ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο Μουσείο Ακρόπολης η εκδήλωση Τσίπρα για «δίκαιη ανάπτυξη»

Αντιδράσεις για την επιλογή του χώρου – Η κυβέρνηση δηλώνει ότι απορρίπτει ως επιλογή ανάπτυξης τη χαμηλή αμειβόμενη εργασία και την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους – Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για ανάπτυξη με εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας

Σε μία εκδήλωση με αμφιλεγόμενο συμβολισμό στο Μουσείο της Ακρόπολης και με προφανή στόχο να αλλάξει την ατζέντα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σήμερα το βράδυ το κυβερνητικό σχέδιο για «τη δίκαιη ανάπτυξη» πλαισιωμένος από τους συναρμόδιους υπουργούς του. 

Ενώ λίγες ώρες νωρίτερα θα έχει ψηφιστεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Γιώργου Σταθάκη -το οποίο δεν έπεισε για την αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργεί-, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ξετυλίξει τον κυβερνητικό σχεδιασμό μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είναι εμφανής η αγωνία της κυβέρνησης να προπαγανδίσει στην κοινή γνώμη τη «δίκαιη ανάπτυξη» ώστε να αλλάξει τη συζήτηση που είναι εστιασμένη στα σκληρά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση και στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν τόσο στα εισοδήματα όσο και στην οικονομία καθώς κινούνται σε υφεσιακή κατεύθυνση. Ως αποτελεσματικότερος τρόπος επικοινωνίας επιλέχθηκε να παρουσιαστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό οι άξονες του σχεδίου, σε μία πανηγυρικού χαρακτήρα εκδήλωση.

Για τον λόγο αυτό δε επιλέχθηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο παραχωρείται για πρώτη φορά για παρόμοια εκδήλωση, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικού άξονες του σχεδίου: 

-την παραγωγική ανασυγκρότηση

– το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα

-τα χρηματοδοτικά εργαλεία (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αναπτυξιακός νόμος, αναπτυξιακή τράπεζα, Παρευξήνια τράπεζα κτλ), που στόχο έχουν την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι απορρίπτει ως επιλογή ανάπτυξης τη χαμηλή αμειβόμενη εργασία και την αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για ανάπτυξη με εξειδικευμένο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.  

Στο ίδιο πλαίσιο για τη στροφή στην ανάπτυξη και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εντάσσει η κυβέρνηση και την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου και η συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό.

Πάντα με τον ίδιο στόχο να αλλάξει το αρνητικό κλίμα η κυβέρνηση παράλληλα με το σχέδιό της για την ανάπτυξη ετοιμάζει και σειρά άλλων πρωτοβουλιών για την κοινωνική πολιτική και τις θεσμικές πρωτοβουλίες.  Όσον αφορά τις θεσμικές πρωτοβουλίες με βασική την συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρότασή της  στις 24 Ιουλίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η συγκρότηση και η σύνθεση της επιτροπής που θα διαμορφώσει την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

πηγη: protothema.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version