ΚΟΣΜΟΣ

Στη γωνία ο Κάμερον στη Σύνοδο Κορυφής

Στο πρώτο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καλέσουν τη Βρετανία να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Παράλληλα σκοπεύουν να κάνουν και ενδοσκόπηση για τα αίτια που οδήγησαν στο Brexit.

Παράληλλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει ενωμένη, έστω και με 27 κράτη μέλη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιμένει στην τήρηση σκληρής στάσης απέναντι στη Βρετανία και διαμήνυσε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων τη Δευτέρα ότι το Brexit πρέπει να είναι γρήγορο για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα, δήλωσε στο MNI υψηλόβαθμη πηγή της Κομισιόν.

Το αποψινό δείπνο είναι αφιερωμένο στο Brexit και τις «εξηγήσεις» που καλείται να δώσει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για την κατάσταση στη χώρα του. Υψηλόβαθμος διπλωμάτης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι η συζήτηση θα περιστραφεί στην καταγραφή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και στο γεγονός, ότι στη Συνθήκη της Λισαβόνας περιγράφεται ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο στο άρθρο 50, με τη ρήτρα εθελούσιας αποχώρησης. Θα είναι και η τελευταία συμμετοχή βρετανού πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Στο μίνι συμβούλιο κορυφής χθες στο Βερολίνο, με την ΄Αγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι, έγινε σαφές, ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να ξεκινήσει επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, εάν δεν ενεργοποιηθεί πρώτα αυτή η ρήτρα. «Αυτό πρέπει να γίνει τάχιστα» υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Τίποτα δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα».

Την επομένη, στη διάρκεια του πρωινού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συγκαλέσει «άτυπα» τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς τον Ντέιβιντ Κάμερον για να εξετάσουν τις επιπτώσεις του Brexit και το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τη Βρετανία.

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θα παρουσιάσουν προτάσεις στους τομείς της άμυνας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας με κεντρικό στόχο να αποδυναμωθούν οι «φυγόκεντρες δυνάμεις» μέσα στην ΕΕ.

Ο γαλλoγερμανικός άξονας με την αρωγή της Ιταλίας, έχει καταστρώσει την στρατηγική του ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μέρκελ και Ολάντ ζητούν μια fast track έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σκοπεύουν να κινήσουν τα νήματα και να επηρεάσουν πρόσωπα και καταστάσεις εντός της Ένωσης, πριν η Βρετανία καταθέσει επίσημο αίτημα εξόδου. Από την πλευρά του ο υπό παραίτηση Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, δεν σκοπεύει να ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 50, που σχετίζεται με την αποχώρηση χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο γαλλογερμανικός άξονας αναμένεται να αποτελέσει τον κύριο εκφραστή των «πιέσεων» της ΕΕ προς τον Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να ανοίξει ουσιαστικά η κουβέντα για την εφαρμογή του Brexit και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να είναι το λιγότερο δυνατόν επιζήμιο τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την ίδια τη Βρετανία.

Το επιχείρημα που προτάσσουν από κοινού Βερολίνο και Παρίσι είναι ότι η μη εφαρμογή του Brexit σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο προφίλ αλλά και το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σύμφωνα με την Ανγκελα Μέρκελ μοιάζει με «ακυβέρνητο καράβι» μετά το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Η ΕΕ, σύμφωνα πάντα με τον γαλλογερμανικό άξονα, πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και γρήγορα αντανακλαστικά και να μην επιστρέψει να «συρθεί» για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ζήτημα της εφαρμογής του Brexit.

Μάλιστα συμπληρώνουν στο βασικό τους επιχείρημα, ότι η άμεση εφαρμογή του Brexit, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσες χώρες θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και έτσι θα αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους, οι όποιες διαλυτικές τάσεις εντός της ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν δείχνει να βιάζεται και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής προτίθεται απλά να ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για το δημοψήφισμα και τη κατάσταση στη χώρα. Αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο πολιτικό χάος που επικρατεί στη Βρετανία, μετά την επικράτηση του Brexit και να τονίσει ότι η χώρα του χρειάζεται χρόνο και στήριξη, πριν μπει στη διαδικασία των επίσημων συνομιλιών για την έξοδο από την ΕΕ.

Με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα και το Brexit, οι ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι θα συζητήσουν εκτενώς για το μέλλον της ΕΕ, τη στιγμή που έχουν ενισχυθεί οι αποσχιστικές τάσεις και έχει ανοίξει η συζήτηση σε μία σειρά χώρες της ΕΕ.

Γιούνκερ: Απαγόρευσα στους Επιτρόπους κάθε συζήτηση με Βρετανούς

«Η δημοκρατία είναι δημοκρατία και πρέπει να τη σεβόμαστε», τόνισε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Είμαι θλιμμένος μετά το αποτέλεσμα και δεν το κρύβω, είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Θα ήθελα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μαζί μας.

Υιοθετώντας μια αυστηρή στάση σημείωσε ότι «θα συναντήσω τον Ντέιβιντ Κάμερον (θα γίνει το μεσημέρι) και θα του ζητήσω να ξεκαθαρίσει την θέληση του. Όχι σήμερα ή αύριο, αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραμένει η αβεβαιότητα επί μακρόν, τόνισε. Οι Βρετανοί είναι φίλοι μας και πρέπει να μας πουν το συντομότερο δυνατόν τι θέλουν».

Μάλιστα τπογράμμισε: «Δεν θα υπάρξουν μυστικές διαπραγματεύσεις. Εχω απαγορεύσει στους Επιτρόπους να εμπλακούν σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου». Η πτήση μας προς ένα νέο μέλλον συνεχίζεται, σημείωσε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους ευρωπαίους πολίτες ότι προχωρούμε. «Δεν είμαι ούτε κουρασμένος, ούτε άρρωστος όπως γράφει ο γερμανικός τύπος και μέχρι την τελευταία πνοή μου θα παλεύω για μια ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version