ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Αλεξ/πολη Παυλόπουλος-Μητσοτάκης – Ηχηρά μηνύματα για τους δύο Στρατιοτικούς και την Τουρκία (video)

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την 98η επέτειο από την ενσωμάτωση της πόλης στον ελληνικό κορμό, τα λεγόμενα «Ελευθέρια».

Νωρίτερα το πρωί οι δύο άντρες βρέθηκαν στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης για να παρακολουθήσουν την επίσημη δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη της πόλης, Άνθιμου.

Αμέσως μετά, όπως αναφέρει το e-evros.gr, κατευθύνθηκαν στην πλατεία του φάρου πλησίον του μνημείου της Δόμνας Βιζβύζη, για έπαρση της σημαίας και επιμνημόσυνη δέηση σε ανάμνηση της ημέρας της απελευθέρωσης της πόλης.

Στεφάνια κατέθεσαν στο μνημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Τέρενς Κουίκ ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και εκπρόσωποι των κομμάτων και φορέων της πόλης.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και άλλα κομματικά στελέχη της περιοχής.

14η Μαΐου 1920 – Η απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης.

Η πόλη αποκτά το πρώτο της Ελληνικό όνομα, Νέαπολη, το οποίο όμως δεν θα το κρατήσει για πολύ γιατί οι τοπικές αρχές την ξαναβαφτίζουν Αλεξανδρούπολη προς τιμή του βασιλιά Αλεξάνδρου ο οποίος πηγαίνοντας να απελευθερώσει την Ανδριανούπολη πέρασε από την περιοχή.

Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα η Αλεξανδρούπολη προσφέρει στέγη στους διωγμένους από την Σμύρνη, Μικρασιάτες. Μετά την υπογραφή και της συνθήκης της Λωζάνης το 1923 έρχεται η επικύρωση της συνθήκης του Νεϊγύ και η παραχώρηση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα. (υποχρεώνοντας όμως την άνευ όρων παραχώρηση της Ανατολικής Θράκης στους Τούρκους)

Από εκεί και μετά αρχίζει ξανά η αναγέννηση της Αλεξανδρούπολης με μεγάλους πνευματικούς ηγέτες. (Θεόδωρο Καστανό, Αθανάσιο Σπανό, Αχιλλέα Σαμοθράκη κ.λ.π.).

Η ανάπτυξη συνεχιζόταν μέχρι το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ξανά την κατοχή της πόλης από τους Βούλγαρους, με καινούργιες καταστροφές και διωγμούς.

Η απελευθέρωση έρχεται με τον πρώτο υφυπουργό Γενικό Διοικητή, Αλέξανδρο Παπαθανάση, και η Αλεξανδρούπολη ξαναβρίσκει το χρώμα και τους ρυθμούς της και μάλιστα εξελίσσετε με γρηγορότερους ρυθμούς.

Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων συμβάλλουν στην ανοδική πορεία της πόλης και συνεχίζει να αναπτύσσεται έως και σήμερα.

Μάλιστα, στα «Ελευθέρια» φέτος παρευρίσκεται και μεγάλη χορεία πολιτικών στελεχών, η μεγαλύτερη ίσως που έχει επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη.

«Το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, έχουν διαμορφώσει οριστικά και αμετάκλητα τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ως προς αυτά τα σύνορα. ‘Αρα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μετέβη στην πρωτεύουσα του Έβρου για να παραστεί στον εορτασμό της 98ης επετείου από την απελευθέρωσή της.

Στη δήλωσή του, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υπεράσπισης της αρραγούς ενότητας για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων, στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας να υπερασπισθούν ανά πάσα στιγμή τα σύνορά μας, στον αμετάκλητο και σαφή καθορισμό των συνόρων της χώρας από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αλλά και στη συνεχιζόμενη κράτηση στην Αδριανούπολη των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.Στη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, αναφέρθηκε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελευθερίων.

«Πέρασαν 98 χρόνια από τότε που ο άνεμος ελευθερίας φύσηξε στην Αλεξανδρούπολη, ολοκληρώνοντας την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Μια ελευθερία, δυστυχώς, την οποία δεν απολαμβάνουν εδώ και δυόμισι μήνες οι δύο Έλληνες αξιωματικοί μας, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως στις φυλακές Αδριανούπολης» σημείωσε o πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτακης, όπως είπε, ζήτησε «από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, να επισκεφθεί σήμερα τους δύο αξιωματικούς και να τους παρέχει, όχι απλά την ηθική στήριξη, την οποία τους παρέχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά να υπενθυμίσει το αυτονόητο, ότι οι δύο αξιωματικοί δεν φύλαγαν μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά, σύνορα».«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, είναι ζήτημα πρώτης Εθνικής αλλά και Ευρωπαϊκή προτεραιότητας. Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης φύλαγαν Ευρωπαϊκά Σύνορα. Είναι Ευρωπαίοι Πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους».

Αυτό επισήμανε ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης σε δήλωση του, μετά την συνάντηση που είχε με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται εδώ και 75 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version