ΚΑΒΑΛΑ

Στον δήμο Παγγαίου κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον περονόσπορο

Δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Καραγιαννίδης από τη Δράμα και η Λίτσα Αμανατίδου από τη Θεσσαλονίκη, περιόδευσαν χθες το πρωί μέχρι το μεσημέρι, στον πρώην Δήμο Ελευθερών, συνοδευόμενα από στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζί τους ήταν ο Κώστας Μορφίδης και ο Τάκης Εμμανουηλίδης. Μίλησαν με πολλούς αγρότες σταφυλοπαραγωγούς, στο Ελαιοχώρι και το Μυρτόφυτο και είδαν από κοντά αμπελοκαλλιέργειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τον περονόσπορο. Ειδικά η κα Αμανατίδου ήταν πολύ ενημερωμένη σχετικά για την κατάσταση που επικρατεί στο Νομό Καβάλας, φάνηκε να έχει ήδη επαφές με τον ΕΛΓΑ, δίνοντας μία μικρή προοπτική στους αγρότες ν΄ αποζημιωθούν όχι τώρα, αλλά αρχές του 2015.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει κατ΄ αρχήν να υπάρχει πολιτική βούληση, από την άλλη πλευρά, κι αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα κατά την περιοδεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ εδώ και τώρα να δουν πως έχουν τα πράγματα στα σταφυλοχώρια του πρώην Δήμου Ελευθερών, να έχουνε εικόνα συγκεκριμένη για το πρόβλημα, για να συντάξουν τώρα τις απαραίτητες εκθέσεις.

Το γεγονός αυτό θα διευκολύνει και μία άλλη προοπτική που ανοίγεται στους παραγωγούς, δηλαδή αφού γίνουν οι εκθέσεις του ΕΛΓΑ, αφού γίνουν οι αυτοψίες του ΕΛΓΑ, να καταβληθεί προσπάθεια για να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή παραγωγή.
Την ίδια στιγμή ο περονόσπορος προοδεύει στις καλλιέργειες του πρώην Δήμου Ελευθερών, βοηθούμενος από τις αυξημένες βροχοπτώσεις, κυρίως μέχρι τις πρώτες μέρες Ιουλίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Αμανατίδου και συμφώνησαν οι παραγωγοί, ενώ ραντίζονται τα αμπέλια για ν΄ αντιμετωπισθεί ο περονόσπορος, αυτός συνεχίζει και κάνει δύσκολη τη δουλειά του παραγωγού, καθώς δεν πτοείται από το ράντισμα.

Η κα Αμανατίδου παρατήρησε ότι ο περονόσπορος απειλεί καλλιέργειες και στη δυτική πλευρά του νομού Καβάλας και ανέφερε συγκεκριμένα την περιοχή του Ακροποτάμου, αλλά και την πατάτα του Νομού Δράμας.

Οι αγρότες σε υψηλούς τόνους δήλωσαν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ζημιά φτάνει και το 100% της παραγωγής. «Να έρθουν να δουν τώρα τι συμβαίνει στα χωράφια μας, για να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί», είπαν οι αγρότες στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι αγρότες τόνισαν ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα θεομηνίας, ενώ ο Κώστας Μορφίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επανέλαβε ότι σήμερα ο περονόσπορος δημιουργεί στα σταφύλια πολύ μεγάλο πρόβλημα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version