Ματωμένος Γάμος». Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με μουσική του Διονύση Τσακνή και σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα.

Η φετινή παρουσίαση αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του Θεσσαλικού Θεάτρου και 90 χρόνων από τον θάνατο του Ισπανού δημιουργού.

Μια σύγχρονη τραγωδία για τον έρωτα και τη μοίρα

Ο «Ματωμένος Γάμος» βασίζεται σε πραγματικό έγκλημα πάθους που συγκλόνισε την ισπανική ύπαιθρο και εξελίσσεται σε μια τραγωδία για τον απαγορευμένο έρωτα, την οικογενειακή τιμή, την κοινωνική καταπίεση και τη σύγκρουση ανάμεσα στο πάθος και το καθήκον.

Σε μια κλειστή αγροτική κοινωνία, ένας γάμος προετοιμάζεται για να ενώσει δύο οικογένειες. Η Νύφη ακολουθεί τις επιταγές του περιβάλλοντός της, όμως ο παλιός της έρωτας για τον Λεονάρντο παραμένει ζωντανός.

Η επιστροφή του, παρά το γεγονός ότι είναι ήδη παντρεμένος, πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί στη φυγή, στην καταδίωξη και τελικά στην τραγική σύγκρουση. Ο Γαμπρός, δεμένος από τον κώδικα της τιμής, ακολουθεί τον δρόμο της εκδίκησης, ενώ η μοίρα φαίνεται αδύνατο να ανατραπεί.

Η σκηνοθετική ματιά του Κώστα Τσιάνου

Ο Κώστας Τσιάνος προσεγγίζει το έργο ως σύγχρονη τραγωδία, αναδεικνύοντας τις συγγένειές του με το αρχαίο ελληνικό δράμα.

Στην παράσταση συνυπάρχουν διαλογικά και χορικά μέρη, ενώ το υπερφυσικό στοιχείο, όπως η Σελήνη, ο Θάνατος και η Φύση, λειτουργεί ως βασικός καταλύτης της τραγικής κορύφωσης.

Η μετάφραση υπογράφεται από τον Ερρίκο Μπελιέ και τον Κώστα Τσιάνο, ο οποίος έχει γράψει και τους στίχους των τραγουδιών.

Στη διανομή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Αγγελική Λεμονή, η Ντίνα Αβαγιανού, ο Αστέρης Κρικώνης, η Νίκη Παλληκαράκη, ο Νίκος Αρβανίτης και η Τζένη Καζάκου.

Εισιτήρια και προπώληση

Η γενική είσοδος κοστίζει 18 ευρώ, ενώ η τιμή προπώλησης είναι 15 ευρώ.

Μειωμένο εισιτήριο 12 ευρώ ισχύει για ΑμεΑ, ανέργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους, άτομα άνω των 65 ετών, μαθητές, φοιτητές και οργανωμένες ομάδες άνω των οκτώ ατόμων.

Η προπώληση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, στα καταστήματα Public, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας και στο Café «Προσκήνιο» στις Κρηνίδες.

Την ημέρα της παράστασης, το ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων θα λειτουργεί από τις 19:30.

Μεταφορά με λεωφορείο του ΚΤΕΛ

Για τη διευκόλυνση του κοινού θα διατεθεί λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καβάλας, με ειδικό αντίτιμο 4,40 ευρώ και επίδειξη εισιτηρίου της παράστασης.

Η αναχώρηση θα γίνει από το ΚΤΕΛ Καβάλας στις 19:15 και η επιστροφή μετά το τέλος της παράστασης.

Μετά την έναρξη δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο.

Καβάλα - Παράσταση Ματωμένος Γάμος στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - 2026

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Καβάλα: Οι «Αντιγόνες» στη Στοά Αϊ Γιάννη

Καβάλα - Παράσταση κουκλοθεάτρου Οι Αντιγόνες - 2026
image_print

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζει τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Ιουλίου 2026 στη Στοά Αϊ Γιάννη την παράσταση κουκλοθεάτρου «Οι Αντιγόνες», στο πλαίσιο του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 21:00 και στις 22:00, με γενική είσοδο 8 ευρώ.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή παράσταση-βαλίτσα, η οποία αξιοποιεί τεχνικές από το θέατρο σκιών και έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να ταξιδεύει και να παρουσιάζεται σε διαφορετικούς χώρους.

