Quantcast
Connect with us

ΕΡΓΑΣΙΑ

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει σκέψη για μείωση μισθών και συντάξεων

image_print

«Όχι δεν πάμε σε μνημόνιο», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών

Καμία σκέψη δεν υπάρχει στην κυβέρνηση για μείωση μισθών και συντάξεων.

Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας ότι από τον Ιούνιο θα υπάρξει ένας μηχανισμός βραχυχρόνιας στήριξης της απασχόλησης.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι θα υπάρξει μελέτη για την εφαρμογή πολιτικής επιβράβευσης πληρωμών.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι θα παραταθεί κατά δυο μήνες, μέχρι τέλος Ιουλίου η προθεσμία εξόφλησης των οφειλών από αναδρομικές συντάξεις και η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα, ώστε έως τότε να έχει αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα.

Σχετικά με τη μείωση ενοικίου για πλητόμμενες επιχειρήσεις και φοιτητές, δήλωσε ότι δεν μπορεί να ισχύσει το μέτρο μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κοιτάξουν την παράταση του μέτρου για συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένες περιοχές.

Για τους ιδιοκτήτες, ανέφερε ότι θα υπάρχει επιβάρυνση του κράτους, ώστε να μειωθεί και η επιβάρυνση του  ιδιοκτήτη στην τρέχουσα φορολογική χρήση.

«Όχι δεν πάμε σε μνημόνιο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως αντιθέτως αυτά που εισηγείται η αντιπολίτευση και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν σε μνημόνιο.

Ο κ. Σταϊκούρας πως η κυβέρνηση κάνει λελογισμένη χρήση των ταμιακών διαθεσίμων της χώρας έτσι ώστε να λαμβάνονται συνεχώς μέτρα υπέρ της κοινωνίας, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση οδηγεί την χώρα σε μνημόνιο», είπε συγκεκριμένα ο κος Σταικούρας εξηγώντας πως καθώς εισηγείται αφενός την λήψη πολύ περισσοτέρων δημοσιονομικών μέτρων αλλά και αφετέρου αναστολών τις οποίες δεν υπολογίζει ταμιακά, τότε αυτό σημαίνει πως χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα για να καλυφθεί το κενό.

«Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις» αντιπαρέβαλε.

«Σας θυμίζω πως τα 800 ευρώ που δόθηκαν ως έκτακτη χορήγηση σε ένα μεγάλο κομμάτι μισθωτών είναι ένα οριζόντιο μέτρο» ανέφερε προσθέτοντας πως για ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων που αμείβονταν με λιγότερα χρήματα, το συγκεκριμένο επίδομα κάλυψε ή ακόμα και υπερκάλυψε ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού τους.

Ο κ. Σταικούρας παραδέχτηκε πως έρχεται μια δύσκολη χρονιά και η χώρα δυστυχώς θα επιστρέψει στην ύφεση αφού είχαμε μια εξωγενή οριζόντια υγειονομική κρίση με πολύ σημαντικές οικονομικές συνέπειες.

«Αυτό όμως δεν θα ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι κάτι το παροδικό.

«Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη χώρα» κατέληξε.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Μόνιμη εργασία για εργαζόμενους ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς

ΠΟΕ-ΟΤΑ – Απόφαση για μόνιμη εργασία εργαζομένων ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς – 2026
image_print

Την ανάγκη εξασφάλισης μόνιμης και σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους ΕΣΠΑ στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς επαναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας την Πέμπτη 28 Μαΐου 2026.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα μετά τη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύτηκε για προκήρυξη μόνιμου προσωπικού για τους εργαζόμενους ΕΣΠΑ των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, στην κατεύθυνση εξασφάλισης μόνιμης εργασίας για όλους.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπήρξε δέσμευση για εξαίρεση των εργαζομένων ΕΣΠΑ των Παιδικών Σταθμών από τη λεγόμενη «διάταξη Βορίδη».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σημειώνει ακόμη ότι, μετά από δική της επιμονή, το Υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει εντός μίας εβδομάδας το σύστημα μοριοδότησης της προκήρυξης, καθώς και την τελική απάντηση στο αίτημα του κλάδου για κατάργηση της «διάταξης Βορίδη».

Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026, ορίζοντας την ημερομηνία αυτή ως καταληκτική για τις έγγραφες δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ομοσπονδία επιμένει στη σταθερή της θέση για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων, καθώς και στην πλήρη κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» για όλους.

Παράλληλα, ζητά την κατάργηση του άρθρου 730 του σχεδίου νόμου για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, καταργεί τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων και οδηγεί σε απόλυση 20.000 εργαζόμενους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει ότι ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη εργασία είναι διαχρονικός και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει πίσω στη διεκδίκηση μόνιμης εργασίας με κρατική χρηματοδότηση για όλους.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει, η απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου θα είναι μονόδρομος.

Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Καβάλα | Προσλήψεις 25 ατόμων για το «Άθληση για Όλους»

image_print

Δήμος Καβάλας ανακοίνωσε την πρόσληψη 25 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο υλοποίησης των Γενικών και Ειδικών Προγραμμάτων «Άθληση για Όλους» για την περίοδο 2025–2026.

Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια οκτώ (8) μηνών, ενώ η αποζημίωση των απασχολουμένων θα γίνεται με ωριαία αντιμισθία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  • είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: personnel@kavala.gov.gr,

  • είτε αυτοπροσώπως,

  • είτε μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου (με θεωρημένη υπογραφή),

  • είτε ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή στα γραφεία της υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» στοχεύει στην προώθηση της φυσικής δραστηριότητας, της ευεξίας και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών κάθε ηλικίας μέσα από οργανωμένες αθλητικές δράσεις που πραγματοποιούνται στους δήμους όλης της χώρας.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΡΓΑΣΙΑ

Οδικός Χάρτης για Συλλογικές Συμβάσεις και Ψηφιακά Εργαλεία Εργασίας

image_print

Μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά ζητήματα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, όπου υπάρχει «πολύ περιθώριο βελτίωσης» στην κάλυψη των εργαζομένων.

Συλλογικές Συμβάσεις: Νέο Θεσμικό Πλαίσιο

Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε την ανάγκη για ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο που θα προσφέρει τα σωστά κίνητρα για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Παράλληλα, ξεκίνησε ήδη κύκλος συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες της ΕΕ. Οι προτάσεις θα συγκεντρωθούν από κοινού, ώστε έως τα τέλη του 2025 να παρουσιαστεί δημόσια το στρατηγικό σχέδιο.

JOBmatch: 46.000 «συζεύξεις» σε χρόνο ρεκόρ

Η υπουργός παρουσίασε επίσης τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ψηφιακής πλατφόρμας JOBmatch, μέσω της οποίας επιχειρείται η ταχεία σύζευξη εργαζομένων και εργοδοτών. Η πλατφόρμα, που είναι διαθέσιμη δωρεάν μέσω εφαρμογής, επιτρέπει την καταγραφή προτιμήσεων από τον εργαζόμενο και αντίστοιχα των προσφερόμενων θέσεων από τους εργοδότες. «Μέσα σε 2,5 λεπτά μπορεί κάποιος να βρει δουλειά», δήλωσε η υπουργός.

Η νέα δυνατότητα βιντεοκλήσης για συνεντεύξεις προστέθηκε φέτος, με σκοπό την άμεση επαφή μεταξύ υποψηφίων και εργοδοτών. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 46.000 συζεύξεις, ενώ η πλατφόρμα αριθμεί 22.000 υποψήφιους.

Ημέρες Καριέρας σε 40 πόλεις

Η υπουργός αναφέρθηκε και στις «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνονται συστηματικά σε όλη την Ελλάδα. Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στις 23 και 24 Μαΐου, με τη συμμετοχή περίπου 200 επιχειρήσεων και χιλιάδες προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο για μείωση γραφειοκρατίας

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως αποκάλυψε ότι επεξεργάζεται νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα στοχεύει στη μείωση γραφειοκρατίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Έδωσε το παράδειγμα της απλοποίησης των εγγράφων για τις προσλήψεις και προανήγγειλε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους πριν τη δημόσια παρουσίασή του.

Οφειλές στον ΕΦΚΑ: Καμία εμπλοκή εισπρακτικών

Απαντώντας σε ερώτηση για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, η υπουργός διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν την είσπραξη εισπρακτικές εταιρείες. Αντιθέτως, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου θα βοηθούν τον ΕΦΚΑ σε εξατομικευμένη διαχείριση οφειλών, χωρίς να αντικαθιστούν τη δημόσια αρμοδιότητα. «Η είσπραξη γίνεται αποκλειστικά από τον ΕΦΚΑ», τόνισε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας ώστε να επιστρέψουν πόροι στην κοινωνία.

637% αύξηση δηλωμένων υπερωριών στον τουρισμό

Εντυπωσιακά αποτελέσματα κατέγραψε και η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με τις δηλωμένες υπερωρίες στον τουρισμό να σημειώνουν άλμα 637% τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου σε τουρισμό και εστίαση από φέτος, ενώ συνολικά 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι καλύπτονται πλέον από το σύστημα, έναντι μόλις 150.000 πριν έναν χρόνο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en