ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σταθάκης | Δεν θα χρειαστούν εκλογές

«Η συμφωνία θα περάσει πολύ ευκολότερα από ό,τι θεωρούν οι περισσότεροι αναλυτές»
«Είμαστε στο στάδιο της νέας διαπραγμάτευσης, με βάση τις υπάρχουσες προτάσεις και αυτό είναι θετικό, άρα είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, μετά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στον real FM για την πορεία των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ερωτηθείς αν θα καταλήξουμε κάπου ή είμαστε σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές, ο ίδιος απάντησε: «Θεωρώ ότι η απόσταση γεφυρώνεται, χρειάζεται ίσως ισχυρότερη πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, για να βρούμε τη χρυσή τομή».

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι έχουμε κάνει μία επιτυχή διαπραγμάτευση ή είμαστε σε χειρότερη θέση από ό,τι βρισκόμασταν πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, ανέφερε: «Εκτιμώ ότι η διαπραγμάτευση από τη φύση της δεν ήταν εύκολο πράγμα. Προφανώς η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου και η διαπραγματευτική στρατηγική ήθελε μια αλλαγή του πλαισίου, κάτω από το οποίο γινόταν η αξιολόγηση του Μνημονίου και η περίφημη πέμπτη αξιολόγηση.

Το να αλλάξεις το πλαίσιο της συζήτησης και διαδικαστικά, αλλά και επί της ουσίας δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα. Η διαπραγμάτευση έχει δύο πλευρές, στην προκειμένη περίπτωση αρκετούς που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία. Δεν θέλω να πω ότι έγιναν ή δεν έγιναν λάθη.

Θέλω να υπερασπιστώ ότι η κυβέρνηση επέλεξε μία στρατηγική, η οποία μετατόπισε στο μέγιστό δυνατό βαθμό τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης σε κάποιο επίπεδο πιο συμβατό με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.

Μακάρι να γίνονταν τα πράγματα πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Δυστυχώς, δεν ήταν εύκολος ο δρόμος. Τώρα, παρά την παράταση, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο να πετύχουμε αυτό που θέλαμε από την αρχή: μείωση των πλεονασμάτων, ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα, διατήρηση των εργασιακών και μία σειρά από αλλά θέματα που φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση έχει επιτυχία».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι μια τέτοια συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή: «Εκτιμώ ότι θα περάσει πολύ ευκολότερα από ό,τι θεωρούν οι περισσότεροι αναλυτές. Δεν θα χρειαστούν εκλογές».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version