Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σταματάει την λειτουργία της επένδυσης χρυσού στην Χαλκιδική η απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, σε μία στιγμή που η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις, δίνει η απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη που ουσιαστικά σταματάει πλήρως την λειτουργία της επένδυσης χρυσού στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με την απόφαση, αναστέλονται οι δύο τεχνικές μελέτες στις οποίες στηρίζεται η εξορυκτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, δηλαδή στις Σκουριές, την Ολυμπιάδα και την περιοχή Μαντέμ Λάκος.

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση, η εταιρεία όφειλε σε διάστημα τριών ετών να τακτοποιήσει σειρά τεχνικών ζητημάτων, τα οποία η εταιρεία έχει ολοκληρώσει. Σε κάθε περίπτωση, τη συγκεκριμένη εξέλιξη πληροφορήθηκε η «Ελληνικός Χρυσός» μέσω των μέσων ενημέρωσης και στο πλαίσιο αυτό εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μιας και η απόφαση Σκουρλέτη συνιστά διοικητική πράξη που μπορεί να προσβληθεί μόνο μέσω του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Η εταιρεία από την πλευρά της απάντησε με μια οργισμένη ανακοίνωση αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει καμία παρανομία»​
Ο υπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του με δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ η εταιρεία από την πλευρά της απάντησε με μια οργισμένη ανακοίνωση αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει καμία παρανομία» και ότι «θα υπερασπισθεί με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει τις δραστηριότητές της και τους εργαζόμενούς της».

«Ανακαλούμε τις τεχνικές μελέτες, κάτι που θα οδηγήσει σε διακοπή των εργασιών στις Σκουριές και μέρους των εργασιών στην Ολυμπιάδα. Η εταιρία έχει παραβιάσει κάποιους όρους» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης έξω από το Μαξίμου.

Η απόφαση αναστολής των έργων:

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Σκουρλέτη για την προσπάθειά του και σχολιάζοντας την απόφαση για τις Σκουριές είπε χαρακτηριστικά ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».

Οργισμένη αντίδραση της Ελληνικός Χρυσός: «Δεν υπάρχει καμία παρανομία»

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός δήλωσε τα εξής:

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε σήμερα για την απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να προχωρήσει σε αναστολή των τεχνικών μελετών Σκουριών και τμήματος της Ολυμπιάδος για λόγους, όπως αναφέρει, «παράβασης των όρων των τεχνικών μελετών».

Η Ελληνικός Χρυσός ουδέποτε παρανόμησε και βρίσκεται τώρα σε φάση αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση 5.000 κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής.

Σε κάθε περίπτωση όμως η Ελληνικός Χρυσός θα υπερασπισθεί με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει τόσο την πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά της στην περιοχή και στους κατοίκους της, όσο και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτήν.»

​Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η ενέργεια του υπουργού ΠΑΠΕΝ σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις και την «απειλή» των εθνικών εκλογών

Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η ενέργεια του υπουργού ΠΑΠΕΝ σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις και την «απειλή» των εθνικών εκλογών. Άλλωστε, το δημόσιο συμφέρον, όπως έχει δείξει η ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής, κρίνεται κατά το δοκούν και κατά το… συμφερότερον ακόμα και για τους ίδιους τους βουλευτές του κόμματος, που δεν διστάζουν να περάσουν την όχθη του ποταμού και από… θιασώτες (με το αζημίωτο…) της «ανάπτυξης» και της «αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου», να γίνουν περιβαλλοντικοί «αντάρτες» συσπειρώνοντας τους κατοίκους που αντιδρούν στο έργο, και μαζί με αυτούς, να αποκομίσουν φυσικά και την ψήφο τους. Και όλα αυτά, όταν σταματήσει το προσωπικό όφελος…

Ο λόγος για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στο έργο. Τα τελευταία μόνο χρόνια όμως, καθώς τα προηγούμενα, εργαζόταν για την προκάτοχο της «Ελληνικός Χρυσός» στην περιοχή, την «TVX HELLAS». Όταν τελείωσε η σύμβασή της, τότε η νέα εταιρεία τη βρήκε απέναντί της, να φωνάζει για τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες που προέκυψαν αμέσως μετά τη διακοπή του προσωπικού συμφέροντος από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της περιοχής…

​Σε μια εποχή οικονομικής κατάρρευσης και ουσιαστικής ακινησιάς όσον αφορά στις επενδύσεις και στην αξιοποίηση του ελληνικού πλούτου, η κυβέρνηση δείχνει να λαμβάνει τις αποφάσεις κατά το δοκούν
Σε μια εποχή οικονομικής κατάρρευσης και ουσιαστικής ακινησιάς όσον αφορά στις επενδύσεις και στην αξιοποίηση του ελληνικού πλούτου, η κυβέρνηση δείχνει να λαμβάνει τις αποφάσεις κατά το δοκούν, κρίνοντας με δυο μέτρα και δυο σταθμά τις περιπτώσεις, υπό τη σκιά μάλιστα της αποκόμισης των ευρύτερων πολιτικών αλλά και μικροκομματικών συμφερόντων.

