ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στη «γωνία» ο Φίλης μετά τις αντιδράσεις και το άδειασμα για τους Ποντίους

Σε θύελλα αντιδράσεων και πολιτική… απομόνωση οδήγησε η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για την «εθνοκάθαρση» και όχι «γενοκτονία» των Ποντίων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε σφοδρότατα στον υπουργό Παιδείας, επιχειρώντας να καταστήσει υπεύθυνο τον πρωθυπουργό για την επιλογή του στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ζητώντας το κεφάλι του κ. Φίλη επί πίνακι. Την ίδια ώρα τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου κράτησαν αποστάσεις ασφαλείας, «αδειάζοντας» τον υπουργό και κάνοντας λόγο για «προσωπικές απόψεις» τις οποίες δεν ενστερνίζεται το κυβερνών κόμμα και η κυβέρνηση. Αντίστοιχη αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά του ήσσονος κυβερνητικού εταίρου, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο. Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή .

Η προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να κατευνάσει τη θύελλα αντιδράσεων μέσα από διαρροές συνεργατών του δεν πέτυχε το στόχο τη, αφού η «ζημιά» είχε ήδη γίνει και είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Συγκεκριμένα, κύκλοι του κ. Φίλη μετά τις αντιδράσεις έκαναν λόγο για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης, στην εκπομπή τη Δευτέρα ανέφερε: «Έκανα δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας». Ο υπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ Φίλης υποστηρίζοντας όμως, πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Σε «άδειασμα» του Νίκου Φίλη προχώρησε και ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος δήλωσε σχετικά ότι «πάνω σε επιστημονικές ή προσωπικές απόψεις ο καθένας παίρνει την ευθύνη του δημοσίως και κρίνεται. Θεσμικά η Βουλή έχει πάρει τις αποφάσεις της, υπάρχει η ιδιαίτερη τιμή εκείνες τις προβλεπόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας έχει τις απόψεις του και κρίνεται γι’ αυτές».

Αναταραχή όμως και εντός ΣΥΡΙΖΑ έχει προκληθεί από τις δηλώσεις Φίλη. Εναντίον του τάχθηκε ευθέως ο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης: «Η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή. Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία, ωστόσο η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη, τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος υπογράμμισε την κρίσιμη διαφορά στην ορολογία: «Όταν αναφερόμαστε στους Έλληνες του Πόντου μιλάμε για γενοκτονία και όχι για εθνοκάθαρση. Εθνοκάθαρση είναι βίαιος εκτοπισμός και εκδίωξη εθνικών ομάδων από μια περιοχή, είτε αιματηρός, είτε μέσω καταστροφής πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων, με σκοπό την δημιουργία εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών. Δηλαδή γίνεται για γεωπολιτικούς λόγους. Γενοκτονία είναι εξόντωση φυλής ή έθνους συστηματικά, προσχεδιασμένα και ολοκληρωτικά. Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο ‘γενοκτονία’, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχεία αυτής».

Αποστάσεις Μαξίμου από τις δηλώσεις Φίλη

Αποστάσεις έλαβαν κυβερνητικές πηγές από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση. Η θέση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι εκπεφρασμένη, αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις σε επιστημονικό επίπεδο, επισήμαναν οι κύκλοι αυτοί.

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων, με τα πολιτικά κόμματα να καλούν τον πρωθυπουργό να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις δηλώσεις. Έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «νέα Ρεπούση» το Νίκο Φίλη.

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Έκανα τη δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων, κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό σε τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

«Καρατόμηση» Φίλη ζητά η Νέα Δημοκρατία

Τα πυρά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μετά τις δηλώσεις του για τη γενοκτονία των Ποντίων. Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, 45 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν την αποπομπή του, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι δηλώσεις του «προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη» και «προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό».

Ζητούν δε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν ασπάζεται και ο ίδιος αυτές τις δηλώσεις. «Διαφορετικά απαιτούμε την απομάκρυνση του κ. Φίλη από την θέση του υπουργού Παιδείας», υπογραμμίζουν.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version