ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Κύπρο είναι αλλιώς | Το μεγάλο άλμα που ετοιμάζει η Λευκωσία

Στην Ελλάδα έπρεπε να φθάσουμε δύο φορές στο χείλος του Grexit – Στην Κύπρο ετοιμάζουν έκδοση δεκαετούς με χαμηλό επιτόκιο…

Ενώ στην Ελλάδα έπρεπε να φτάσουμε ως χώρα δύο φορές στο χείλος του Grexit και τρεις φορές σε αντίστοιχα προγράμματα διάσωσης, προκειμένου να κατανοήσουμε την ανάγκη ευθυγράμμισης με τις απαιτήσεις των δανειστών και να βγούμε κάποτε από την ύφεση, στην Κύπρο, φαίνεται ότι τα κατάφεραν πολύ γρηγορότερα και μάλλον απλούστερα.

Είναι δε τόσο μεγάλα τα βήματα προόδου που έχουν πραγματοποιήσει, που τώρα ετοιμάζονται για το μεγάλο άλμα. Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό από τη Λευκωσία, η εκεί κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου!

Εφόσον το βήμα υλοποιηθεί τότε η Κύπρος θα έχει μπει για τα καλά στο κάδρο των χωρών της ομαλότητας. Γιατί η έκδοση 10ετούς ομολόγου δεν γίνεται ποτέ από χώρα σε πρόγραμμα, υπό την έννοια ότι κανείς δεν θα βρεθεί πρόθυμος για να αγοράσει το προϊόν. Αλλά ακόμα και αν βρεθεί, το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η έκδοση θα είναι εξωφρενικό, καθιστώντας την ασύμφορη από κάθε άποψη, για λογαριασμό της εκδότριας χώρας.

Γι’ αυτό και μόνο το γεγονός ότι στην Κύπρο αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να δρομολογηθεί αυτή η εξέλιξη σημαίνει πολλά, για την επόμενη μέρα της. Κι επειδή στην Λευκωσία σχεδόν τίποτα δεν γίνεται στην τύχη του, οι πληροφορίες λένε ότι η έκδοση που θα γίνει θα πετύχει και χαμηλό επιτόκιο: όχι πάνω από το 3,5%!

 

voria.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version