Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στοιχεία-σοκ από έρευνα | Ένα στα δύο νοικοκυριά ζει από τις συντάξεις των ηλικιωμένων

image_print

Το τραγικό σημείο στο οποίο βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα αναδεικνύεται και πάλι από νέα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ένα στα δύο νοικοκυριά συντηρείται από τις συντάξεις των συνταξιούχων της οικογένειας, την ίδια ώρα που ένας στους δύο συνταξιούχους ζει κάτω από τα όριο της φτώχειας.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, σύμφωνα με το οποίο τα 11 ψαλίδια του νόμου Κατρούγκαλου θα φέρουν νέα επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων επιφέρουν, ενώ παράλληλα ο κίνδυνος και νέων μελλοντικών περικοπών στις συντάξεις είναι σοβαρός, αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αναλυτικά, από τα στοιχεία του Δικτύου προκύπτουν τα εξής:

1. Σήμερα οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων παίρνει μηναία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς, 1,2 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί -σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή- το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.

2. Το 52% των λαϊκών νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που προκαλούν τα Μνημόνια, ζει από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.

3. Από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των συνταξιούχων μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές – περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, σε σημείο πλέον οι συντάξεις να αποτελούν φιλοδώρημα. Παρότι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις 13 μνημονιακές περικοπές, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα, τα οποία φέτος θα κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ συνολικά.

«Το ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων συνεχίζεται» τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος. «Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται. Κάθε χρόνο λόγω των περικοπών όλο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας».

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Φιλοθέη – Οργή κατοίκων για το εργοστάσιο ανακύκλωσης

Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο φλεγόμενο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Φιλοθέη Θεσσαλονίκης.
image_print

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης στη Φιλοθέη

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε τις περιοχές της Ανθούπολης, έξω από το Ωραιόκαστρο, και της Φιλοθέης στον δήμο Παύλου Μελά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για την αποτροπή αναζωπυρώσεων.

Παρά τη σημαντική ύφεση των ανέμων και τον περιορισμό των βασικών μετώπων, οι πυροσβέστες πραγματοποιούν συνεχείς διαβροχές στις καμένες εκτάσεις, ενώ καθοριστική παραμένει η συνδρομή των εναέριων μέσων.

Η φωτιά επιμένει στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Η μοναδική ενεργή εστία εντοπίζεται στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Φιλοθέη, όπου οι μεγάλες ποσότητες εύφλεκτων υλικών και το υψηλό θερμικό φορτίο δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, 160 πυροσβέστες με 52 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήματα, ενώ μηχανήματα έργου πραγματοποιούν επιχωματώσεις προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της φωτιάς.

Παρά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πυροσβεστική εκτιμά ότι η πυρκαγιά δύσκολα θα επεκταθεί εκτός του χώρου της εγκατάστασης.

Τοξικός καπνός και έξι τραυματίες

Η πυρκαγιά δημιούργησε πυκνό σύννεφο καπνού που σκέπασε μεγάλο μέρος της Θεσσαλονίκης, ενώ η έντονη οσμή από καμένο πλαστικό έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης.

Από το περιστατικό τραυματίστηκαν συνολικά έξι άτομα. Πέντε πυροσβέστες μεταφέρθηκαν προληπτικά στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, εκ των οποίων ένας έφερε ελαφρύ τραυματισμό, ενώ ένας εθελοντής διακομίστηκε επίσης λόγω αδιαθεσίας.

Αίτημα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε προληπτικά το ίδρυμα «Άγιος Παντελεήμων», με 157 φιλοξενούμενους να μεταφέρονται με ασφάλεια σε χώρους φιλοξενίας.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα ζητήσει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αντίστοιχο αίτημα αναμένεται να υποβάλει και ο δήμος Παύλου Μελά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντικές καταστροφές σε αγροτοδασικές εκτάσεις και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Οι κάτοικοι που επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά την εκκένωση εκφράζουν έντονη ανησυχία και αγανάκτηση για τη λειτουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης δίπλα σε κατοικημένη περιοχή.

Όπως υποστηρίζουν, η φωτιά έφτασε μέχρι αυλές κατοικιών, ενώ αρκετοί κάνουν λόγο για καθυστερημένη επέμβαση και εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις από τους τοξικούς ρύπους που εκλύθηκαν κατά την καύση των πλαστικών υλικών.