Διότι αν είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι εξορύξεις χρυσού στην περιοχή -που πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες- για αδιαμφισβήτητους περιβαλλοντικούς λόγους, τότε καλώς να γίνει. Αν όμως γίνεται προκειμένου να φύγουν οι Καναδοί μεγαλομέτοχοι της «Ελληνικός Χρυσός» και εν συνεχεία η εκμετάλλευση να δοθεί σε εταιρεία συμφερόντων… ημετέρων, τότε αυτό έχει εξαιρετική σημασία.

Τι παιχνίδια παίζονται πάνω στον δημόσιο πλούτο αλλά και στις ανησυχίες και αντιδράσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής; Η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει τις εξορύξεις ή να δώσει το… χρυσάφι αλλού; Ή απλώς πρόκειται για ένα προεκλογικό παιχνίδι;

Υπόλογη απέναντι στους ψηφοφόρους της και τους κατοίκους που κινητοποιούνται κατά της λειτουργίας των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, μετά τις αποκαλύψεις της εκπομπής Ζούγκλα για τις επαγγελματικές δραστηριότητές της στο παρελθόν, οι οποίες δεν φαίνεται να συνάδουν με τη μαχητικότητά της κατά των μεταλλείων.

 

Ειδικότερα, όπως αποκαλύφθηκε στην εκπομπή Ζούγκλα της Πέμπτης, με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, τον Οκτώβριο του 1998, υπέγραψε με την επαγγελματική της ιδιότητα ως Δασολόγος, σύμβαση μισθώσεως έργου με την εταιρία TVX HELLAS, προκειμένου να αναλάβει την αναδάσωση των πρανών, των τεχνητών λιμνών διαύγασης στη λεκάνη Σεβαλιέ του Μαντέμ Λάκκου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση μίσθωσης του έργου, η Κατερίνα Ιγγλέζη θα λάμβανε το ποσό των 4.992.000 δραχμών προκειμένου να αποπερατώσει το έργο.

Σημειώνεται ότι η TVX HELLAS είναι η εταιρεία που διαχειριζόταν εκείνη την περίοδο τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής. Για την ιστορία κήρυξε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2003 και οι εργαζόμενοί της απολύθηκαν. Είχε δηλαδή, ανάλογες αρμοδιότητες με την Ελντοράντο Γκολντ, την καναδική εταιρεία κατά της οποίας έχει ξεσηκωθεί πλήθος αντιδράσεων για την περιβαλλοντική καταστροφή που επιφέρουν οι διαδικασίες εξόρυξης των μεταλλευμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Σκουριών.

Η κα Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάτοικος της περιοχής και μέλος του Συντονιστικού Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων Ακάνθου, λαμβάνει δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις κατά της λειτουργίας των μεταλλείων στις Σκουριές Χαλκιδικής και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., τονίζοντας τις επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και την τοπική οικονομία.

Η εισήγηση της Κατερίνας Ιγγλέζη για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των μεταλλείων, τον Δεκέμβριο του 2012

Ενδεικτικά παρατίθενται αποσπάσματα από την εισήγησή της στη Βουλή στις 7 Δεκεμβρίου του 2012, αναφορικά με τις επιπτώσεις της μεταβίβασης από «τη χρεοκοπημένη TVX Hellas Α.Ε. στη νεοσυσταθείσα Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. των κ. Μπόμπολα και Κούτρα έναντι του συμβολικού ποσού των 11 εκατ. ευρώ»:

«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αποστράγγιση των ορεινών όγκων, πτώση και υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφορέα, ρύπανση επιφανειακών και υπογείων νερών με θειϊκό οξύ και βαρέα μέταλλα, ρύπανση της ατμόσφαιρας με αιωρούμενα σωματίδια και βαρέα μέταλλα (κυρίως αρσενικό), μόνιμες και μη αναστρέψιμες ζημιές στα αρχέγονα δάση, το τοπίο και τη βιοποικιλότητα, και εκτεταμένη ρύπανση των εδαφών από βαρέα μέταλλα.

