ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Στα νύχια της Ιδιωτικής Ασφάλισης οι Συνταξιούχοι;

Αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Συνταξιοδοτικό

 

Λίγο πριν το σημείο “μηδέν” έφτασαν οι συντάξεις χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί μέτρα βιώσιμα και όχι προσωρινού χαρακτήρα, προκειμένου αποφευχθούν οι νέες περικοπές.

Οι επί σειρά ετών κυβερνήσεις υπό την πρόφαση να προστατέψουν τους πολίτες από τα “νύχια” της ιδιωτικής ασφάλισης ενοχοποίησαν την υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία, οδηγώντας το δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης στην καταστροφή. Σήμερα το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας είναι από τα ακριβότερα στο κόσμο, και πολλοί συνταξιούχοι κινδυνεύουν να διαβούν τα όρια της φτώχειας.

Ελλείψει βιώσιμου σχεδιασμού και εισόδου της ιδιωτικής ασφάλισης, συμπληρωματικής του δημοσίου συστήματος υγείας οι περικοπές είναι βέβαιες και οι αποφάσεις δεδομένες. Σίγουρες, σύμφωνα με την Επιτροπή για το Ασφαλιστικό και τους Διοικητές των Ταμείων είναι οι νέες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις, αν δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που να αντισταθμίζουν τις ζημιές στις οποίες έχει υποβληθεί στο σύστημα.

Η υπογραφή του τρίτου μνημονίου προβλέπει επί πλέον μειώσεις αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δώσει λύση για να καλυφθεί η “μαύρη τρύπα” των συντάξεων.

Πλέον της αύξησης της εισφοράς ασθενείας 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τη 1η Ιουλίου η υπογραφή της συμφωνίας επιβάλλει την εξοικονόμηση δαπανών από συντάξεις περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016.

Στο στόχαστρο μπαίνουν ως εκ τούτου οι συντάξεις και οι συντάξεις των Ταμείων που στηρίζονται σε κοινωνικούς πόρους, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν εισακουστεί σοβαρά οι προτάσεις του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης.

Οι τρεις πυλώνες ασφάλισης, δημόσιο σύστημα υγείας, επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση έχουν υιοθετηθεί από σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρώπης με την Ολλανδία να θεωρείται ότι διαθέτει το αρτιότερο και πληρέστερο σύστημα.

Στο προσεχές διάστημα, να σημειωθεί, αναμένεται και το πόρισμα της “Επιτροπής των Σοφών “για το Συνταξιοδοτικό

 

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version