Μια σύγχρονη εκδοχή της Αντιγόνης

Η παράσταση βασίζεται στον διαχρονικό μύθο της Αντιγόνης, της ηρωίδας που αψηφά την απαγόρευση του Κρέοντα και αποφασίζει να θάψει τον αδελφό της, Πολυνείκη, πληρώνοντας τελικά την επιλογή της με τη ζωή της.

Στις «Αντιγόνες», η ηρωίδα δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως πρόσωπο της αρχαίας τραγωδίας. Μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη γυναίκα που αρνείται να υποταχθεί, υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά της και γίνεται σύμβολο αντίστασης απέναντι στην εξουσία και την αδικία.

Η ιστορία της συνδέεται με σημερινά ζητήματα, όπως η προσφυγιά, η ελευθερία, η μνήμη και οι αγώνες των γυναικών.

Μια βαλίτσα μετατρέπεται σε θέατρο

Η σκηνική σύνθεση είναι εσκεμμένα λιτή. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια βαλίτσα, η οποία λειτουργεί ως σύμβολο μετακίνησης, απώλειας και μνήμης.

Η βαλίτσα μεταμορφώνεται σε ένα μικροσκοπικό θέατρο, μέσα στο οποίο ξεδιπλώνονται στιγμές από τη ζωή της Αντιγόνης. Αντικείμενα όπως ένα μαντήλι, ένας καθρέφτης, μια λάμπα και μικρές φιγούρες αποκτούν συμβολική λειτουργία και δημιουργούν έναν κόσμο σκιών, εικόνων και αναμνήσεων.

Η παράσταση παίρνει τη μορφή παραμυθιού, με δύο performers να αναλαμβάνουν την αφήγηση και τη σκηνική δράση.

Συνάντηση θεάτρου σκιών και ιρανικού παραμυθιού

Ο ένας performer διαμορφώνει το φως, τις σκιές και τις παρουσίες, δίνοντας μορφή στις δυνάμεις της εξουσίας και της τραγωδίας.

Η δεύτερη performer ενσαρκώνει την Αντιγόνη, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με στοιχεία από την παράδοση του ιρανικού παραμυθιού Naqqali και με προσωπικές εμπειρίες.

Από αυτή τη συνάντηση προκύπτει μια σύγχρονη Αντιγόνη, η οποία συνομιλεί με τις φωνές των γυναικών και με τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής.

Η παράσταση παρουσιάζεται στα γαλλικά, στα περσικά και στα ελληνικά.

Οι συντελεστές της παράστασης

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Γιώργος Καρακάντζας και η Samaneh Latifi.

Η εικονογράφηση είναι της Kinga Kelemen, ενώ τη μουσική έχει συνθέσει ο Ali Hout.

Μαριονετίστας είναι ο Γιώργος Καρακάντζας και ηθοποιός η Samaneh Latifi.

Στην παραγωγή συνεργάζονται επίσης η καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Ευφημία Καρακάντζα και ο κατασκευαστής μαριονετών Eric Deniaud. Την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει το Anima Theatre.

Εισιτήρια και προπώληση

Η γενική είσοδος κοστίζει 8 ευρώ.

Η προπώληση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, καθώς και στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας, στην κεντρική πλατεία.

Τις ημέρες των παραστάσεων, το ταμείο στη Στοά Αϊ Γιάννη θα λειτουργεί από τις 19:00.

Οι κάτοχοι ονομαστικών προσκλήσεων του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων θα πρέπει να δηλώσουν έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου ότι προτίθενται να τις χρησιμοποιήσουν. Στην είσοδο θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Μετά την έναρξη της παράστασης δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en