ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης | Έντονες οι αντιδράσεις από την Ιερά Σύνοδο

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από την Ιερά Σύνοδο. Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση των ρυθμίσεων χωρίς αλλαγές ανοίγοντας τον δρόμο για να αναγνωριστούν στα ζευγάρια του συμφώνου δικαιώματα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά, φορολογικά, που μέχρι τώρα δεν αναγνωρίζονταν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Με το σύμφωνο συμβίωσης θα μπορούν πια τα ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια να διεκδικούν (όπως οι σύζυγοι) το δικαίωμα συνυπηρέτησης που υπάρχει στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ενώ μέσα σε ένα 6μηνο θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει και όλα τα υπόλοιπα εργασιακά και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματα που μπορεί να έχει ένα ζευγάρι.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την ποινική δικονομία, το σωφρονιστικό σύστημα και τις φυλακές. Επιπλέον επιφέρει αλλαγές στις διατάξεις περί αστικής ευθύνης του Τύπου. Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται η αναγκαιότητα της νομικής, επίσημης αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών, η οποία προκύπτει από τις αρχές της ισότητας των πολιτών και του σεβασμού της διαφορετικότητας, όπως αυτά προστατεύονται ήδη στο ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Για το «βραχιολάκι» το νομοσχέδιο προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή του για διάστημα 18 μηνών σε 200 κρατουμένους που δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, εξαιρουμένων των νήσων. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι υπόδικοι ή κατάδικοι φοιτητές και σπουδαστές ΑΕΙ που εδρεύουν στην Αττική. Σε ό,τι αφορά την αστική ευθύνη του Τύπου, καταργείται η ελάχιστη προβλεπόμενη υποχρεωτική χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εκ μέρους του ιδιοκτήτη του εντύπου έναντι αδικηθέντος που έχει θιγεί η τιμή του.

Ιερά Σύνοδος: Εκτροπή το σύμφωνο συμβίωσης

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, πάντως, ανακοίνωσε ότι εμμένει στην απόφαση της 17ης Οκτωβρίου 2013, κατά την οποία επισημάνθηκε ότι «σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων» συνιστούν «εκτροπές» του οικογενειακού θεσμού. «Από τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού-υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με το οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών», αναφέρει η ΔΙΣ.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version