ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα χέρια της ΕΚΤ τα business plans των τραπεζών

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα έχει έως τις αρχές Οκτωβρίου καταλήξει στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών

Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται οι παραδοχές των ελληνικών τραπεζών για την πορεία των καταθέσεων, επιτοκίων και τιμών ακινήτων. Σημειώνεται ότι ή ΕΚΤ είχε ζητήσει από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να της αποστείλουν τις δικές τους παραμέτρους, προκειμένου να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις παραδοχές που έχει θέσει η ευρωτράπεζα για το ΑΕΠ και την ανεργία μέχρι και το 2017, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί το stress test.

Οι παραδοχές του βασικού σεναρίου προβλέπουν ότι:

• Το 2015 θα κλείσει με ύφεση -2,3% (αποπληθωρισμένο ΑΕΠ -3,2%), αρνητικό πληθωρισμό -0,40% και ανεργία 26,9%.

• Το 2016 θα κλείσει με ύφεση -1,3% (αποπληθωρισμένο ΑΕΠ 0,7%), πληθωρισμό 1,5% και ανεργία 27,1%.

• Το 2017 ανάπτυξη 2,7% (αποπληθωρισμένο ΑΕΠ 3,4%), πληθωρισμό 0,9% και ανεργία 25,7%

Να σημειωθεί ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα που εστάλησαν προς αξιολόγηση στην ΕΚΤ βασίζονται σε κοινές μακροοικονομικές παραδοχές. Ο ενεργός συντονισμός των τραπεζών σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ως αποτέλεσμα οι προβολές τους για την εξέλιξη βασικών μεγεθών την τριετία 2015-2017 να μην έχουν αποκλίσεις και να διευκολύνουν έτσι τη συζήτηση με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Μετά από εξέταση των δεδομένων και την ανάλυση τους ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα έχει έως τις αρχές Οκτωβρίου καταλήξει στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Οι πρώτες ενδείξεις

Οι πρώρες ενδείξεις για το AQR αναδεικνύουν βελτίωση της δομής και μείωση του επιχειρησιακού ρίσκου των τραπεζών καθώς και αύξηση των collaterals κατά το τελευταίο έτος, παρ όλα αυτά οι ισολογισμοί τους είναι ιδιαίτερα επιαβαρυμένοι η ρευστότητα ανύπαρκτη και η βιωσιμότητά τους κρίνεται οριακή.

Υπ αυτό το πρίσμα η ανάγκη ολοκλήρωσης του AQR κρίνεται επιτακτική για την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων που θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Στόχος είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των τραπεζών, υπό την έννοια του όρου «solvent» καθώς θεωρείται σίγουρο ότι μετά τη διεξαγωγή των ασκήσεων θα επιβεβαιωθεί η κρίση ρευστότητας «illiquid».

Η άμεση ανάληψη δράσης τόσο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και της αποκατάστασης της ρευστότητας του συνόλου του τραπεζικού συστήματος προϋποθέτει σε αυτή τη φάση ενδελεχή γνώση των κινδύνων και ξεκάθαρες πολιτικές διαχείρισής τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλουν και οι τροποποιήσεις στο Νόμο Κατσέλη όπου προβλέπεται ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αύξηση των εργαλείων ενεργητικής διαχείρισης δανείων και ταχύτερες νομικές διαδικασίες. Παράλληλα τίθενται συγκεκριμένα και αυστηρά εισοδηματική κριτήρια ώστε να παταχθεί το φαινόμενο των «μπαταχτσίδων».

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version