Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΜΕΡΑΡΧΙΑ | Νέο ξενοδοχείο στην Καβάλα από Τούρκο επενδυτή

Το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας, στην περιοχή επάνω από τις Καμάρες, (δίπλα στο 1ο Γυμνάσιο) είναι μεταξύ των ακινήτων του δημοσίου που έχουν περάσει στο Υπερταμείο για πώληση ή ενοικίαση. Το κτήριο είναι άδειο και ρημάζει εδώ και πολύ καιρό. Μαθαίνουμε ότι έχει δείξει ενδιαφέρον Τούρκος επενδυτής, ο οποίος ήδη δραστηριοποιείται στην Καβάλα, στο χώρο της διασκέδασης. Στα σχέδια του Τούρκου επενδυτή είναι να γίνει μια εκ βάθρων ανακαίνιση του κτηρίου και να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι το δεύτερο ξενοδοχείο, σε ιστορικό κτήριο που θα λειτουργήσει στην περιοχή πλησίον του μεσαιωνικού υδραγωγείου, καθώς ήδη στην οδό Κολοκοτρώνη, έχουμε το σπίτι του τελευταίου Εβραίου της Καβάλας, του Σαμπετάϊ Τσιμίνο.

 

Το συγκεκριμένο κτήριο που θα περάσει στον Τούρκο επενδυτή, στο παρελθόν λειτούργησε ως το φρουραρχείο της Καβάλας (φιλοξενούσε και την έδρα της Μεραρχίας) και σήμερα στέκει αβοήθητο πλέον, χτυπημένο και ταπεινωμένο από την μανία και την φθορά του χρόνου αλλά ακόμα περισσότερο από την πλήρη αδιαφορία των διοικούντων της πόλης.

 

Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα κτίσματα της Καβάλας. Χτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα από τον Τούρκο μεγαλοκτηματία Χατζή Σικίρ αγά. Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής, που έχει δεχτεί επιδράσεις από τον γερμανικό νεοκλασικισμό. Ψευδοκίονες με καμπύλες επιφάνειες χωρίς ραβδώσεις, με κιονόκρανα ανατολίζουσας διακοσμητικής, ευθείες γραμμές σε συνδυασμό με τα καμπύλα τόξα του πρόπυλου, ένα τύμπανο με αφηρημένα ανθεμωτά διακοσμητικά στοιχεία κ.α. δίνουν την αίσθηση της επιτυχημένης συνένωσης της νεοκλασικής με την οθωμανική αρχιτεκτονική.

 

Είναι ένα κτήριο θα βρει μια δεύτερη ζωή, ως ξενοδοχείο, δίπλα σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Καβάλας, τις Καμάρες.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των πολιτών οι κ. Τοψίδης – Μαρκόπουλος»

Ο Βουλευτής Π.Ε.  Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, απαντώντας στην ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρ. Τοψίδη για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις περσινές πυρκαγιές, έκανε την εξής δήλωση:

«Περισσεύει από θρασύτητα η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χρ. Τοψίδη για το ζήτημα των αποζημιώσεων των πληγέντων πολιτών των Κοινοτήτων Διαλεχτού, Αβραμυλιάς, Ξεριά και Μυρτoφύτου από τις περσινές πυρκαγιές.

Η επιμονή στο ίδιο λάθος καταδεικνύει πόσο άσχετοι και επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των πολιτών είναι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.  Καβάλας, κ. Θ. Μαρκόπουλος.

Αποποιούμενος των τεράστιων ευθυνών της Περιφέρειας, ο κ. Τοψίδης εξακολουθεί να επιρρίπτει την ευθύνη στους πολίτες, επειδή δεν έχουν λάβει τις προκαταβολές από τις αποζημιώσεις που δικαιούνταν, κατηγορώντας παράλληλα την Κυβέρνηση.

