ΚΟΣΜΟΣ

Στη δίνη του Brexit το Χρηματιστήριο

Η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. άλλαξε την επενδυτική ψυχολογία, επανέφερε την μεταβλητότητα και τις ακραίες διακυμάνσεις στις Αγορές.

Παρά τις εκτιμήσεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων και των προγνωστικών από τα γραφεία στοιχημάτων οι οπαδοί της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν μια καθαρή νίκη.

Πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε αχαρτογράφητες περιοχές καθώς η Μ. Βρετανία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πέμπτη σε μέγεθος στον κόσμο με ΑΕΠ 3 τρις δολάρια μεγέθη που κάθε άλλο παρά αμελητέα μπορούν να θεωρηθούν.

Η υπόθεση της εξόδου περιπλέκεται καθώς το δημοψήφισμα αφενός δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αφετέρου οι περιφέρειες όπου επικράτησε η «παραμονή» (Σκωτία, Ιρλανδία)  φαίνεται ότι θα κινηθούν σε διαφορετικό μήκος κύματος ζητώντας την λαϊκή ετυμηγορία για την σχέση που θα έχουν με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια στιγμή ο ευρωσκεπτικισμός εκδηλώνεται πιο ανοιχτά σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου βάζοντας το θέμα της αναθεώρησης της συμμετοχής στην Ε.Ε στις κομματικές ατζέντες. Στον αντίποδα η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να αναμένεται να εκδηλωθεί εξαντλώντας τα περιθώρια δυνατοτήτων που διαθέτουν διοχετεύοντας περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα.

Κοινώς η εικόνα έχει γίνει εξαιρετικά σύνθετη, τα δεδομένα μπορούν να μεταβληθούν από μέρα σε μέρα και το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής όπου θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα και τα βήματα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης. Αν βέβαια ενδιάμεσα δεν αλλάξει κάτι.

Σε αυτή την συγκυρία είναι δύσκολο να βγει κάποιο κατηγορηματικό συμπέρασμα για το που θα κάνει πυθμένα η Αγορά. Η συσχέτιση με τις ξένες αγορές θα παραμείνει ισχυρή και οι εγχώριες αποτιμήσεις θα αντιμετωπίσουν την πίεση από τις δελεαστικότερες αποτιμήσεις των αντίστοιχων κλάδων/μετοχών στο εξωτερικό.

Ωστόσο η περιοχή κάτω από τις 500 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η «ζώνη φθήνιας» για τις κυριότερες ελληνικές μετοχές, ένα πεδίο τιμών που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο παρελθόν και μεσοπρόθεσμα είχε πληρώσει σημαντικές αποδόσεις στους έχοντες υπομονή.

Η εγχώρια ατζέντα των προγραµµατισµένων οικονοµικών και χρηµατοοικονοµικών γεγονότων σαφώς βρίσκεται σε δεύτερη µοίρα καθώς το ενδιαφέρον θα µείνει σταθερά προσανατολισµένο στις εξελίξεις γύρω από το Brexit.

Όπως και να έχει η επόµενη εβδοµάδα δεν περιέχει κάποιο εσωτερικό γεγονός υψηλού ειδικού βάρους.

Σήμερα είναι η 5η επέτειος άσκησης των πιστωτικών τίτλων (Warrants) της Εθνικής Τράπεζας -χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον, ενώ από σήμερα θα διαπραγµατεύονται χωρίς το µέρισµα χρήσης (€0.30 ανά µετοχή) οι κοινές και προνοµιούχες µετοχές της Τιτάν.

Χωρίς το υπόλοιπο µέρισµα χρήσης (€0,50) θα διαπραγµατεύονται την ίδια ηµέρα οι µετοχές της Motor oil ενώ την Τετάρτη ακολουθεί ο η αποκοπή µερίσµατος των µετοχών ΟΤΕ (€0,10).

Η πλειοψηφία των τακτικών γενικών συνελεύσεων ολοκληρώνεται έως το τέλος του µήνα.

Στις κυριότερες τακτικές γενικές συνελεύσεις της ερχόµενης εβδοµάδας ξεχωρίζουν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τράπεζα Αττικής (27/6), ∆ΕΗ (29/6), Εθνική Τράπεζα, Alpha Βank και MIG (30/6).

Τέλος η τελευταία ηµέρα του µήνα ορίζει και το ηµερολογιακό τέλος του λογιστικού α’ εξαµήνου µε ότι αυτό συνεπάγεται για την χρηµατιστηριακή αποτίµηση των εισηγµένων θυγατρικών τους.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version