Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο στόχαστρο του Μαξίμου η έξοδος από το μνημόνιο

image_print

Μετά την κατ’ ελάχιστον τετράμηνη «παράταση»

Έχοντας πλέον εξασφαλίσει τον απαιτούμενο πολιτικό χρόνο, μετά και την ανανέωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλευτικού σώματος προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στη διαπραγμάτευση για το χρέος, που εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και τυχόν θετική έκβαση να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα που μέχρι σήμερα δρα προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασική προϋπόθεση για την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, είναι όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η ομαλή έκβαση της πέμπτης αξιολόγησης που θα συνεχιστεί το Νοέμβριο, αλλά και η ολοκλήρωση του ελέγχου των stress tests .

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής προσβλέπει σε επιστροφή κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ύψους 9-10 δισ., προκειμένου να περιοριστεί το δημόσιο χρέος και, συνεπώς, η απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιλαμβάνονται στο ισχύον πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθυνθεί με επιστολή του στο ΔΝΤ, στην οποία θα ζητά τη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος, με ταυτόχρονη παραίτηση της Αθήνας από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16.
Συγχρόνως, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει σε έναν χρηματοδοτικό… συνδυασμό, κάνοντας λόγο για «υβριδική προληπτική γραμμή πίστωσης», η οποία θα λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε τυχόν νέα άνοδο του δανεισμού από τις αγορές.

Ωστόσο, η αυριανή συνάντηση του ελληνικού επιτελείου που αποτελείται από τους Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Στουρνάρα και Σταύρου Παπασταύρου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρείται υψίστης σημασίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όσο και για την τελική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Ρένα Δούρου εκλέγεται αύριο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου, μετά από ένα μακρύ διάστημα αποστασιοποίησης από την «πρώτη γραμμή» θα εκλεγεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου επικεφαλής της – αποδεκατισμένης πλέον – Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κίνηση του Παύλου Πολάκη να αποσύρει την δική του υποψηφιότητα.

Η εκλογή της κ. Δούρου, εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, όπως ομολογεί και ο ίδιος ο κ. Πολάκης ουσιαστικά, θα γίνει στην αίθουσα 150 της Βουλής. Τύποις η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον – μετά το κύμα αποχωρήσεων που συνεχίζεται –  12 βουλευτές συν τους δύο ευρωβουλευτές (Αρβανίτη και Κουντουρά), ωστόσο σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο παραιτηθείς πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος, η Όλγα Γεροβασίλη η οποία θα παραιτηθεί από Δευτέρα, ο Συμεών Κεδίκογλου που έχει προαναγγείλει επίσης παραίτησης, αλλά και οι Βασίλης Κόκκαλης και Νίνα Κασιμάτη που φημολογείται ότι θα δρομολογήσουν την παραίτησή τους. Έτσι το πιθανότερο είναι να προσέλθουν να ψηφίσουν την μοναδική υποψήφια μόλις 7 βουλευτές που είχαν ψηφίσει για γραμματέα της ΚΟ και οι δύο ευρωβουλευτές .

Σε ανάρτησή της η κα Δούρου δημοσίευσε την επιστολή για την υποψηφιότητά της, δηλώνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται για κάποια προσωπική φιλοδοξία αλλά επειδή κλήθηκε από στελέχη να υπάρξει ένα «νέο ξεκίνημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνει αιχμές
για τις «ανεξαρτητοποιήσεις χωρίς παράδοση της έδρας, παραιτήσεις, χωρίς διατύπωση συγκεκριμένων πολιτικών διαφορών»  ωστόσο δηλώνει πεπεισμένη ότι  η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι αναστρέψιμη». Όπως αναφέρει η ανάταξη  ενόψει της συμμετοχής του στις επερχόμενες εκλογές, «είτε με ένα ενωτικό, προοδευτικό ψηφοδέλτιο είτε αυτόνομα, είναι μονόδρομος και πρέπει να ξεκινήσει από την ΚΟ».

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Πασχαλίδη με Ζαχαράκη για τα σχολεία της Καβάλας

image_print

Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, πραγματοποίησε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης Πασχαλίδης, με αντικείμενο ζητήματα που αφορούν τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και η ανάγκη κατασκευής νέου σχολικού κτιρίου, ενώ συζητήθηκε και η ενίσχυση του σχολείου με νέο μουσικό εξοπλισμό. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι ελλείψεις στα εργαστήρια του ναυτιλιακού τομέα του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Καβάλας, με την υπουργό να δεσμεύεται ότι θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην οδική ασφάλεια έξω από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ποδοχωρίου, όπου ζητήθηκε η λήψη άμεσων μέτρων για την ασφαλή διέλευση των μαθητών. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η υπουργός αντιμετώπισε θετικά τα ζητήματα που τέθηκαν και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση λύσεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πολιτική σύγκρουση με το βλέμμα στη Δικαιοσύνη

image_print

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν πυρά σχετικά με τις ευθύνες και τη διαχείριση της υπόθεσης. Οι εξελίξεις συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό, ενώ το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί τόσο τη Βουλή όσο και τη δημόσια συζήτηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών όπου αυτές προκύπτουν, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Δικαιοσύνη θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και πως δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στο έργο της.

Την ίδια ώρα, η δικαστική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έως τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να έχει προσδιοριστεί η δίκη που αφορά τους τέσσερις βουλευτές οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση, σηματοδοτώντας την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας για μία από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις των τελευταίων μηνών.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τόσο οι πολιτικές όσο και οι δικαστικές εξελίξεις εκτιμάται ότι θα καθορίσουν την πορεία της υπόθεσης.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en