Quantcast
Connect with us

ΕΡΓΑΣΙΑ

Στους 432.033 οι νεόπτωχοι εργαζόμενοι της Ελλάδας

image_print

Τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων εξαιτίας της ύφεσης, της έκρηξης της ανεργίας, της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της απότομης βύθισης των μισθών την περίοδο 2010 – 2015 αποτυπώνει το κείμενο θέσεων για τις εργασιακές σχέσεις που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας περιέχουν αναλυτικά δεδομένα για τις μισθολογικές ανισότητες και φωτογραφίζουν μια μεγάλη κατηγορία νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς οι οποίοι είναι πολύ μικρότεροι ακόμη και από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου:

  • 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.
  • Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.

Ουσιαστικά πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασία 2, 3 ημερών την εβδομάδα ή ακόμη και μερικών ωρών την εβδομάδα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση κυμαίνεται από 400 ευρώ μικτά έως και 420 ευρώ μικτά το μήνα. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των νεόπτωχων εργαζομένων που αμείβεται με μισθούς έως και 510 ευρώ μικτά ανέρχεται συνολικά σε 432.033 άτομα.

 

neoptoxoi1

 

Σε τέσσερις θεματικές ενότητες

Το κείμενο των θέσεων του υπουργείου Εργασίας αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες οι οποίες καταγράφουν:

α) την κατάσταση που διαμορφώθηκε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις εξαιτίας των νόμων των μνημονίων,

β) τα όρια και τις αμοιβές των κατώτατων μισθών,

γ) το θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων και

δ) τη λειτουργία της αγοράς εργασίας και τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982.

Το κείμενο επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της χαμηλής ανταγωνιστικότητας που έχει.

Μάλιστα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας χαρακτηρίζεται ως «δομικό πρόβλημα» που σχετίζεται κυρίως με την εξειδίκευση του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας σε συνδυασμό με τις μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης της ελληνικής οικονομίας και όχι με το κόστος εργασίας.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η οικονομική ύφεση λειτούργησε ως επιταχυντής της διεύρυνσης των μορφών μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα ειδικά μετά το 2012 να έχουμε εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με μερική απασχόληση, αλλά και αύξηση των μετατροπών των συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης ή σε εκ περιτροπής εργασία.

 

neoptoxoi-simvaseis

 

Μετατροπή επί τα χείρω για 152.636 συμβάσεις

Από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι στο διάστημα από 1/7/2013 έως και τον Ιούνιο του 2016 είχαμε 152.636 μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι από το 2013 και μετά έχουμε κάθε χρόνο σταθερή αύξηση των μετατροπών συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε μερικής είτε με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι μορφές ελαστικής απασχόλησης, ενώ το 2004 κάλυπταν στην Ελλάδα μόνο το 4,5% του συνόλου των εργαζομένων, μέσα σε διάστημα 10 ετών παρουσίασαν αύξηση σχεδόν 100% φτάνοντας το 2014 στο 9,3%.

Είδος υπό εξαφάνιση οι κλαδικές συμβάσεις

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, ενώ, αντίθετα, τα τρία τελευταία χρόνια κυριαρχούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, καθώς και οι συμβάσεις που υπογράφουν οι «ενώσεις προσώπων».

Έτσι, προκύπτει ότι τα τρία τελευταία χρόνια οι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπέγραψαν τα συνδικάτα ανέρχονται συνολικά σε 492, ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφηκαν από τις «ενώσεις προσώπων» έφθασαν τις 407.

 

neoptoxoi-simvaseis2

 

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα σε σύγκριση με τους μισθούς άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Μάλτας ή της Σλοβενίας, υπέστησαν δραστική μείωση κατά 192,86 ευρώ μετά το 2012, όταν με την υπογραφή του 2ου μνημονίου καταργήθηκε η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να διαπραγματεύονται ελεύθερα τους μισθούς.

Μάλιστα, μετά το 2012 οι αντίστοιχοι κατώτατοι μισθοί των χωρών αυτών δεν έμειναν στα ίδια επίπεδα αλλά παρουσίασαν αυξήσεις είτε οριακές, όπως στην Ισπανία, στην οποία από τα 748,3 ευρώ το 2011 ανήλθαν στα 756,7 ευρώ το 2015, στη Μάλτα (από 664,95 ευρώ στα 720,46 ευρώ σήμερα), ενώ στην περίπτωση της Σλοβενίας είχαμε σημαντική αύξηση, αφού από τα 748,1 ευρώ το 2011 ο κατώτατος μισθός έφθασε στα 790,73 ευρώ το 2015.

Click to comment

Απάντηση

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Μόνιμη εργασία για εργαζόμενους ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς

ΠΟΕ-ΟΤΑ – Απόφαση για μόνιμη εργασία εργαζομένων ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς – 2026
image_print

Την ανάγκη εξασφάλισης μόνιμης και σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους ΕΣΠΑ στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς επαναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας την Πέμπτη 28 Μαΐου 2026.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα μετά τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύτηκε για προκήρυξη μόνιμου προσωπικού για τους εργαζόμενους ΕΣΠΑ των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, στην κατεύθυνση εξασφάλισης μόνιμης εργασίας για όλους.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπήρξε δέσμευση για εξαίρεση των εργαζομένων ΕΣΠΑ των Παιδικών Σταθμών από τη λεγόμενη «διάταξη Βορίδη».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει ακόμη ότι, μετά από δική της επιμονή, το Υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει εντός μίας εβδομάδας το σύστημα μοριοδότησης της προκήρυξης, καθώς και την τελική απάντηση στο αίτημα του κλάδου για κατάργηση της «διάταξης Βορίδη».

Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026, ορίζοντας την ημερομηνία αυτή ως καταληκτική για τις έγγραφες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ομοσπονδία επιμένει στη σταθερή της θέση για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων, καθώς και στην πλήρη κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» για όλους.

Παράλληλα, ζητά την κατάργηση του άρθρου 730 του σχεδίου νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, καταργεί τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων και οδηγεί σε απόλυση 20.000 εργαζόμενους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη εργασία είναι διαχρονικός και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει πίσω στη διεκδίκηση μόνιμης εργασίας με κρατική χρηματοδότηση για όλους.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει, η απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου θα είναι μονόδρομος.

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Καβάλα | Προσλήψεις 25 ατόμων για το «Άθληση για Όλους»

image_print

Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε την πρόσληψη 25 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο υλοποίησης των Γενικών και Ειδικών Προγραμμάτων «Άθληση για Όλους» για την περίοδο 2025–2026.

Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια οκτώ (8) μηνών, ενώ η αποζημίωση των απασχολουμένων θα γίνεται με ωριαία αντιμισθία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  • είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: personnel@kavala.gov.gr,

  • είτε αυτοπροσώπως,

  • είτε μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου (με θεωρημένη υπογραφή),

  • είτε ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή στα γραφεία της υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» στοχεύει στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας, της ευεξίας και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών κάθε ηλικίας μέσα από οργανωμένες αθλητικές δράσεις που πραγματοποιούνται στους δήμους όλης της χώρας.

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Οδικός Χάρτης για Συλλογικές Συμβάσεις και Ψηφιακά Εργαλεία Εργασίας

image_print

Μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά ζητήματα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, όπου υπάρχει «πολύ περιθώριο βελτίωσης» στην κάλυψη των εργαζομένων.

Συλλογικές Συμβάσεις: Νέο Θεσμικό Πλαίσιο

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε την ανάγκη για ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο που θα προσφέρει τα σωστά κίνητρα για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Παράλληλα, ξεκίνησε ήδη κύκλος συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες της ΕΕ. Οι προτάσεις θα συγκεντρωθούν από κοινού, ώστε έως τα τέλη του 2025 να παρουσιαστεί δημόσια το στρατηγικό σχέδιο.

JOBmatch: 46.000 «συζεύξεις» σε χρόνο ρεκόρ

Η υπουργός παρουσίασε επίσης τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ψηφιακής πλατφόρμας JOBmatch, μέσω της οποίας επιχειρείται η ταχεία σύζευξη εργαζομένων και εργοδοτών. Η πλατφόρμα, που είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω εφαρμογής, επιτρέπει την καταγραφή προτιμήσεων από τον εργαζόμενο και αντίστοιχα των προσφερόμενων θέσεων από τους εργοδότες. «Μέσα σε 2,5 λεπτά μπορεί κάποιος να βρει δουλειά», δήλωσε η υπουργός.

Η νέα δυνατότητα βιντεοκλήσης για συνεντεύξεις προστέθηκε φέτος, με σκοπό την άμεση επαφή μεταξύ υποψηφίων και εργοδοτών. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 46.000 συζεύξεις, ενώ η πλατφόρμα αριθμεί 22.000 υποψήφιους.

Ημέρες Καριέρας σε 40 πόλεις

Η υπουργός αναφέρθηκε και στις «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνονται συστηματικά σε όλη την Ελλάδα. Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στις 23 και 24 Μαΐου, με τη συμμετοχή περίπου 200 επιχειρήσεων και χιλιάδες προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο για μείωση γραφειοκρατίας

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως αποκάλυψε ότι επεξεργάζεται νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα στοχεύει στη μείωση γραφειοκρατίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Έδωσε το παράδειγμα της απλοποίησης των εγγράφων για τις προσλήψεις και προανήγγειλε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους πριν τη δημόσια παρουσίασή του.

Οφειλές στον ΕΦΚΑ: Καμία εμπλοκή εισπρακτικών

Απαντώντας σε ερώτηση για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, η υπουργός διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν την είσπραξη εισπρακτικές εταιρείες. Αντιθέτως, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου θα βοηθούν τον ΕΦΚΑ σε εξατομικευμένη διαχείριση οφειλών, χωρίς να αντικαθιστούν τη δημόσια αρμοδιότητα. «Η είσπραξη γίνεται αποκλειστικά από τον ΕΦΚΑ», τόνισε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας ώστε να επιστρέψουν πόροι στην κοινωνία.

637% αύξηση δηλωμένων υπερωριών στον τουρισμό

Εντυπωσιακά αποτελέσματα κατέγραψε και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με τις δηλωμένες υπερωρίες στον τουρισμό να σημειώνουν άλμα 637% τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου σε τουρισμό και εστίαση από φέτος, ενώ συνολικά 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι καλύπτονται πλέον από το σύστημα, έναντι μόλις 150.000 πριν έναν χρόνο.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en