ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήνουν πολιτική εκτροπή και με το χρέος

Μηνύματα ανατροπής του πολιτικού status quo προκειμένου να ξεκλειδώσει η συζήτηση για την ελάφρυνση στέλνουν οι δανειστές

Την αλλαγή του πολιτικού status quo στην Ελλάδα φαίνεται ότι θέτουν ως προαπαιτούμενο οι Ευρωπαίοι εταίροι, καθοδηγούμενοι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Αν και δεν έχουν γίνει δηλώσεις που να δημιουργούν μια τέτοια αίσθηση, εν τούτοις ο πολιτικός και επικοινωνιακός χειρισμός της δεύτερης αξιολόγησης και του κεφαλαίου του reprofiling του χρέους καθιστούν σαφές ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες.

Το Μαξίμου, αντιλαμβανόμενο τη δυναμική των εξελίξεων, την αναγκαιότητα επίτευξης του στρατηγικού στόχου της ελάφρυνσης του χρέους, τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και για την πολιτική επιβίωση του πρωθυπουργού και της κυβέρησης, υιοθετούν πλέον νέα ρητορική προλειαίνοντας το έδαφος για συνεργασίες τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η αλλαγή στάσης του Μαξίμου καταγράφεται στις δηλώσεις τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, όσο και σε συνέντευξη του πολιτικού μέντορα του πρωθυπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη.

Παράλληλα υπ αυτό το πρίσμα μπορούν να ερμηνευτούν οι δηλώσεις του Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμεριάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου έθεσε μια σειρά από όρους ώστε να ξεκλειδώσει η διαδικασία reprofiling του ελληνικού χρέοους.

Όπως δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο

Ναι, ελάφρυνση χρέους θα γίνει» είπε, εφόσον τον Ιανουάριο η πρώτη αξιολόγηση επικυρώσει ότι όλα πάνε καλά, «αλλά θα δούμε το πόσο και το πώς», βάζοντας και έναν επιπλέον όρο: «ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το Μνημόνιο

Όπως ανέφερε ο κύριος Κοστέλο

μπορούμε να συζητήσουμε την ελάφρυνση για να αλλάξει το προφίλ του ελληνικού χρέους, είτε με μείωση επιτοκίων -όπως ήδη έχει συμβεί- είτε με παράταση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών

Μετά το 2022 θα υπάρχουν μαζεμένες μεγάλες ανάγκες πληρωμών» τόνισε, αλλά συμπλήρωσε ότι «σημασία έχει η εξυπηρέτηση του χρέους» (δηλαδή «όχι κούρεμα») και πως «πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν πολλοί παράγοντες» όπως πχ η διεθνής πορεία των επιτοκίων ή και «ότι η Ελλάδα θα τηρεί και θα εφαρμόζει πλήρως το Μνημόνιο.

Είναι σαφές ότι με τις δηλώσεις αυτές επιχειρείται πλέον η δημιουργία κλίματος στην κατεύθυνση της έντασης των πιέσεων προς την κυβέρνηση, δοκιμάζοντας τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγοντας το δρόμο για ανατροπή του πολιτικού status quo.

Το ζήτημα της αλλαγής του προφίλ του ελληνικού χρέους, μέσω μειώσεων στα επιτόκια ή/και επιμήκυνση της αποπληρωμής του, χρησιμοποιείται τώρα ως πολιορκητικός Κριός από τους Ευρωπαίους -κυρίως- εταίρους προς τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να επιτευχθεί η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, με στοχο την ένταξη σε αυτό του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Πολιτικά αυτό στηρίζεται στα ισχυρά ερείσματα που έχουν και τα δυο κόμματα στην Ευρωομάδα των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, δηλαδή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει από καιρό αποστείλει πρόσκληση για τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου, ως θεσμού, στο πρόγραμμα αξιολόγηση της Ελλάδας, διαδικασία που φαίνεται παγωμένη, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version