ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ | Ακυρώθηκαν απολύσεις διοικητών νοσοκομείων – Τι απαντά η Αριστοτέλους

Ως «μη νόμιμες» έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τις απολύσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών δημόσιων νοσοκομείων που έγιναν το 2015, με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, μετά από αξιολόγηση από πενταμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που είχαν αξιολογηθεί, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους οι 59, εκ των οποίων οι 44 ήταν διοικητές. Από αυτούς δικαιώθηκαν από το ΣτΕ οι 10 πρώτοι, καθώς κρίθηκε ότι απομακρύνθηκαν με πλημμελή αιτιολόγηση.

Οι διοικούντες των νοσοκομείων που το ΣτΕ ακύρωσε την απομάκρυνσή τους είναι οι εξής:

    Γεώργιος Ραγκούσης,διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου Άγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,
    Άγγελος Λιόσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο
    Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,
    Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,
    Παύλος Θεοδωράκης,διοικητής ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαίτειο,
    Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης,
    Απόστολος Λέτσιος,διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας,
    Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ),
    Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνων «Η Σωτηρία» και
    Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

Να σημειωθεί ότι για μία προσφυγή (Μιχάλη Μελετιάδη) η δίκη καταργήθηκε καθώς είχε παρέλθει ο χρόνος της 3ετούς θητείας του προσφεύγοντα κατά την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

«Όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στην υπονόμευση της προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μέσω δικαστικών προσφυγών, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά», απαντά η Αριστοτέλους στην απόφαση του ΣτΕ, με σχετική ανακοίνωση.

Το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι «για 1η φορά τα τελευταία χρόνια ακολουθήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία διπλής αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων». Μάλιστα εξηγεί πως η αξιολόγηση αυτή περιελάμβανε«αρχική βαθμολογημένη αποτίμηση του έργου τους από τις οικείες ΥΠΕ, προφορική συνέντευξη και εισήγηση, θετική ή αρνητική προς την πολιτική ηγεσία, από την ειδική 5μελή επιτροπή».

Επιπλέον, τονίζει ότι για πρώτη φορά, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εφάρμοσε το νόμο, προέβη σε αξιολόγηση των διοικητών και μέσα από αυτή τη διαδικασία επέλεξε να διατηρήσει στη θέση τους το 15% των διοικητών, για τους οποίους έκρινε ότι είχαν τα εχέγγυα της αποτελεσματικής διεύθυνσης των δημόσιων νοσοκομείων.

«Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι εν λόγω διοικητές διορίστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά χωρίς την οποιαδήποτε αξιολόγηση, από μια απλή λίστα ονομάτων με αλφαβητική σειρά που η προηγούμενη επιτροπή παρέδωσε στον υπουργό Υγείας. Αυτοί λοιπόν που επιλέχθηκαν χωρίς αιτιολόγηση και αξιολόγηση, κρίθηκε από το ΣτΕ -αν ισχύουν τα δημοσιεύματα- ότι απομακρύνθηκαν με πλημμελή αιτιολόγηση», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «ακόμα και στο ενδεχόμενο της ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων απόλυσης, δεν επηρεάζεται το σημερινό διοικητικό status στα νοσοκομεία, γιατί η θητεία αυτών των διοικητών έχει λήξει εδώ και καιρό και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί με απολύτως διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία που κράτησε μήνες, οι νέοι διοικητές».

«Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι από τους επιλεγέντες το 58% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 18% διδακτορικό τίτλο σπουδών, ενώ πάνω από 60% υπηρετεί ήδη στο ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση. Η πλειονότητα των νέων διοικητών είναι άνθρωποι που έχουν οργανική σχέση με την Υγεία, έχουν εξειδίκευση στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και είναι αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη», καταλήγει το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, εξηγεί πως σήμερα, τα νοσοκομεία έχουν νόμιμη διοίκηση, το Σύστημα Υγείας έχει σταθεροποιηθεί και ενισχύεται συστηματικά, τα μεγάλα κενά σε προσωπικό καλύπτονται σταδιακά, οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ και«παρά τη χυδαία προπαγάνδα περί τριτοκοσμικών συνθηκών, η δημόσια περίθαλψη είναι όρθια και αξιόπιστη».

stogiatro.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version