Με κατηγορεί επειδή έκανα απλώς αυτό που είχα χρέος απέναντι στην τοπική κοινωνία, να δημοσιοποιήσω όσα αποκάλυψε στη Βουλή ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Χρ. Τριαντόπουλος απαντώντας στην σχετική Επίκαιρη Ερώτησή μου.

Έχει το πολιτικό θράσος να λέει ότι “εάν ακόμη και ένας από τους δικαιούχους αιτούνταν ή αιτηθεί προκαταβολή, η υπηρεσία θα συντάξει καταλόγους για προκαταβολή προς όλους τους δικαιούχους”!

Είναι φανερό ότι οι κ. Τοψίδης και Μαρκόπουλος αγνοούν ακόμη και τα βασικά που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο “οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας  Καβάλας επέλεξαν την οδό της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής προς τους δικαιούχους”.

Οι υπηρεσίες της Π.Ε.  Καβάλας και όχι οι πολίτες, κύριοι Τοψίδη και Μαρκόπουλε!  

Όσο για τις απόψεις των δικαιούχων των αποζημιώσεων, προκαλώ τον κ. Περιφερειάρχη να επισκεφθούμε μαζί τα συγκεκριμένα χωριά για να διαπιστώσει από κοντά – και όχι από το γραφείο του – αν έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα ή όχι.

Οι συζητήσεις μου με αυτούς, άλλωστε, ήταν αυτές που με ώθησαν να κάνω αυτό που όφειλα, να αναζητήσω λύση στο πρόβλημά τους.

Λύση, που ήταν ευθύνη του κ. Τοψίδη και του κ. Μαρκόπουλου να έχουν βρει, αλλά ακόμα και τώρα που τη γνωρίζουν, συνεχίζουν να … κωφεύουν και να επιτίθενται στους πολίτες.

Κατά τα άλλα, τους φταίνε μέχρι και τα Μ.Μ.Ε.

Ντροπή!»

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Περιφέρεια ΑΜΘ | Ακόμα μια απάντηση στον Μακάριο Λαζαρίδη

Από την Περιφέρεια ΑΜΘ εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Επί του θέματος που ανέκυψε με τις προκαταβολές των αποζημιώσεων για τους πληγέντες των Κοινοτήτων Διαλεχτού, Αβραμυλιάς, Ξεριά και Μυρτοφύτου, από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, κακώς επιχειρήθηκε να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον βουλευτή Μακάριο Λαζαρίδη, με συνέπεια να παρασύρει σε αυτό το λάθος δρόμος και ορισμένα τοπικά ΜΜΕ. Το θέμα της καταβολής ή όχι προκαταβολής στις αποζημιώσεις είναι ουσιαστικά επιλογή των δικαιούχων. Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε κάτι που ίσως να αγνοεί ο κ. Λαζαρίδης και αυτό είναι, ότι εάν ακόμη και ένας από  τους δικαιούχους αιτούνταν ή αιτηθεί προκαταβολής, η υπηρεσία θα συντάξει καταλόγους για προκαταβολή προς όλους του δικαιούχους. Αλλά ως τώρα αντίστοιχο αίτημα δεν υπήρξε παρά την ενημέρωση που παρείχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στους δικαιούχους.

Ως εκ τούτου, με βάση την κοινή λογική, δεν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης, ούτε του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη, ούτε και του Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Μαρκόπουλου, αλλά ούτε και των προκατόχων τους, για την μη καταβολή των αποζημιώσεων, αφού αυτό είναι θέμα απόφασης των ίδιων των δικαιούχων. Επιπλέον αν 1.000 ευρώ ως προκαταβολή είναι πολλά ή λίγα, αυτό είναι ζήτημα που αξιολογήθηκε από τους ίδιους τους δικαιούχους και οι όποιοι δεν συμφώνησαν να ζητήσουν από τον κ. Λαζαρίδη την γνώμη του!

