ΥΓΕΙΑ

Στους 51 οι νεκροί από τον ιό της γρίπης

Στην κορύφωσή του βρίσκεται το «κύμα» της γρίπης στη χώρα μας, όπου την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου 19 άνθρωποι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 51.

Την Πέμπτη έγιναν 9 νέες εισαγωγές ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα συνολικά 56 ασθενείς και οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 168 άτομα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι φέτος η νοσηρότητα είναι στα ύψη σε σύγκριση με τους δύο περασμένους χειμώνες. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι μόνο την Πέμπτη μέσα σε μία μέρα έχασαν τη ζωή τους 5 άτομα, τρεις γυναίκες και δύο άνδρες, όλοι πάνω από τα 50 αλλά με υποκείμενα νοσήματα.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άλλα 59 άτομα και άρα είναι ορατός ο κίνδυνος ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί. Συνολικά από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν νοσηλευθεί σε σοβαρή κατάσταση 168 ασθενείς, κυρίως χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένοι, στην πλειονότητα τους δεν είχαν εμβολιαστεί.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι σημαντικό να αναζητούν άμεσα γιατρό τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις.

Στο μεταξύ για λιγότερες ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία κάνουν λόγο οι Φαρμακοποιοί, με τον ΕΟΦ, όμως, να υποστηρίζει ότι δεν έχει καταγράψει ελλείψεις.

Πάντως φαίνεται ότι η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών απέτρεψε πολλούς από το να εμβολιασθούν σε μια χώρα όπου ούτως η άλλως η εμβολιαστική κάλυψη είναι εξαιρετικά χαμηλή και συνήθως αγγίζει το 5%.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί, παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.).

Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την πρόληψη λοιμώξεων στους χώρους των βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, δημόσιων και ιδιωτικών, επισημαίνει σε νέα εγκύκλιο της η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.

Στην εγκύκλιο προβλέπεται η εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας του ευαίσθητου αυτού πληθυσμού, δεδομένου ότι η συνάθροιση των παιδιών στον χώρο του παιδικού σταθμού μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες μετάδοσης λοιμώξεων.

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών, περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής, οδηγίες περιβαλλοντικής υγιεινής, οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων καθώς και οδηγίες για την προετοιμασία και τον χειρισμό των τροφίμων.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version