ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Γερμανία

Όλα τα στοιχεία για το διμερές εμπόριο, τα πλεονάσματα και τα ελλείμματα.

Σε τροχιά εμπορικής σύγκρουσης βρίσκονται Ουάσιγκτον και Βερολίνο καθώς η έκθεση για τους λόγους των εμπορικών ελλειμμάτων που έχει ζητήσει ο Ντόναλντ Τράμπ αποτελεί -σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπουργό Οικονομικών- πρόφαση για την απομάκρυνση από το ελεύθερο εμπόριο.

Η Μπριγκίτε Τσίπρις, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Τραμπ για τα νέα διατάγματα σχετικά με το ύψος των εμπορικών ελλειμμάτων. «Οι ΗΠΑ θέλουν να απομακρυνθούν από το ελεύθερο εμπόριο και τις εμπορικές συμφωνίες» δήλωσε η Γερμανίδα πολιτικός. «Πρέπει να επιδιώξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο και να εξηγήσουμε ότι οι λόγοι για το εμπορικό έλλειμμα δεν βρίσκονται μόνο στο εξωτερικό» έσπευσε να προσθέσει.

 

 

Η Ουάσιγκτον αποφάσισε τη διεξαγωγή έρευνας για τη διερεύνηση των αιτιών των ελλειμμάτων και την τιμωρία κρατών, τα οποία καταχρώνται τους κανόνες εμπορίου. Τα τελευταία χρόνια, το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ βαίνει ελλειμματικό, καθώς ενδεικτικά, το έλλειμμα με τη Γερμανία κατέγραψε αύξηση σχεδόν 20 δισ. ευρώ από το 2006 έως το 2016.
Τον προηγούμενο μήνα, στενός σύμβουλος του Τραμπ επιτέθηκε στη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο πως εκμεταλλεύεται το «φθηνό» ευρώ, προκειμένου να στηρίζει τις εξαγωγές της.

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version