Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα χέρια της ΕΚΤ τα business plans των τραπεζών

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα έχει έως τις αρχές Οκτωβρίου καταλήξει στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών

Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται οι παραδοχές των ελληνικών τραπεζών για την πορεία των καταθέσεων, επιτοκίων και τιμών ακινήτων. Σημειώνεται ότι ή ΕΚΤ είχε ζητήσει από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να της αποστείλουν τις δικές τους παραμέτρους, προκειμένου να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις παραδοχές που έχει θέσει η ευρωτράπεζα για το ΑΕΠ και την ανεργία μέχρι και το 2017, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί το stress test.

Οι παραδοχές του βασικού σεναρίου προβλέπουν ότι:

• Το 2015 θα κλείσει με ύφεση -2,3% (αποπληθωρισμένο ΑΕΠ -3,2%), αρνητικό πληθωρισμό -0,40% και ανεργία 26,9%.

• Το 2016 θα κλείσει με ύφεση -1,3% (αποπληθωρισμένο ΑΕΠ 0,7%), πληθωρισμό 1,5% και ανεργία 27,1%.

• Το 2017 ανάπτυξη 2,7% (αποπληθωρισμένο ΑΕΠ 3,4%), πληθωρισμό 0,9% και ανεργία 25,7%

Να σημειωθεί ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα που εστάλησαν προς αξιολόγηση στην ΕΚΤ βασίζονται σε κοινές μακροοικονομικές παραδοχές. Ο ενεργός συντονισμός των τραπεζών σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει ως αποτέλεσμα οι προβολές τους για την εξέλιξη βασικών μεγεθών την τριετία 2015-2017 να μην έχουν αποκλίσεις και να διευκολύνουν έτσι τη συζήτηση με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Μετά από εξέταση των δεδομένων και την ανάλυση τους ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θα έχει έως τις αρχές Οκτωβρίου καταλήξει στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Οι πρώτες ενδείξεις

Οι πρώρες ενδείξεις για το AQR αναδεικνύουν βελτίωση της δομής και μείωση του επιχειρησιακού ρίσκου των τραπεζών καθώς και αύξηση των collaterals κατά το τελευταίο έτος, παρ όλα αυτά οι ισολογισμοί τους είναι ιδιαίτερα επιαβαρυμένοι η ρευστότητα ανύπαρκτη και η βιωσιμότητά τους κρίνεται οριακή.

Υπ αυτό το πρίσμα η ανάγκη ολοκλήρωσης του AQR κρίνεται επιτακτική για την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων που θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Στόχος είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των τραπεζών, υπό την έννοια του όρου «solvent» καθώς θεωρείται σίγουρο ότι μετά τη διεξαγωγή των ασκήσεων θα επιβεβαιωθεί η κρίση ρευστότητας «illiquid».

Η άμεση ανάληψη δράσης τόσο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και της αποκατάστασης της ρευστότητας του συνόλου του τραπεζικού συστήματος προϋποθέτει σε αυτή τη φάση ενδελεχή γνώση των κινδύνων και ξεκάθαρες πολιτικές διαχείρισής τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλουν και οι τροποποιήσεις στο Νόμο Κατσέλη όπου προβλέπεται ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, αύξηση των εργαλείων ενεργητικής διαχείρισης δανείων και ταχύτερες νομικές διαδικασίες. Παράλληλα τίθενται συγκεκριμένα και αυστηρά εισοδηματική κριτήρια ώστε να παταχθεί το φαινόμενο των «μπαταχτσίδων».

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πεζοδρομείται η Παραλιακή Οδός της Καβάλας από την Πρωτομαγιά

Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας γνωστοποιεί ότι, σύμφωνα με την υπ’ αρίθ.9/6/25-4-2024 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων επί της οδού Εθν. Αντίστασης από την διασταύρωση με την οδό Αβέρωφ έως την διασταύρωση με την οδό Δαγκλή, για το χρονικό διάστημα από 1-5-2024 έως και 30-9-2024 για τις ώρες 16.00 έως 06.00 της επομένης ημέρας.

Η ως άνω απαγόρευση δεν θα ισχύσει την Παρασκευή 24 Μάϊου 2024 λόγω της διεξαγωγής των εκδηλώσεων της «ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ».

Η πρόσβαση για έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης θα γίνεται από την οδό Μητροπολίτου Χρυσοστόμου .

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δειτέ ζωντανά στο Enachannel | Η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερο Ναό Προφήτη Ηλία

Δείτε καθημερινά από το ENACHANNEL σε απευθείας μετάδοση, τις ακολουθίες τις Μ. Εβδομάδας.

Μ. Δευτέρα στις 19:30, σε ζωντανή μετάδοση η ακολουθία του Νυμφίου απο τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Καβάλας.

Δείτε ζωντάνα εδώ:

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ανησυχία πολιτών για τα μέτρα πυροπροστασίας στα ακίνητα στα 300 μέτρα από δασική έκταση

αρότι δεν αλλάζουν οι προθεσμίες και ούτε οι πολίτες θα… αποφύγουν να πληρώσουν περί τα 500 ευρώ για να συντάξουν με μηχανικό τα δύο σχετικά έγγραφα, περιορίζεται, ωστόσο, ο αριθμός των κατοικιών που αφορά ο Κανονισμός. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους -οι οποίοι αντιδρούσαν έντονα για τον όγκο που θα είχαν να διαχειριστούν- να αξιοποιούν, σε περίπτωση έλλειψης, προσωπικό από άλλες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος «διορθώνει» την οριζόντια υποχρέωση λήψης μέτρων και υποβολής των σχετικών μελετών, η οποία αρχικά αφορούσε όλα τα ακίνητα σε ακτίνα 300 μέτρων ακόμα και από πάρκα ή άλση, περιπτώσεις δηλαδή που σύμφωνα με τους ειδικούς αφορούσαν σε περισσότερα από 2 εκατ. ακίνητα. Πλέον ο Κανονισμός αφορά «σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αλσών, ο Κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος».

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en