ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Στην Τουρκία ο Τσίπρας με βαριά ατζέντα

Κύριο θέμα η προσφυγική κρίση – Στο επίκεντρο ο κομβικός ρόλος της Τουρκίας

Τις βαλίτσες του για την Τουρκία ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη σκιά της προσφυγικής κρίση, η οποία εντείνει τις πιέσεις στην Ελλάδα από τα ανατολικά, αλλά και από τα δυτικά και την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων. Ο κ. Τσίπρας με το βλέμμα στις καθημερινές τραγωδίες στο Αιγαίο έχει πρώτο θέμα στην ατζέντα του την προσφυγική κρίση και πώς η Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει στην καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης. Η πρώτη συζήτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον επανεκλεγέντα Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό έγινε χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άντρες.¨Όμως, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τον Τούρκο πρόεδρο,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ι την πραγματική εξουσία και αναμένεται να το εκμεταλλευτεί, προκειμένου να προωθήσει τις επιδιώξεις του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας με τον κ. Νταβούτογλου, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στις συνθήκες περιφερειακής έντασης που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση στην Άγκυρα που του είχε απευθύνει από τη Νέα Υόρκη πριν από τρεις εβδομάδες ο κ. Νταβούτογλου, με το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητά την ημερομηνία διεξαγωγής του το προσεχές διάστημα.

Η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της πάνω από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία και η ΕΕ διαπραγματεύεται μαζί της τρόπους συγκράτησης των ανθρώπων αυτών σε τουρκικό έδαφος, έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν τον επαναπατρισμό τους. Για αυτό το λόγο και η Ευρώπη προωθεί τη δημιουργία hot spots στο τουρκικό έδαφος, ώστε να γίνεται ταυτοποίηση και να καταγραφή των προσφύγων, οι οποίοι εν συνεχεία θα προμηθεύονται με έγγραφα, ειδάλλως εάν δεν δικαιούνται ασύλου θα επαναπροωθούνται στις χώρες τους. Η ΕΕ ζητά επίσης από την Τουρκία να αστυνομεύσει καλύτερα την επικράτειά της. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η πίεση στα ελληνικά νησιά. Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά πιέζεται να δεχθεί κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την τουρκική ακτοφυλακή που θα ανοίξει αμέσως θέμα χωρικών υδάτων και κυριαρχίας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρέμβει στις διαπραγματεύσεις ΕΕ -Τουρκίας επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν και σε ποιο βαθμό οι Βρυξέλλες το θέτουν στην Άγκυρα. Όπως είναι γνωστό στις διαπραγματεύσεις έχει παρέμβει σε διμερές επίπεδο η Γερμανία η οποία , θέλοντας να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί καλύτερα με την ΕΕ, υποστηρίζει και την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, αλλά και την επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Όλα αυτά τα θέματα περνούν εκ των πραγμάτων και από την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως είναι γνωστό η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να «ξεπαγώσει» σειρά κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επειδή η Τουρκία αρνείται να την αναγνωρίσει. Η Ελλάδα έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι σε συνάρτηση με την τήρηση των κριτηρίων, αλλά και με την αλλαγή της συμπεριφοράς της στο Αιγαίο και στο Κυπριακό.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version