ΚΑΒΑΛΑ

Στην Ευρωπαϊκή επιτροπή η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα κατά του TAP

Την απόφαση να καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αντίθετες με τον κανονισμό ενέργειες κυβέρνησης και ΤΑΡ, έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, την οποία κοινοποίησε στους εκπροσώπους του Τύπου ο καθηγητής του ΔΠΘ Μιχάλης Χρυσομάλλης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων το μεσημέρι της Τετάρτης (5/9).

Στη συνέντευξη έδωσαν το «παρών» οι δημοτικοί σύμβουλοι, Θοδωρής Μουριάδης, Βαγγέλης Παππάς, Μάκης Παπαδόπουλος και Άρης Βέρρος, ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ – ΑΜ Θόδωρος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης. Αντίθετα εκπροσώπηση από τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν υπήρξε…

Θ. Καλπακίδης: «Έγιναν μηνύσεις, αλλά τα αυτόφωρα είναι μόνο για εμάς»
«Εδώ και πέντε χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε για την αλλαγή όδευσης του αγωγού. Πλην της διοίκησης του δήμου, αυτοί που είναι παρόντες προσπαθούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Οι παρατάξεις τήρησαν τις αποφάσεις. Ο Αγροτικός Σύλλογος κατέθεσε αίτημα στον δήμο για τις άδειες, αλλά δεν πήραμε απαντήσεις.Καταγγέλουμε την κοινοπραξία για το ότι μπήκε σε χωράφια οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν το γνώριζαν. Έγιναν μηνύσεις, αλλά τα αυτόφωρα είναι μόνο για εμάς», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Καλπακίδης.

Μ. Χρυσομάλλης: «Το έργο είναι κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σημείωσε αρχικά: «Κληθήκαμε πρόσφατα να συμπράξουμε και η εμπλοκή μας έχει διάρκεια περίπου 15 μέρες. Ο ΤΑΡ είναι έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και τα έργα αυτά διέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τοποθετούνται σε έναν κανονισμό και διέπονται από νομικό καθεστώς που πρέπει να τηρείται. Έτσι δικαιολογείται η εμπλοκή μας. Είμαστε σε πρώιμη φάση και αυτά που βρήκε η έρευνα δεν θα διαρρεύσουν, αλλά στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα είναι το κείμενο έτοιμο. Δυο σκοπούς παράλληλους έχει ο κανονισμός αυτός, να διασφαλίσει τη γρήγορη εκτέλεση του έργου και να διασφαλίσει ότι στο σχεδιασμό του έργου θα υπάρχει διαφάνεια και διαβούλευση. Με ειδικές διατάξεις, αναλυτικές και λεπτομερείς, δεν αφήνουν περιθώριο μη τήρησης από κράτος και κοινοπραξία του κανονισμού».

Ο κ. Χρυσομάλλης συνέχισε: «Ο κανονισμός είναι μια πράξη αμέσου εφαρμογής και υπερέχει έναντι κάθε διατάξεως νόμου. Είναι υποχρεωμένο το κράτος να τον εφαρμόσει. Δίνει επίσης δικαίωμα σε όποιο άτομο θέλει, να τον επικαλεστεί. Αυτό είναι καλό για εμάς. Η διαβούλευση έγινε μετά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), υπάρχουν σημεία που πρέπει να δούμε, που μπορούμε να επικαλεστούμε. Θα συλλέξουμε στοιχεία, αν και δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά θα το κάνουμε. Στο δικονομικό μέρος θα καταγγείλουμε τις αντίθετες με τον κανονισμό ενέργειες κυβέρνησης και ΤΑΡ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί εγγυήτρια της εφαρμογής του κανονισμού είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Θα κινηθούμε, ευελπιστώντας ότι η Επιτροπή, που είναι ευαίσθητη, θα κινηθεί κατά του ελληνικού κράτους και σε εθνικό επίπεδο θα κινηθούμε στα ελληνικά δικαστήρια περισσότερο ατομικά».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version