Είναι άξιο λόγου, το γιατί ο κ. Λαζαρίδης δεν φρόντισε επί των ημερών του πρώην Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου να εκκινήσει την διαδικασία των αποζημιώσεων και των προκαταβολών, ώστε σήμερα να μην αναγκάζεται να πράττει με σημαντική καθυστέρηση όσα δεν φρόντισε, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα.

Αντί λοιπόν ο κ. Λαζαρίδης, να εκφράζει την «θλίψη του και την αγανάκτησή του», καθώς επίσης, αντί να ζητάει από  την ηγεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ να απολογηθεί, ας φροντίσει να ενημερωθεί αρμοδίως. Η υπηρεσία … έπραξε ό,τι ήταν νόμιμο και προς το συμφέρον των πληγέντων, με άμεση επικοινωνία με τους ίδιους. Ο βουλευτής, δημιουργεί απλά αρνητικές εντυπώσεις για την σχέση του με την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ για το συμφέρον των πολιτών θα βοηθούσε το μέγιστο μια θετική και υπεύθυνη στάση.

Σημ. Παρεμπιπτόντως στο Μυρτόφυτο δεν υπήρξε καμία αίτηση αποζημίωσης όσον αφορά την αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Η Energean στο πλευρό της Ενορίας του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στη Νέα Καρβάλη

H Energean, στο πνεύμα των ημερών της Ανάστασης και του Πάσχα, στηρίζει για μια ακόμη χρονιά τους συμπολίτες της που βρίσκονται σε οικονομική ένδεια στην κοινότητα της Νέας Καρβάλης Καβάλας, η οποία είναι και η πλησιέστερη κοινότητα στις χερσαίες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η Energean παρέδωσε στην Ενορία του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου δωροεπιταγές, προκειμένου 20 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες καθώς και 6 πρόσφυγες από την Ουκρανία, οι οποίοι φιλοξενούνται στο Καπλανίδειο Ίδρυμα, να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι είδη , από αλυσίδα σούπερ μάρκετ που λειτουργεί στην περιοχή.

Εκ μέρους της Energean, τις δωροεπιταγές παρέδωσε ο κ. Αρτέμης Μπαρμπούνης, υπεύθυνος για τις Εταιρικές Υποθέσεις στο νομό Καβάλας, και οι συνάδελφοι που κατοικούν στη Νέα Καρβάλη κ. Δημήτρης Κουλουριώτης, Χειριστής Παραγωγής Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, κ.Πρόδρομος Κυπριτσής, Τεχνίτης Οργάνων Χερσαίων Εγκαταστάσεων και μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Ενορίας, και κ. Γιάννης Γκίκας, Τεχνίτης Μηχανολογικής Συντήρησης. Τις δωροεπιταγές παρέλαβε ο εφημέριος του Ναού και του Ιερού
Προσκυνήματος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, πατήρ Μιχαήλ ο οποίος, όπως και ο παρευρισκόμενος Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Καρβάλης κ. Νίκος Καρακεΐσογλου, ευχαρίστησαν θερμά την Energean για τη διαρκή στήριξη στην ενορία.

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά:

«Οι όμορφες στιγμές που περνούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο γιορτινό τραπέζι δεν είναι, δυστυχώς, κάτι το δεδομένο για όλους τους συμπολίτες μας και έτσι, για μια ακόμη χρονιά, πήραμε την εύκολη απόφαση να στηρίξουμε την Ενορία του Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στη Νέα Καρβάλη, στο πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελεί.

Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικοί μας εταίροι και αποτελεί κορυφαία δέσμευσή μας η συνέχιση αυτής της πολιτικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που έχει ως βασικό στόχο τη δίκαιη μετάβαση σε έναν βιώσιμο κόσμο χωρίς ανισότητες και χωρίς οποιονδήποτε κοινωνικό αποκλεισμό. Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία σε όλους!»

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Energean εντάσσεται στην στρατηγική της για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ν.2 για Μηδενική Πείνα, ν.10 για Λιγότερες Ανισότητες, και ν.17 για Συνεργασία για την επίτευξη των Στόχων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en