ΕΚΛΟΓΕΣ

Στις κάλπες θα κριθεί και η πορεία του Χρηματιστηρίου

Το εκλογικό αποτέλεσμα και το προφίλ του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος, τάσης και προοπτικών

Η δρόμος γιά  να βγεί το ελληνικό χρηματιστήριο από το τέλμα και την απαξίωση, περνάει  από τις… κάλπες. Αν και υπάρχουν κι άλλες εγχώριες ή διεθνείς παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία του – όπως το κλίμα στις ξένες αγορές – οι μεσοχρόνιες προοπτικές του ΧΑ σχετίζεται άμεσα με το μήνυμα που θα σταλεί μέσω των εθνικών εκλογών.  Όπου θα διαφανεί εάν από το αποτέλεσμα διασφαλίζεται πολιτική σταθερότητα, τουλάχιστον για δύο με τρία χρόνια, ή αν οδεύουμε σταδιακά (αν όχι άμεσα) προς εξελίξεις και ανατροπές που μπορούν να προβληματίσουν περαιτέρω τους ήδη επιφυλακτικούς και μετρημένους επενδυτές – ιδίως τους ξένους.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να προδικάσει το εύρος της τυχόν αντίδρασης του Χ.Α. εάν οι εκλογές δεν «φωτογραφίζουν» εξελίξεις ή το εύρος της περαιτέρω πτώσης εάν προκύψει αποτέλεσμα που οδηγεί σε πολιτικές διεργασίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον διαφανεί ότι δεν οδεύουμε προς… νέες κάλπες, πόσω μάλλον εάν προκύψει ισχυρή κυβέρνηση από τις κάλπες , οι αναλυτές προβλέπουν αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και ενδεχόμενη κίνηση προς τα επίπεδα των 800 μονάδων. Ειδάλλως, ήδη… διαρρέονται στην αγορά νούμερα που παραπέμπουν σε περαιτέρω διολίσθηση προς την περιοχή των 550 μονάδων.

Ωστόσο, όπως καλό είναι οι επενδυτές να μην παίρνουν “τοις μετρητοίς” τις «προφητείες» και τις διαρροές για τα ποσοστά και τις διαφορές, το ίδιο σωστό είναι να μην «τρομάζουν» ή «τρελαίνονται» από τις θετικές ή αρνητικές εκτιμήσεις για τα επίπεδα που μπορεί να γράψει η αγορά μετά την 20η Σεπτεμβρίου.

Ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου βρίσκεται τώρα σε κρίσιμα επίπεδα στην περιοχή των 650 μονάδων, μετά την σημαντική εξαέρωση που έλαβε χώρα στο ταμπλό όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και μετά την ανοδική αντίδραση, πιθανότατα τεχνικού χαρακτήρα, που έλαβε χώρα στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης.

Η κάλπη και οι ξένοι

Το κατά πόσο η αγορά μπορεί να εισέλθει σε φάση ουσιαστικής ανάκαμψης ή εάν κινδυνεύει με νέες περιπέτειες,  είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία των πολιτικών εξελίξεων και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Αν δηλαδή το συμπέρασμα για τους ξένους επενδυτές είναι ότι δεν θα υπάρξει άμεσα στον ορίζοντα νέα εκλογική αναμέτρηση και ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, τότε η ανοδική αναπροσαρμογή των τιμών θα συνεχιστεί. Εάν τελικά οι εκτιμήσεις τους δεν επιβεβαιωθούν και έχουμε μπροστά μας εξελίξεις, τότε μένει να φανεί εάν επαληθευθούν οι Κασσάνδρες που μιλούν για ολοκλήρωση της διόρθωσης στα επίπεδα των 550 μονάδων περίπου, ίσως και χαμηλότερα.

Forbes: Επενδυτική ευκαιρία οι ελληνικές μετοχές

Απέναντι στο κρίσιμο ερώτημα, τι θα γίνει την επομένη των εκλογών κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα εκτός αν ήδη μπορεί να μαντέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα της κάλπης. Πάντως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το άρθρο του περιοδικού Forbes στο οποίο χαρακτηρίζονται  οι ελληνικές μετοχές ως η επενδυτική ευκαιρία της δεκαετίας. Το να μιλά κανείς σήμερα για τις ελληνικές μετοχές ακούγεται σαν αστείο αυτές τις ημέρες, σημειώνεται, ενώ επισημαίνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύεται σε χαμηλά πολλών ετών, η ελληνική οικονομία κρέμεται από το σκοινί των capital controls, η αξία των ακινήτων συνεχίζει να υποχωρεί και το πολιτικό σύστημα είναι σε χάος.

Ωστόσο, οι αγορές αποτελούν μηχανισμούς προεξόφλησης τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών ειδήσεων. Όταν όλα τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί, οι δείκτες δεν έχουν πού αλλού να πάνε παρά να υποχωρήσουν, ενώ όταν όλες οι αρνητικές ειδήσεις έχουν προεξοφληθεί, οι δείκτες κινούνται ανοδικά. Αυτή φαίνεται ότι είναι και η περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με το Forbes. Ευρισκόμενο περί των 600 μονάδων, σχεδόν στο 85% του μέσου όρου 28 ετών, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει προεξοφλήσει όλες τις αρνητικές ειδήσεις και η μόνη κατεύθυνση που μένει να ακολουθήσει κατά το Forbes, είναι η ανοδική.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version