ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Άρειο Πάγο την Τετάρτη ο Παπαγεωργόπουλος για την υπεξαίρεση

Στις 21 Οκτωβρίου θα συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης του Παπαγεωργόπουλου κατά της β΄βάθμιας καταδικαστικής απόφασης για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ.
Στον Άρειο Πάγο κρίνεται η αίτηση αναίρεσης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου κατά της δευτεροβάθμιας καταδικαστικής απόφασης για την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί, την ερχόμενη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, και τότε ο εισαγγελέας της έδρας θα προτείνει περί  αποδοχής ή απόρριψης του αιτήματος, του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, για την επανάληψη της δευτεροβάθμιας δίκης.  
Η εισαγγελία του Άρειου Πάγου απέστειλε κλήσεις  για τη συζήτηση των ασκηθεισών αναιρέσεων κατά  της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης που καταδίκασε τους Παναγιώτη Σαξώνη, Μιχάλη Λεμούσια και Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ. Στις 21 Οκτωβρίου, ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου θα παρουσιαστούν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των καταδικασθέντων οι οποίοι θα αναπτύξουν τους λόγους της αναίρεσης.
Ο εισαγγελέας θα προτείνει για το αν είναι παραδεκτή ή απαράδεκτη η κάθε αίτηση αναίρεσης και θα παραδώσει τη σκυτάλη στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του, ύστερα από δύο μήνες. Ή θα αναιρέσει και θα αναπέμψει σε Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που θα δικάσει εκ νέου τους κατηγορούμενους ,με άλλη σύνθεση, ή θα απορρίψει την αίτηση, καθιστώντας αμετάκλητη την καταδικαστική απόφαση διότι δεν υπάρχει άλλο ένδικο μέσο.
Ο Β. Παπαγεωργόπουλου έχει καταδικαστεί με 12ετή κάθειρξη για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση. Στην αίτηση αναίρεσης που έχουν υποβάλει οι δικηγόροι του, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
-Στην καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου υπάρχει έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας διότι για τη στοιχειοθέτηση της απλής συνέργειας απαιτείται να υπάρχει πρόθεση και,  κατά διαφορετικό τρόπο από εκείνο της άμεσης συνέργειας, παροχή οποιασδήποτε συνδρομής στον αυτουργό πριν την τέλεση ή κατά την τέλεση της κύριας πράξης.
-Ο δόλος του απλού συνεργού περιλαμβάνει γνώση της τέλεσης από τον αυτουργό, ορισμένης αξιόποινης πράξης,  αφ’ ετέρου περιλαμβάνει τη θέληση του  να συμβάλλει με τη συνδρομή του στην πραγματοποίηση της.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, κατά την ακροαματική διαδικασία, που οδήγησε στην δευτεροβάθμια καταδικαστική απόφαση, δεν προέκυψαν πραγματικά περιστατικά για τη γνώση του συνεργού.
Κατά την μειοψηφούσα γνώμη των δύο εφετών, οι οποίες ζήτησαν την  αθώωση του Β. Παπαγεωργόπουλου και του πρώην γ. γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια, μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ήταν οι” αλληλοαναιρούμενες καταθέσεις – απολογίες” του βασικού κατηγορούμενου Παναγιώτη Σαξώνη.

 

voria.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version