»Οι γνωμοδοτήσεις για τις επιπτώσεις στην υγεία προειδοποιούν για επιδράσεις στο νευρικό σύστημα των παιδιών, αναιμίες, νεφρικές βλάβες, γαστρεντερίτιδα, νεφρίτιδα, ηπατικές βλάβες, ηπατίτιδα, ηπατική κίρρωση, ίκτερο και καρκίνο.

»Τέλος, εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίας που θα εκλείψουν θα είναι πολλαπλάσιες από αυτές που θα δημιουργηθούν, καθώς θα πληγούν άμεσα τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, δασοπονία, μελισσοκομία, αλιεία και άλλες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αν και τώρα επιδεικνύει τεράστια ευαισθησία για τις επιπτώσεις εξόρυξης μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή, το 1998, δεν φαινόταν να συμμερίζεται την ίδια ανησυχία για τη λειτουργία τους από την TVX HELLAS από την οποία είχε οικονομικά οφέλη.

«Πώς εσείς δεχτήκατε ως δασολόγος να κάνετε σύμβαση με την TVX Hellas από τη στιγμή που θεωρείτε αυτές τις εταιρείες καταστροφικές;» ήταν η ερώτηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην Κατερίνα Ιγγλέζη. «Αυτό έγινε το 1998 και ήμουν ελεύθερη επαγγελματίας δασολόγος και ήταν μια αποκατάσταση περιβάλλοντος, μία δενδροφύτευση, δυστυχώς και τότε, παρόλο που έγινε η μελέτη από δύο επιστήμονες δασολόγους – συμμετείχε κι ένας ακόμη δασολόγος της περιοχής – με πολύ μεγάλη φροντίδα, στη συνέχεια ελάχιστα (σ.σ. δέντρα) απέμειναν» ανταπάντησε η βουλευτής.
Όταν δε, ρωτήθηκε για το ποσό της πληρωμής της που άγγιζε τα 5 εκατ. δραχμές εν έτει 1998, τόνισε: «Δεν πήρα εγώ 5 εκατ. δραχμές. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα φυτά, τα εργατικά…».

«Αποκατάσταση περιβάλλοντος πήγα να κάνω και τίποτε άλλο, μέχρι εκεί» επανέλαβε, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαζόταν και με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για αποκατάσταση περιβάλλοντος και πάλι, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε: «Δεν θα μου την έδινε η τωρινή εταιρεία αυτή την αρμοδιότητα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ακόμα κι «αν το έκανε η εταιρεία για να της κλείσει το στόμα», εκείνη τόνισε ότι «συνέχισα να μιλάω». «Τότε ήμουν υποψήφια δημοτική σύμβουλος και προσπάθησα να κάνω την αποκατάσταση, αλλά δεν πιάνετε την ουσία, καμία αποκατάσταση δεν μπορεί να γίνει. Κανένα αρχέγονο δάσος δεν αποκαθίσταται» πρόσθεσε. Ωστόσο στην ερώτηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου: «Τότε γιατί την κάνετε την αποκατάσταση;», ανταπάντησε: «Εντάξει, έγινε μια προσπάθεια». Και πρόσθεσε: «Το σημαντικό είναι ότι παρόλο που πήρα τη δουλειά, δεν έκλεισα το στόμα μου». «Τώρα όμως δεν έχετε δουλειά» ήταν το δημοσιογραφικό επιχείρημα στο οποίο δεν υπήρξε απάντηση.

zougla.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Eurovision 2024: Μη χάσετε τον Μεγάλο Τελικό με την Ελλάδα και τη Μαρίνα Σάττι

Τον Μεγάλο Τελικό της 68ης Eurovision θα παρακολουθήσετε, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Malmö Arena, από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα με ελληνικό σχολιασμό καθώς και από το Eurovision Channel, στο ERTFLIX, στην πρωτότυπη μετάδοση, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, στις 22:00.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή της στον Β’ Ημιτελικό, η Μαρίνα Σάττι κέρδισε για την Ελλάδα το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό με το τραγούδι «ZARI».

Τη μουσική του τραγουδιού «ZARI» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα σχολιάσουν οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα ανακοινώσει η Έλενα Παπαρίζου, η μοναδική που κατέκτησε την πρώτη θέση για την Ελλάδα στη Eurovision του 2005, με το τραγούδι «My number one».

Στον Τελικό θα συμμετάσχουν οι 20 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία) και η διοργανώτρια χώρα, Σουηδία.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Τελικό έχει ως εξής: Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Σερβία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Αρμενία, Κύπρος, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία, Γαλλία, Αυστρία

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en