Στο σημείο το όχημα του 76χρονου

Στην περιοχή παραμένει οριοθετημένο το καμένο όχημα που, σύμφωνα με τις Αρχές, ανήκει στον 76χρονο ο οποίος φέρεται να έχει ομολογήσει ότι προκάλεσε την πυρκαγιά.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που προκλήθηκαν από τη φωτιά.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη: Σήμερα το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Μαρία Αντωνογιαννάκη

Η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη σε παλαιότερη επαγγελματική της εμφάνιση.
image_print

Βαρύ πένθος στην Κρήτη για τη Μαρία Αντωνογιαννάκη

Βαθιά θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία και στον δημοσιογραφικό κόσμο της Κρήτης ο αιφνίδιος θάνατος της δημοσιογράφου Μαρίας Αντωνογιαννάκη, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 46 ετών.

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί της ετοιμάζονται να της πουν το τελευταίο αντίο, αδυνατώντας ακόμη να πιστέψουν την ξαφνική απώλειά της.

Σήμερα η κηδεία στο Ηράκλειο

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 16:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Κνωσού στο Ηράκλειο.

Η σορός θα βρίσκεται στον ναό από τις 15:30, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου.

Βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της

Η 46χρονη δημοσιογράφος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της μέσα στο αυτοκίνητό της, σε γκαράζ στην περιοχή του Αϊ Γιάννη.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με γιατρό, ωστόσο διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η υπόθεση αποδίδεται σε παθολογικά αίτια, ενώ δημοσιεύματα τοπικών μέσων αναφέρουν ότι υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Τι κατέγραψε κάμερα ασφαλείας

Βιντεοληπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας φέρεται να καταγράφει τη Μαρία Αντωνογιαννάκη να επιστρέφει στο σπίτι της, να κατεβαίνει στο γκαράζ, να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητό της και λίγη ώρα αργότερα να χάνει τις αισθήσεις της.

Η πορεία της στη δημοσιογραφία

Η Μαρία Αντωνογιαννάκη είχε διαγράψει σημαντική πορεία στα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης.

Εργαζόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΡΗΤΗ TV, στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» και στην ενημερωτική ιστοσελίδα neakriti.gr, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα στον χώρο της ενημέρωσης.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Tiken Jah Fakoly: Η αφρικανική reggae μάγεψε το κοινό της Καβάλας στο Cosmopolis 2026

image_print

Μια από τις πιο δυνατές μουσικές στιγμές του φετινού Cosmopolis χάρισε στο κοινό της Καβάλας ο κορυφαίος εκπρόσωπος της αφρικανικής reggae, Tiken Jah Fakoly, ο οποίος ανέβηκε στη σκηνή του φεστιβάλ και παρέσυρε τους χιλιάδες θεατές σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι γεμάτο ρυθμό, ενέργεια και έντονα κοινωνικά μηνύματα.

Με τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή του, την επιβλητική σκηνική παρουσία και τη συνοδεία της εξαιρετικής μπάντας του, ο σπουδαίος καλλιτέχνης από την Ακτή Ελεφαντοστού παρουσίασε ένα πρόγραμμα που συνδύασε τις αυθεντικές αφρικανικές μελωδίες με τη reggae, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που καθήλωσε το κοινό από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα.

Οι θεατές τραγούδησαν, χόρεψαν και χειροκρότησαν θερμά, ανταποκρινόμενοι στα διαχρονικά τραγούδια του Tiken Jah Fakoly, τα οποία μεταφέρουν μηνύματα ειρήνης, ελευθερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Η συναυλία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμών, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως η μουσική αποτελεί μια παγκόσμια γλώσσα που ενώνει ανθρώπους και λαούς.

Η εμφάνιση του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη αποτέλεσε αναμφίβολα μία από τις κορυφαίες στιγμές του Cosmopolis 2026, επιβεβαιώνοντας τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του φεστιβάλ και τη δυναμική του να φιλοξενεί καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας.

Το κοινό της Καβάλας αποχαιρέτησε τον Tiken Jah Fakoly με παρατεταμένο χειροκρότημα, σε μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη σε όσους είχαν την ευκαιρία να τη ζήσουν, προσθέτοντας ακόμη μία ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του Cosmopolis.

Δείτε φωτογραφίες :

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en